Opiskele

Kasva osaajaksi Kainuussa

Ensimmäisistä koulupäivistä oman alan huippuosaajaksi, Kainuu tarjoaa mahdollisuudet oppia ja kasvaa.

ABC - mun oma koulu

Jokainen Kainuun kunta tarjoaa perusopetusta, jotta koulutie voisi jouhevasti alkaa sieltä missä ikinä oletkin. Opetus on korkealaatuista ja opetussuunnitelmat noudattavat aina uusimpia valtakunnallisia ohjeita. Koulujen toimintaa arvioidaan ja uudistetaan jatkuvasti. Aloita koulutie tasaisesti ja turvallisesti Kainuussa!

Lukiosta valmiuksia elämään ja opiskeluun

Kainuussa on kuusi lukiota, jotka takaavat alueen nuorille vahvat valmiudet jatko-opintoihin. Paltamon, Puolangan ja Suomussalmen vahvojen yleislukioiden tarjontaa täydentävät erikoislukiot. Kajaanin lukiolla on valtioneuvoston erityinen koulutustehtävä kuvataiteessa ja musiikissa eli kuvataide- ja musiikkilinja, sekä näiden lisäksi aikuislukio. Myös Kuhmon yhteislukiossa toimii musiikkilinja. Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia puolestaan tarjoaa tulevaisuuden huippu-urheilijoille mahdollisuuden yhdistää tavoitteellinen harjoittelu lukio-opintoihin. Urheiluakatemia toimii Kainuun alueella Kajaanissa ja Sotkamossa yhteistyössä paikallisten lukioiden kanssa.

Puusta digiin ja kaikkea siltä väliltä

Niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti arvostettujen oppilaitostemme tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Monipuolisella koulutuksella pyritään vastaamaan toiminta-alueen työelämän tarpeisiin, mutta myös luomaan uutta, innostumaan ja tuomaan hyvinvointia koko Kainuuseen. Ainutlaatuiset koulutusohjelmat, maailmanlaajuinen yhteistyöverkosto ja luonnonläheinen opiskeluympäristö takaavat opiskelukokemuksen, joka on vertaansa vailla. Täältä on moni suuruus aloittanut matkansa! Elinikäistä oppimistakaan ei unohdeta, sillä Kainuu tarjoaa loistavia mahdollisuuksia oman osaamisen, sivistyksen ja harrastuneisuuden kartuttamiseen iästä ja elämäntilanteesta riippumatta!

Media1

Ammatti haltuun!

Kainuun ammattiopisto järjestää nuorille ja aikuisille toisen asteen ammatillista koulutusta neljällä eri paikkakunnalla: Kajaanissa, Kuusamossa, Vuokatissa ja Vantaalla. Tutkintoon tai sen osaan valmistavien koulutusten lisäksi KAO tarjoaa ammatillista lisäkoulutusta aikuisopiskelijoille sekä oppilaitoksessa että oppisopimuskoulutuksena. Kouluttautumismahdollisuuksia on tarjolla yli 80 erilaista aina kulttuurin ja hyvinvoinnin aloilta tekniikkaan asti. Vahvasti kainuulaisilta juurilta lähtevä koulutusosaaminen on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti kysyttyä ja arvostettua.

Tutustu KAOn tarjontaan!

Opiskelijan Kajaani

Matkailun opiskelu

Urheilusta ammatti!

Vuokatin urheiluopisto tarjoaa ammatillista perus- ja lisäkoulutusta liikunta-alaan, hierontaan ja valmennukseen ainutlaatuisessa ympäristössä. Opisto toimii myös huippu-urheilijoiden valmennuskeskuksena, minkä ansiosta korkeatasoisten puitteiden lisäksi myös osaaminen on maailmanluokkaa. Urheiluopistolla on mahdollista opiskella myös fysioterapeutin (AMK) tutkinto, joka on Savonia-ammattikorkeakoulun järjestämä.

Tutustu Vuokatin urheiluopistoon!

BW9A1381A (1)

Tulevaisuuden osaajat tehdään Kainuussa

Kajaanin ammattikorkeakoulussa pienestä voi kasvaa suurta. KAMK tarjoaa korkeatasoisia koulutus-, sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalveluja hyvinvoinnin, teknologian, liiketoiminnan ja matkailun aloilla. Erityisosaamisalueita ovat aikuiskoulutuksen, biotekniikan, liikuntateknologian, mittaustekniikan ja tietojenkäsittelytieteiden koulutus sekä humanistis-yhteiskunnallinen koulutus ja tutkimus.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on myös yksi maamme johtavia pelialan koulutuspaikkoja. Tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksen peliteknologian opinnoissa voi suuntautua ohjelmistosuunnitteluun ja opintojen pääpaino on pelimoottori- ja peliohjelmoinnissa. Pelialaan on mahdollisuus erikoistua myös tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksessa, jossa syvennytään peliohjelmoinnin, -grafiikan tai –tuottamisen osa-alueisiin. Esports Business –koulutus puolestaan on koko maailmassa ensimmäinen kokonaan elektronisen urheilun ympärille keskittyvään liiketoimintaan suuntautuva koulutus.

