Laajakaistan saatavuus Kainuussa

Kiinteän verkon (sisältää myös kaapeliverkon) 100 Mbit/s ja sitä suuremman (download) nopeuden yhteydet koko Kainuussa viimeisimmän tilaston eli vuoden 2021 lopussa ovat olleet saatavilla 58 prosenttiin alueen kotitalouksista. Valokuituyhteys on vastaavaan aikaan ollut saatavilla 31 prosentille Kainuun kotitalouksista (koko Suomi 49 %). Tilanne on Kainuussakin paranee uusien valokuituhankkeiden myötä. Valokuituverkkoa on rakennettu viimeisen vuoden aikana Suomussalmella, Kuhmossa, Sotkamossa ja koko Kajaanin alueella.

Traficomin uudessa karttapalvelussa voi tarkastella kiinteiden laajakaistayhteyksien saatavuutta sekä mobiiliverkon kattavuutta alueittain. Palvelussa voi tarkistaa yhteyksien saatavuutta tarkemmin myös haluamansa osoitteen mukaan.

Siirry Traficomin karttapalveluun

4G verkko 30 Mbit/s yhteydellä kattaa maakunnan kotitalouksista yli 95 prosenttia, nopeampi 100 megan yhteys yli 85 prosenttia. Mobiiliverkkoyhteyden kattavuutta ja saatavuutta voi tarkastella osoitekohtaisesti samassa palvelussa.

Uusi laajakaistatukiohjelma tukee kiinteiden verkkojen rakentamista 2022 alkaen

Kansallista ja maakunnallista työtä nopean laajakaistan eteen on Suomessa tehty jo vuodesta 2010 alkaen. Tuetut verkot on toteutettu valokuidulla ja ne mahdollistavat nopean tiedonsiirron nyt ja tulevaisuudessa. Tuen avulla on rakennettu verkkoja ja mahdollistettu nopeita laajakaistayhteyksiä sekä kotitalouksille että yrityksille. Parhaillaan menossa olevan laajakaistatukiohjelman tavoitteena on tukea nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu lähivuosina. Tukiohjelmalle on varattu EU:n elpymisvälineestä 32 miljoonaa euroa.

Uuden laajakaistarakentamisen ohjelman, asetuksessa määritellyt kuntien omarahoitusosuudet ovat Kainuun kunnille aiempaa epäedullisemmat. Paltamolla ja Hyrynsalmella omarahoitusosuus on 8 %, Puolangalla ja Ristijärvellä 22 % ja muilla kunnilla 33 %.

Kainuun rakentamisen tilanne ja historiaa

Kainuussa valokuituverkkoa rakentavat parhaillaan Kaisanet Oy, Siikaverkko-osuuskunta sekä Luoteis-Kuhmon verkko-osuuskunta.

Kainuussa valokuituverkkoa on toteutettu kansallisen ohjelman tuella vuodesta 2011 lähtien Hyrynsalmen, Puolangan, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kuntien hankkeilla. Operaattorina on toiminut maakuntaliiton tekemän kilpailutuksen mukaan Kaisanet Oy. Operaattorin osuus haja-asutusalueiden valokuituverkkojen rakentamisen kustannuksista on ollut vähintään 34 % ja kyseisten kuntien osuus 8 %. Valtion tuki hankkeiden tukikelpoisista kustannuksista on viestintäviraston eli nykyisen Traficomin myöntämänä ollut Kainuun hankkeissa 58 %. Kainuun liitto oli edistämässä valokuiturakentamista useamman vuoden ajan järjestämällä Kainuun kylillä valokuitu-iltoja tiedottaen tulevasta yhdessä operaattorin kanssa. Kuituilloissa kotitalouden pääsivät suunnittelemaan kartoilla kulloisenkin alueen  kuitureittejä.

Yhteisrakentamisesta Kainuussa

Yhteisrakentamisasiat kiinnostavat usein alueen toimijoita ja asukkaita. Yhteisrakentamisesta sopiminen on sähköyhtiöiden ja valokuituoperaattoreiden välinen asia (Laki verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä).

Alta pikalinkkilistasta löydät linkin kainuulaisen Kajaven sähköverkkotöistä kertovaan karttapalveluun, josta voit tutkia käynnissä olevien hankkeiden alueita ja toteuttamisaikoja.

Ajankohtaista laajakaistasta

Maakuntavaltuuston päätöksiä 14.12.2020

Kainuun maakuntavaltuuston kokous pidettiin tänään etäyhteydellä. Esityslista löytyy täältä.  Ohessa maakuntavaltuuston päätöksiä: Sidonnaisuuksien ilmoittaminen: Merkittiin tiedoksi. Selvitys vuoden 2019 tarkastuslautakunnan...

Yhteyshenkilömme