Metsäbiotalouden uudet avaukset ‑kasvuohjelmassa on avattu määräaikainen rahoitushaku 4.2.–1.6.2025. Kyseessä on koko Itä-Suomen maakuntia koskeva yhteinen, ylimaakunnallinen haku, jota koordinoi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Toimijoita kannustetaan ylimaakunnalliseen yhteistyöhön!
Työ- ja elinkeinoministeriö on osoittanut Pohjois-Karjalan maakuntaliiton käyttöön kansallisen ”Alueen kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen” (AKKE) ‑määrärahaa Metsäbiotalouden uudet avaukset ‑kasvuohjelman toimeenpanoon itäisessä Suomessa. Kasvuohjelma on osa hallitusohjelman mukaista Itäisen Suomen ohjelman toimeenpanoa ja sillä toteutetaan Suomen kansallista biotalousstrategiaa. Ohjelman rahoitus kohdistuu Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Kymenlaakson Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon maakuntiin.
Metsäbiotalouden uudet avaukset ‑kasvuohjelmassa tunnistetaan toimialan yleisten edellytysten pullonkaulat ja haetaan niihin ratkaisuja mukaan lukien tutkimus‑, kehittämis‑, innovaatio- ja koulutustarpeet (lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä). Ohjelmalla vahvistetaan metsäbiotalouden erityisosaamista ja tutkimuskeskittymiä, joita itäisessä Suomessa on koko arvoketjussa: metsätaloudessa, metsänhoidossa ja metsätietoon perustuvissa palveluissa, materiaali‑, puu‑, kone‑, prosessi- ja energiateknologiassa, kemiallisessa metsäteollisuudessa ja puutuoteteollisuudessa sekä puurakentamisessa. Lisäksi ohjelmalla edistetään alueen toimijoiden (erityisesti pk-yritysten) TKI-kyvykkyyttä ja kykyä saada tukea kilpailluista TKI-ohjelmista, kasvatetaan kansallista ja kansainvälistä tietoisuutta Suomen metsäbiotalouden mahdollisuuksista ja tuetaan yritysten investointiedellytyksiä, kansainvälistymistä ja vientiä sekä kasvupotentiaalin valjastamista käyttöön biogeenisen hiilidioksidin talteenotossa ja hyödyntämisessä.
Rahoituksen kohdentuminen
Kasvuohjelman rahoituksen päätavoitteena on metsäbiotalouden arvonlisän nostaminen itäisessä Suomessa. Ohjelmassa tuettavaa kehittämistyötä tulee tehdä tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa, vaikkakin tuensaajina ovat julkiset organisaatiot. Tavoitteena on, että tällä rahoituksella ohjelmaa toteutetaan 1–3 ylimaakunnallisella hankkeella. Hankkeiden rahoittamisessa painoarvoa annetaan hankkeen toimijaverkoston ja esitettävien toimenpiteiden kykyyn luoda uutta arvonlisää metsäbiotalouteen ja ohjelmalle asetettuihin strategisiin tavoitteisiin.
Hankkeessa voidaan toteuttaa esimerkiksi seuraavia arvonlisännostoon liittyviä strategisia tavoitteita ja toimenpiteitä:
- Puurakentamisen ja puutuoteteollisuuden jalostusarvonnostoon liittyvä TKI-toiminta (esim. teollisten prosessien kehittäminen, puunosuuden lisääminen, kiertotalousmateriaalien käyttö, komposiittituotteet, hiilletty puu)
- Uusien korkean lisäarvon biotaloustuotteiden edistäminen, kokeilu- ja pilotointiympäristöjen hyödyntäminen sekä viennin edistäminen (esim. nanoselluloosan ja ligniinin erottelutekniikan kehittäminen, materiaalien jalostaminen, tuotekehitys)
- Raaka-aineen saatavuuden, logistiikan ja ohjauksen optimoinnin ja kestävyyden parantaminen
- Kiertotalouden ja teollisten ekosysteemien sekä teollisuuden uudistumisen ja digitalisaation edistäminen metsäbiotalouden arvoketjuissa
- Biogeenisen hiilen ja hukkalämmön talteenottoon, vihreän vedyn valmistukseen sekä vedyn / biokaasun jatkojalostamiseen liittyvä TKI-toiminta
Hankekokonaisuuksilla voidaan vahvistaa arvoverkostojen sekä pidempikestoisten kumppanuuksien rakentumista. Hankkeen toimenpiteisiin voi sisältyä myös kunnianhimoisia kansainvälisesti tai kansallisesti merkittäviä valmistelutoimenpiteitä tai uusia merkittäviä avauksia arvonlisän nostamiseksi. Tämä ns. siemenrahoitus voi tähdätä esimerkiksi korkean tason kansainvälisiin rahoitushakuihin.