Opiskelu KAMKissa on työelämälähtöistä, mistä kertovat erilaiset käytännönläheiset projektit ja läheiset yhteistyösuhteet yritysmaailmaan. Useat koulutukset on mahdollista suorittaa myös monimuotokoulutuksina työelämän ohessa. Elinikäistä oppimista KAMK tukee tarjoamalla laajan valikoiman täydennyskoulutuksia sekä kursseja avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

Tutustu KAMKiin!

Kajaanin Pietari

Klinikkaeläintenhoitaja1

Aluekehityksen ytimessä

Kajaanin yliopistokeskus on Kainuun alueen yliopistollisten toimintojen muodostama osaamiskeskittymä, jossa yliopistot tekevät yhteistyötä Oulun yliopiston koordinoimana. Keskus tutkii ja kouluttaa sekä edistää tutkimustulosten tehokasta siirtämistä elinkeinoelämälle ja alueen kehityspolitiikasta vastaaville. Mukana ovat kaikki Kainuussa toimivat yliopistoyksiköt, johon kuuluvat Itä-Suomen, Jyväskylän ja Lapin yliopistot.

Erityisenä tehtävänä keskuksella on tukea Kainuun ja Ylä-Savon elinkeino- ja aluekehitystä, innovaatiotoimintaa ja kansainvälistymistä.

Lue lisää yliopistokeskuksesta

Oppimisen iloa elämän kaikissa vaiheissa

Osaamiskeskus Kainuun Aalto on Kainuun kesäyliopiston ja Aalto-kansalaisopiston muodostama toiminnallinen yhteistyöoppilaitos. Opintotarjontaan kuuluvat mm. avoin yliopisto-opetus, avoin ammattikorkeakouluopetus, ammatillinen lisäkoulutus sekä perinteiset kansalaisopiston harrastekurssit.

Osaamiskeskus Kainuun Aalto

piano-5353974_1920

Jokaisen kunnan alueelta löytyy kansalaisopisto, joka toimii elinikäisen oppimisen periaatteella. Opistot tarjoavat mahdollisuuksia osaamisen kehittämiselle tavoitteenaan vahvistaa alueen kulttuuria ja sivistystä. Opistoilta löytyy mm. kädentaitojen, liikunnan, musiikin sekä yhteiskunnallisten aineiden opetusta kaikenikäisille.

Kansalaisopistot:

Hyrynsalmi

Kajaani

Kuhmo

Paltamo ja Ristijärvi

Puolanka

Sotkamo

Suomussalmi

Nuorten Kainuu

Kainuussa ketään ei jätetä yksin. Laaja nuorisotoimien verkosto tarjoaa matalan kynnyksen palveluita vapaa-ajan toiminnasta tukipalveluihin. Oli tuen tarve sitten arjen sujuvuuteen, Kelan tukiviidakkoon tai vaikka uuden harrastuksen tai ystävän etsimiseen liittyvä, apu löytyy läheltä.  Vaikeuksien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Nuoria ei unohdeta myöskään maakuntaa kehitettäessä, vaan vaikuttamisen mahdollisuuksia löytyy runsain mitoin. Hyvinvoiva nuoriso tarkoittaa hyvinvoivaa maakuntaa tulevaisuudessa.

anthony-fomin-Hr6dzqNLzhw-unsplash

Löydä oma paikkasi!

Tutustu kuntien tarjoamiin palveluihin ja nuorisotiloihin.

Hyrynsalmi

Kajaani

Kuhmo

Paltamo

Puolanka

Ristijärvi

Sotkamo

Suomussalmi

DSC_8304

Nuorten Elämää Kainuu on sivusto, joka kokoaa yhteen paikkaan olennaista tietoa, ohjausta ja neuvontaa eri elämäntilanteissa oleville nuorille. Sivusto on toteutettu yhteistyössä Kainuun nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden sekä Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskeskus Koordinaatin kanssa. Sivustolta löytyy myös chat, jonne voi esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä tai jutella muuten vain.

Vieraile Nuorten Elämää -sivustolla!

Nuoret naiset keinussa

Haluatko tuoda äänesi kuuluviin ja päästä vaikuttamaan nuorten asioihin Kainuussa? Oppilaitosten oppilas- ja opiskelijakunnat ovat turvallisia, matalan kynnyksen paikkoja tutustua paikalliseen vaikuttamistyöhön. Kainuussa toimii myös puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Maakunnan nuorisovaltuusto (MaNu). Nuorisovaltuusto on perustettu nuorten tekemän aloitteen pohjalta ja sen on nimennyt Kainuun maakuntahallitus. Nuorisovaltuuston tehtävänä on osallistua alueelliseen, nuoria koskevan päätöksentekoon.

