Koe Kainuu

Kokemuksesi arvoinen!

Koe pohjoisen villin luonnon aitous! Kainuu on ympärivuotinen paratiisi niin aktiiviurheilijalle, luontoelämysten metsästäjälle kuin kulttuurin ystävällekin.

Ainutlaatuinen Kainuun luonto yhdistää pohjoisen revontulet, salaperäiset erämaat ja runsaslumisen talven etelän lempeään, vehreään kesään ja kimmeltäviin järviin. Kainuun konstailemattomassa luonnossa jokainen voi hengähtää, herpaantua arjesta ja harrastaa mieleisellään tavalla. Kaipaa mielesi sitten hiljaisuutta, perheen kanssa huvittelua tai elämyksellistä toimintaa, Kainuu on sinun paratiisisi!

Seikkaile Kainuussa

Puhtaasti oma itsensä

Elämyksiä jokaiseen makuun ja vuodenaikaan! Kainuu on ympärivuotinen paratiisi niin aktiiviurheilijalle, luontoelämysten metsästäjälle kuin kulttuurin ystävällekin. Lumoudu karhujenkatselusta ja kesäteatterien esityksistä tai laita adrenaliini virtaamaan laskettelurinteissä ja wakeboard-radalla. Ympäröivään luontoonkin pääsee helposti käsiksi haluamallaan tavalla: vaeltaen, maastopyöräillen, meloen, hiihtäen, lumikenkäillen, sup-lautaillen, moottorikelkkaillen tai vaikka husky-valjakolla ajaen.

 • Monipuoliset luontoaktiviteetit: wildlife-matkailu (suurpedot, lintujenkatselu, revontulet, maisemat), kulttuurihistorialliset luontokohteet, luonnossa liikkuminen eri muodoissa, vesiaktiviteetit, aktiviteettipuistot, matkailukeskukset, yms.
 • Kulttuuri. Seuraile vanhaa tervan kuljetusreittiä, vieraile sotahistoriallisilla kohteilla, maailman pohjoisimman keskiaikaisen kivilinnan raunioilla tai suurten kirjailijoiden kulttuuritaloissa.
 • Maista kainuulaista ruokaa. Erikoisuuksia ovat juustoleipä, tervaleipä ja -konvehdit sekä makoisat marjatuotteet.
 • Tapahtumat. Kainuusta löydät niin korkealaatuiset kulttuuritapahtumat, Kuhmon kamarimusiikin, Runoviikon kuin urheilutapahtumien huiput. Tule ja kokeile itse!

 

Löydä Kainuun kiehtovimmat kohteet

Vuokatti

Vuokatti ympäri vuoden

Vuokatti on täydellinen valinta aktiivilomailijoille, jotka arvostavat puhdasta ja monipuolista luontoa.  Helposti saavutettava matkailukeskus puolessa välissä Suomea sopii niin koko perheen lomakohteeksi kuin ryhmien kokouksiin ja urheiluleireihin.

Liiku Vuokatissa 

Kouta-laiva

Oulujärvi – Kainuun meri

Upota varpaat Ärjänsaaren huikaisevaan hiekkarantaan, matkusta höyrylaivan kyydissä, testaa Suomen parhaimmaksi kehuttu Paltamon golf tai yövy linnunpönttömajoissa Jättiläisenmaassa ja ihastele maisemaa kuin runoilija Eino Leino.

Ihastu Oulujärveen

Seikkaile Kainuussa

Hossan värikalliot

Hossan kansallispuistossa tallataan samoja polkuja ja melotaan samoilla vesillä kuin alueen ensimmäiset asukkaat 10 000 vuotta aikaisemmin. Nykypäivän Hossa tarjoaa myös majoitus-, opas- ja ohjelmapalveluja laidasta laitaan, mutta menneisyyden mystiikka on yhä läsnä kaikkialla ympärillä.

Retkeile Hossassa

Kainuun talvi

Paljakan huiput

Kainuun komeimmat näköalat ihaillaan Paljakassa! Kainuun korkeimmat vaarat, monipuoliset aktiviteetit laskettelurinteineen ja laadukkaat palvelut pitävät huolen siitä, ettei lomasta puutu mitään.

Tutustu Paljakkaan

 

Ukkohalla

Ukkohallan rinteet

Tervetuloa lomalle Syväjärven rannalle! Ukkohallassa pala Kainuun upeinta luontoa tarjoaa näyttämön lukuisille luontoelämyksille ja palveluille, rikasta tapahtumatarjontaa unohtamatta.

Ulkoile Ukkohallassa

Kuhmo

Tutustu petoihin ja Kalevalaan

Kuhmon ja Suomussalmen metsissä aukeaa lumoava maailma, joka yhdistää villin luonnon korkealaatuiseen kulttuuriin. Katso karhua silmästä silmään tai sukella kansalliseepos Kalevalan maisemiin.

Villiinny Wild Taigasta

Matkavinkkejä Kainuuseen

Syvenny historiaan

Kainuun sykähdyttävä historia ei jätä ketään kylmäksi. Kivikaudelta nykypäivään asti ulottuvat kohteet kertovat vuosituhansien tarinaa sitkeän, omaleimaisen kansan vaiheista. Seuraile vanhaa tervan kuljetusreittiä tai vieraile jollakin lukuisista sotahistoriallisista kohteista. Maailman pohjoisimman keskiaikaisen kivilinnan raunioilla saat kuulla, mitä kaikkea jyhkeät kivimuurit ovatkaan saaneet historian saatossa kokea. Pitkän päivän jälkeen katsellessa yli Oulujärven tai vehreiden vaarojen on helppo ymmärtää, miksi niin monet kirjailijat ovat löytäneet inspiraationsa juuri Kainuusta. Tule ja elä hetki historiaa!