Hankkeiden tukikelpoisuus
Rahoitettavissa hankkeissa tulee olla toteuttajia useammasta kuin yhdestä maakunnasta. Hankkeiden toimenpiteiden tulee kohdistua Itäisen Suomen maakuntiin ja syntyvien julkisten tulosten tulee olla yleisesti hyödynnettävissä koko itäisen Suomen alueella. Hankkeelle voidaan myöntää tukea, jos sillä on merkittävä vaikutus hankkeen toteuttamiseksi ja toiminta on voittoa tavoittelematonta.
Tukea voidaan myöntää julkisoikeudelliselle yhteisölle ja yksityisoikeudelliselle oikeushenkilölle, jolla on riittävät taloudelliset ja muut edellytykset hankkeen toteuttamiseksi. Ryhmähankkeissa kaikkien hakijoiden on täytettävä tuen saajalle asetetut edellytykset. Maakunnan liitto ei voi myöntää tukea voittoa tavoittelevalle yritykselle.
Rahoitusta ei ole tarkoitettu nykyisiä rakenteita ylläpitäviin hankkeisiin tai yksittäisten tilaisuuksien tai tapahtumien järjestämiseen. Rahoitusta ei myönnetä toimintatukena hakijan normaalista toiminnasta aiheutuviin kustannuksiin.
Myönnettävä rahoitus
Kehittämishankkeissa tuen määrä on pääsääntöisesti enintään 80 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Hankkeissa tulee käyttää flat rate 7 % tai flat rate 40 % kustannusmallia. Ohjelman rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, joka hyväksyy käytettävän kustannusmallin. Lisätietoa kustannusmalleista Pohjois-Karjalan maakuntaliiton nettisivuilta löytyvästä AKKE-hakuohjeessa.
Haettavana oleva rahoitus on yhteensä 2 424 500 euroa.
Rahoituksen hakeminen
Haku on auki 4.2.–1.6.2025. Määrärahalla rahoitettavat hankkeet voivat käynnistyä aikaisintaan 15.8.2025 ja hankkeiden tulee päättyä viimeistään 30.6.2028.
Rahoitusta haetaan AKKE-tukihakemuslomakkeella. Allekirjoitettu rahoitushakemus tulee jättää sähköpostitse kirjaamo@pohjois-karjala.fi tai postitse osoitteeseen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Siltakatu 2, 80100 Joensuu.
Ennen hakemuksen jättämistä tulee neuvotella rahoittajaviranomaisen kanssa hankkeen sisällöistä ja hankesuunnitelmasta.
Lisätietoja
Hakukierrosta koordinoi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Löydät kaikki lisätiedot, mukaan lukien hakulomakkeen, maakuntaliiton sivuilta.
https://pohjois-karjala.fi/akke
Rahoitushaun hakulomakkeeseen, kustannusmalleihin tai muihin hanketeknisiin liittyvissä kysymyksissä yhteyshenkilöinä toimivat Pohjois-Karjalan maakuntaliiton rahoitusasiantuntijat:
Tiina Hyvärinen, p. 050 4416731 tiina.hyvarinen@pohjois-karjala.fi ja
Ulla-Riitta Pölönen, p. 050 4771023, ulla-riitta.polonen@pohjois-karjala.fi
Kumppanuushaun yhteyshenkilöt maakunnittain:
Etelä-Savo: rahoitusasiantuntija Sannamari Markkanen, p. 040 5545 912, sannamari.markkanen@esavo.fi
Etelä-Karjala: aluekehityspäällikkö Laura Peuhkuri p. 040 631 5970, laura.peuhkuri@ekarjala.fi
Kainuu: aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas, 040 574 0804, jouni.ponnikas@kainuunliitto.fi
Kymenlaakso: kehittämispäällikkö Kirsi Tallinen, p. 040 653 5339, kirsi.tallinen@kymenlaakso.fi
Pohjois-Karjala: metsä- ja ilmastoasiantuntija Sari Koivula p. 040 518 6326, sari.koivula@pohjois-karjala.fi
Pohjois-Savo: ohjelmapäällikkö Soile Juuti, 044 714 2637, soile.juuti@pohjois-savo.fi