Tutustu MaNun toimintaan!

Kaikki lähellä - urheilusta kulttuuriin

Kun luonto alkaa kotiovelta ja kulttuuri- ja liikuntapalvelut löytyvät läheltä, vapaa-ajan harrastaminen on helppoa. Kainuun vaihtuvat vuodenajat, laadukkaat liikuntapaikat ja monipuolinen kulttuuritarjonta pitävät huolen siitä, että kiinnostavaa tekemistä löytyy jokaiselle. Kainuun tapahtumatarjontaan kuuluu paljon niin paikallisia tapahtumia, kuin valtakunnallista ja kansainvälistä kiinnostusta herättäviä liikunta- ja kulttuuritapahtumia. Kaikissa tapahtumissa näkyy kainuulainen rohkeus tehdä asioita uudella tavalla – perinteitä kunnioittaen.

kirjahylly_rodeo

Kaiken kansan kirjastot

Kirjastot palvelevat kainuulaisia kaikissa kunnissa ja haja-alueille kirjastopalvelut vie kirjastoauto. Kajaanin kaupunginkirjasto on myös Kainuun maakuntakirjasto, jossa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

Tutustu oman kunnan kirjastopalveluihin!

Hyrynsalmi

Kajaani

Kuhmo

Paltamo

Puolanka

Ristijärvi

Sotkamo

Suomussalmi

Hossan lastenpäivä_Kuva Suomussalmen kunta_Kuvaaja Suvi Koskela

Kulttuuria kainuulaisittain

Näe, koe tai tee itse! Kainuun vaarojen ja metsien keskellä kukoistaa rikas ja monipuolinen kulttuuritarjonta, jota leimaavat pitkät perinteet ja ammattilaisten vahva osaaminen. Nautitpa kulttuurista missä muodossa tahansa, löydät sen Kainuusta läheltä sinua. Arkipäivän kulttuurikokemukset, kuten museot, teatterit ja konsertit edistävät asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteisön hyvinvointia.

Tutustu kuntien kulttuuritarjontaan!

Hyrynsalmi

Kajaani

Kuhmo

Paltamo

Puolanka

Ristijärvi

Sotkamo

Suomussalmi

Hossan avajaiset _Sup-lautailija_ Kuva Suomussalmen kunta

Liikunta

Kainuu on liikunnan harrastajan paratiisi! Vaihtuvat vuodenajat rytmittävät kullekin lajille oman kautensa. Talvi on lumilajien aikaa, mistä pitävät huolen hoidetut laskettelurinteet, jokaiseen kuntaan ulottuvat latuverkostot ja vesistöjen tukeva jääpeite. Muina vuodenaikoina Suomen kauneimmat golfkentät kutsuvat viheriöille ja loputtomat retkeilypolut odottavat vaeltajia ja pyöräilijöitä.

Liikuntapalvelut kunnittain:

Hyrynsalmi

Kajaani

Kuhmo

Paltamo

Puolanka

Ristijärvi

Sotkamo

Suomussalmi

Liikuntapalveluja ja –tapahtumia koko Kainuuseen:

Kainuun Liikunta

Luontoelämykset

Kainuusta löytyy elämyksiä jokaiseen makuun ja vuodenaikaan! Kainuu on ympärivuotinen paratiisi niin aktiiviurheilijalle, luontoelämysten metsästäjälle kuin kulttuurin ystävällekin. Lumoudu karhujenkatselusta ja kesäteatterien esityksistä tai laita adrenaliini virtaamaan laskettelurinteissä ja wakeboard-radalla. Ympäröivään luontoonkin pääsee helposti käsiksi haluamallaan tavalla: vaeltaen, maastopyöräillen, meloen, hiihtäen, lumikenkäillen, sup-lautaillen, moottorikelkkaillen tai vaikka huskyvaljakolla ajaen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Risteilyt

Risteilyt Kainuussa

Kajaani: Höyrylaiva Kouta liikennöi Oulujärvellä säännöllisesti heinäkuussa. Laivalla pääsee risteilylle Paltaniemelle ja Ärjänsaareen. Laiva tekee myös tilaus- sekä teemaristeilyjä. Aikataulut, lippuvaraukset ja tilausristeilyt löytyvät höyrylaiva Koudan verkkosivuilta.

Laivan lähtöpaikalla Kalkkisillalla toimii myös Laituriterassi, jossa on A-oikeudet.

Varaa risteily

 

Suomussalmi: Kianta-laivalla pääsee kesäaikana päivittäin Turjanlinnaan.

https://www.suomussalmi.fi/fi/matkailu/nae-ja-koe/kianta-laiva/