Museot

Retkeile luonnossa

Kainuun luonto on täydellinen sellaisena kuin se on! Tämän vuoksi alueelle on perustettu vuosien varrella lukuisia luonnonsuojelualueita, luonnonpuistoja ja kansallispuistoja, uusimpana Hossan kansallispuisto Suomussalmelle. Puistoilla pyritään paitsi suojelemaan luontoa ja säilyttämään sen monimuotoisuus, myös tarjoamaan niin paikallisille kuin matkailijoille elämyksiä ja iloa.

Kansallispuistot:

Luonnonpuistot:

Luonnonsuojelualueet:

Maista paikalliset herkut 

Kainuun ruokakulttuuria leimaavat vahvasti puhtaus, luonnon läheisyys ja yksinkertaisuus. Pitkät perinteet ruoanlaitossa yltävät metsästäjä-keräilijöiden aikaan eikä samoista, laadukkaista raaka-aineista ole ollut tarvetta vaihtaa pois vuosisatojen jälkeenkään. Leipä eri muodoissa on kainuulaisen ruoan kulmakivi. Kukapa ei tuntisi Kainuun rönttöstä? Marjojen, riistan ja kalan suhteen alue on oikea aarreaitta, joten niitä luonnollisesti hyödynnetään kotikeittiöistä huippuravintoloihin. Kainuun erikoisuuksiin kuuluvat juustoleipä sekä tervasta ja nokkosesta kehitellyt tuotteet, kuten tervaleipä ja -konvehdit sekä Ärmätin nokkosesta valmistetut terveystuotteet.

 • Leipä eri muodoissa (rönttönen, teokset, avokukot)
 • Marjat
 • Riista
 • Kala
 • Terva ja nokkonen

Pääset maistamaan herkullisia perinnetuotteita paikallisissa yrityksissä. Suosikkituliainen Kainuusta on ehdottomasti yli 100 vuotta toimineen Pekka Heikkinen & Kumpp. -leipomon käsintehty puu-uunileipä. Modernimpaa otetta perinteisiin raaka-aineisiin puolestaan tarjoaa Suomussalmelainen Kiantama Oy, jonka valikoimasta löytyy marjatuotteita pakasteista siirappeihin ja jauheisiin. Kokonaisen kainuulaisen illallisen pääsee nauttimaan Vuokatissa ravintola Kipossa, joka on perinteille uskollinen sisustusta myöten.

Kainuulaisesta ruuasta voit nauttia seuraavissa ravintoloissa

Ravintola Wanha Kerho, Kajaani
Ravintola Sulo, Kajaani
Scandic Kajanus, Kajaani
Ravintola Ranch, Kajaani
Lounas-kahvila Neljä Kaesaa, Kuhmo
Jättiläisenmaa, Paltamo
Paltamon Sydän, Golf-ravintola
Ristijärven Pirtti, Ristijärvi (auki kesäisin ja muuna aika tilauksesta)
Ravintola Kippo, Vuokatti
Ravintola Kultainen Kukko, Suomussalmi
Hiljaisen kansan niittykahvila, Suomussalmi
Paltamon Sydän, Golf-ravintola
Ravintola Saaga, Ukkohalla, Hyrynsalmi

Lisätietoa Kainuun matkailukohteista ja palveluista:

Kainutlaatuiset tapahtumat

Kainuun vuosittaiset, korkealaatuiset kulttuuritapahtumat tarjoavat elämyksiä ja sukelluksia niin suomalaiseen kuin kansainväliseen sana-, musiikki-, kuva- ja tanssitaiteeseen.

Tutustu kulttuuritapahtumiin Kainuussa ympäri vuoden

Kesällä

Talvella

 

Kaikki tiet vievät Kainuuseen

Kainuuseen pääsee niin lentäen Helsingistä kuin junalla eri puolilta Suomea. Junavuoroja etelään lähtee kuusi kertaa ja pohjoiseen viisi kertaa päivässä.

Juna- ja lentoliikenne

VR :n aikataulut ja lippuvaraus
Lentoliikenne
Lentokenttäkuljetusten aikataulut > Airbus
Pysäköinti Kajaanin kentällä

Bussiaikataulut

Reittiliikenne Kainuussa, Pohjolan Matka
Reittiliikenne Kajaani-Helsinki-Kajaani, OnniBus

Kajaanin paikallisliikenteen reittiopas
Kajaanin liikenneyhteydet
A. Kyllönen, aikataulut Kuhmo-Sotkamo-Kajaani-Sotkamo-Kuhmo ja lentokenttäliikenne Sotkamo-Vuokatti-Kajaani, lentoasema
Matka-Kyllönen, Kuhmo
Matka.fi
Matkahuolto

Kajaanin taksiliikenne

Etsitkö majoitusta Kainuussa?

Majoitusmahdollisuuksista ja kohteista löydät tiedot matkailualueiden sivuilta:

Kainuun vuokramökkien maijoitus- ja varaustietoja löydät mm. seuraavien palveluntarjoajien sivuilta:

 • Lomarengas, majoitustiedot ja -vaihtoehdot, online-varausjärjestelmä
 • https://www.gofinland.fi/kainuu/vuokramokit