Erityisasiantuntija

Kainuun aluekehityksen tilastoja esitetään pääosin visuaalisesti infograafien avulla. Voit tarkastella infograafien tietoja viemällä kursorin kuvan päälle tai näpäyttämällä kuvaa mobiililaitteessa. Infograafin oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä näpäyttämällä voit ladata tai jakaa kuvan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kuva on myös mahdollista avata koko näytön tarkasteluun. Tilastojen numeerisen aineiston lataaminen onnistuu infograafin kohdasta ’Download data’.
Tietoja vielä täydennetään.
Kainuun vahvuuksina korostuvat luonto, väljyys, hyvä elämisen laatu, turvallisuus, arjen helppous, toimivat ja monipuoliset palvelut ja infrastruktuuri. Maakunnan runsaat luonnonvarat ja puhdas luonto luovat erinomaiset puitteet alueen yritysten kasvulle. Kaivannaisala, biotalous ja matkailu luovat alueelle paljon työpaikkoja.
Kainuu on vetovoimainen asuinpaikka, mökkimaakunta ja matkailukohde, joka tunnetaan metsäisistä vaaramaisemista, laajoista luonnonsuojelualueista, runsaista vesistöistä sekä monipuolisista kulttuurin ja liikunnan mahdollisuuksista.
Kainuu-ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi pysäyttää pitkään jatkunut väestön väheneminen.
Monipaikkaisuuden ja etätyön lisääntyessä ja turvallisen sekä viihtyisän elinympäristön arvostuksen kasvaessa ja realisoituvien investointien avulla Kainuun väestökehityksen suunta voi muuttua. Tuoreimpien väestötilastojen mukaan väestö on kasvanu osassa Kainuun kunnista.
Kainuu -ohjelmassa Kainuun kehittämisen kärjiksi vuosiksi 2018–2021 on valittu matkailu, teknologiateollisuus, biotalous sekä kestävä kaivannaistoiminta.
Näiden kärkitoimialojen kehitystä seurataan muun muassa liikevaihdon ja henkilöstömäärien suhdannetietojen avulla.
Kainuu -ohjelmassa on määritelty aluetaloutemme kannalta tärkeiksi asioiksi muun muassa yritysinvestoinnit erityisesti kärkialoille, vientiyritykset ja tuotannon jalostusasteen nosto ja työvoiman saatavuuden turvaaminen. Kainuuseen tarvitaan kaikille toimialoille lisää yrityksiä ja etenkin vientivetoisia yksityisen sektorin työpaikkoja.
Aluetalouteen ja yrityksiin liittyvät tilastotKriittinen kysymys Kainuulle on osaavan työvoiman saatavuus. Työvoiman eläköityminen, tulevat tuotannolliset investoinnit, yritysten kasvu sekä mahdolliset julkisen sektorin uudet tehtävät lisäävät työvoiman kysyntää. Nopea kasvu on aiheuttanut myös koko maan keskiarvoa pahempia rekrytointiongelmia ja työvoimapulaa. Ne ovat merkkejä Kainuussa käynnissä olevasta positiivisesta rakennemuutoksesta.
Työllisyyteen ja työvoimaan liittyvät tilastotKainuu-ohjelman yleistavoitteena on, että Kainuuseen pääsee nopeasti ja sujuvasti eri liikennevälineillä ja alueella on helppo liikkua. Maakunnassa on nopeat ja kattavat sisäiset ja ulkoiset tietoliikenneyhteydet. Tarvitsemme uusia liikkumisratkaisuja, sähköisiä palveluita ja infrastruktuuri-investointeja. Lentoliikenteen säilyttäminen on Kainuulle tärkeää.
Tavoitteenamme on, että Kainuussa on turvallinen, toimiva ja vetovoimainen opiskeluympäristö. Pyrimme myös rakentamaan tärkeille elinkeinoaloille koulutusasteelta toiselle joustavasti ja saumattomasti eteneviä opintopolkuja työvoiman riittävyyden turvaamiseksi.
Koulutukseen liittyvät tilastotKainuussa halutaan onnistua asukkaiden hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla: terveys, yhteisöllisyys, osallisuus, työllisyysaste sekä toimeentulo. Tähtäämme siihen, että maakunta toimii tehokkaasti sekä pienissä yhteisöissä että koko alueella, ja että täällä on turvallinen, toimiva ja vetovoimainen asuin-, opiskelu-, työ- ja yrittäjyysympäristö.
Hyvinvointiin liittyvät tilastot (julkaistaan myöhemmin)Kainuu on tunnettu puhtaasta luonnosta ja turvallisesta ympäristöstä, metsistä, vaaroista ja laajoista erämaista sekä luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Haluamme säilyttää nämä valtit ja samalla noudattaa sekä Euroopan Unionin että kansallisen tason sopimuksia ja päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä ympäristöllisesti kestävän kehityksen tukemiseksi.
Vähähiilisen talouden ja ympäristön kestävän kehityksen tilastot (julkaistaan myöhemmin)Suomen tilastollinen vuosikirja 2020, Tilastokeskus: Suomen tilastollinen vuosikirja 2020 (pdf)
Suomi lukuina taskutilasto, Tilastokeskus: Suomi lukuina 2020
Kuntakatsaus 2018, Tilastokeskus: Suomi-tietoa alueittain
Suomen kestävän kehityksen indikaattorit 2020, Tilastokeskus: Sustainable Development Goals – Indicators for Finland
Euroopan väestön ja talouden vuosikirja 2020, Eurostat: Eurostat regional yearbook 2020
Findikaattori. Tietoa yhteiskunnan ilmiöistä: findikaattori.fi
Kasvihuonekaasupäästöt: hiilineutraalisuomi.fi
Koulutus: vipunen.fi
Kuntakohtaisia tilastoja: kuntaliitto.fi
Kuntatalouden ja valtionhallinnon tietoja: tutkihallintoa.fi
Lentoliikenne: finavia.fi
Liikenne: traficom.fi
Luonnonvarakeskus: luke.fi
Matkailutilastoja Kainuusta: visitory.io
Sosiaali- ja terveysala: thl.fi
Tilastokeskus: tilastokeskus.fi
Tulli: tulli.fi
Kansainvälisiä tilastolähteitä:
Pohjoismaat: Norden.org
Euroopan unionin tilastotoimisto: Eurostat
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön tilastot: OECD
Sivu päivitetty: 21.01.2021