Ennakointi kiinnostaa kainuulaisia – nyt jos koskaan ennakointitalkoisiin tarvitaan myös työnantajia

Tulevaisuuden taidot – Kainuu ennakoi -hankkeessa viime vuoden loppu ja tämän vuoden alku on ollut erityisen touhukasta aikaa, sillä hankkeen toiminta on toden teolla tuottanut hedelmää. Ennakointi kiinnostaa ihmisiä ja selvästi termi on yhä enemmän ihmisten huulilla. Olen ilokseni huomannut, että hankkeen tilaisuudet houkuttelevat ihmisiä osallistumaan ja kuulemaan ennakoinnista.

Marraskuun viimeisenä päivänä järjestämämme Ennakoimalla ensi vuoteen – Kick Off veti tuvan täyteen Sokos Hotel Valjuksen kokoushuoneessa. Paikalla olijat pääsivät kuulemaan Kainuun liiton ja ELY-keskuksen näkökulmia ennakoinnista, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen puheenvuoron ja Kainuun kärkitoimialojen kuulumisia. Tapahtuma oli hybridinä toteutettu, joten linjojen päässäkin oli mukavasti ihmisiä kuulolla. Tekniset vaikeudet pääsivät hyvästä valmistelusta huolimatta yllättämään ja aikaa keskustelulle jäi valitettavan niukasti. Tämä toisaalta jätti ihmisille nälän kuulla ennakoinnista lisää.

Puheenvuoron pito ennakointiseminaarissa

Marraskuun Kick off -tilaisuudessa kuultiin muun muassa Kainuun liiton ennakointitoiminnasta Henna Sormusen kertomana.

Loppuvuodesta hankkeen esittelyteksti ilmestyi Työ- ja elinkeinoministeriön Työvoima- ja osaamistarpeiden ennakoinnin uutiskirjeen numerossa 2/2022. Ennakointi puhuttaa ympäri maan ja meidän kainuulaisten hanke on päässyt kärkijoukoissa ennakoinnin sanansaattajaksi!

Tammikuussa käynnistimme Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kanssa yhteistyössä virtuaaliset ennakointikoulutukset, joista ensimmäisessä osanottajia oli paikalla runsaasti. Koulutus sai hyvää palautetta ja kiinnostus ennakointiin näyttäisi vain lisääntyvän! Huhtikuussa näihin koulutuksiin seuraa jatkoa, josta tiedotamme lisää lähempänä.

Hankkeen alun henkilöstöhaasteiden jälkeen toiminta on pyörähtänyt käyntiin jopa toivottua rivakammin ja olen itsekin erityisen iloinen, kun työteliäs suunnittelu ja ahkera järjestely tuottaa tulosta. Mutta kuten niin monen muunkin hankkeen kohdalla, toivoisimme lisää yksityisen puolen työnantajia mukaan osallistumaan hankkeen toimenpiteisiin. Tämä edistäisi tiedon karttumista siitä, kuinka paljon ennakoinnilla voidaan todellisuudessa ratkoa kohtaanto-ongelmia työmarkkinoilla. Tarkoitus on eritoten elvyttää Kainuuta ja saada osaaminen ja tarpeet kohtaamaan. Parasta olisi, jos ennakoinnin hyötyjen ymmärtämisen myötä aloittelevat yrittäjät näkisivät Kainuun potentiaalisena paikkana oman yrityksen perustamiselle!

Toivon, että ainakin osa innokkuudesta ennakointia kohtaan näkyisi myös tulevaisuudessa koko Kainuussa!

 

Ennakointiblogin kirjoittaja Jonna Hänninen

Kirjoittaja Jonna Hänninen on Tulevaisuuden taidot – Kainuu ennakoi -hankkeen projektisuunnittelija.