Erityisasiantuntija
Tilastot
Tilastoja ja tilannekuvaa Kainuusta
Tilastoja Kainuusta on koostettu Kainuun tilannekuvan pohjaksi sekä aluekehittämisen tueksi. Tutustu Kainuuseen visualisoitujen tilastojen kautta!
Kainuun tilastoja esitetään pääosin infograafien avulla. Täältä löydät: Vinkkejä ja ohjeita infograafien käyttöön.pdf (63,7 kt)
Tietoja vielä täydennetään.
Kuntien avainluvut
Kainuun tilannekuva
Kainuun tilanne- ja kehityskuvaa leimaa iso kontrasti: Kainuun aluetaloudessa, viennissä, yritysdynamiikassa ja työpaikka- ja työllisyyskehityksessä on ollut erittäin vahva positiivinen kehitys ja näkymät, mutta samaan aikaan väestönkehitys on heikkoa viimeaikaisista muuttovoitoista huolimatta. Kainuun työttömyysaste on matala, työttömien määrä on laskenut ja uusia avoimia työpaikkoja on tarjolla runsaasti. Kääntöpuolena yli puolet yrityksistä kokee rekrytointiongelmia. Kainuun kehityskuva on kuitenkin positiivinen, elinkeinojen hyvä vire ja vaikuttavat kehittämistoimet luovat positiivista tulevaisuutta.
Kainuun toimintaympäristö on voimakkaassa turbulensissa. Koronakriisin aiheuttamasta kriisistä ollaan pikkuhiljaa selviämässä, mutta Venäjän helmikuussa 2022 käynnistämä hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttamat pakotteet- ja vastapakotteet, markkinahäiriöt, pakolaisaalto, humanitaarinen kriisi ja inflaatio ajavat maailmantalouden taantumaan, jonka syvyyttä ja vaikutuksia Kainuuseen on vaikea ennakoida.
Kainuun maakunnan ja valtioneuvoston väliseen aluekehittämisen keskusteluihin (3.2.2022) vuoden 2021 lopulla valmisteltu tilanne- ja kehityskuva on luettavissa täältä: Kainuun ALKE tilanne- ja kehityskuva 2021 . Tilannekuvaa päivitetään vuoden 2022 kuluessa.
Kainuun maakuntaprofiili
Kainuun vahvuuksina korostuvat luonto, väljyys, hyvä elämisen laatu, turvallisuus, arjen helppous, toimivat ja monipuoliset palvelut ja infrastruktuuri. Maakunnan runsaat luonnonvarat ja puhdas luonto luovat erinomaiset puitteet alueen yritysten kasvulle. Kaivannaisala, biotalous ja matkailu luovat alueelle paljon työpaikkoja. Kainuu on vetovoimainen asuinpaikka, mökkimaakunta ja matkailukohde, joka tunnetaan metsäisistä vaaramaisemista, laajoista luonnonsuojelualueista, runsaista vesistöistä sekä monipuolisista kulttuurin ja liikunnan mahdollisuuksista.
Tilastoja teemoittain
Väestö ja muuttoliike
Kainuu-ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi pysäyttää pitkään jatkunut väestön väheneminen.
Monipaikkaisuuden ja etätyön lisääntyessä ja turvallisen sekä viihtyisän elinympäristön arvostuksen kasvaessa ja realisoituvien investointien avulla Kainuun väestökehityksen suunta voi muuttua. Tuoreimpien väestötilastojen mukaan tulomuutto Kainuuseen on piristynyt.
Kärkitoimialat ja suhdanteet (MATKAILU, TEKNOLOGIATEOLLISUUS, BIOTALOUS, KAIVANNAISALA)
Kainuu -ohjelmassa Kainuun kehittämisen kärjiksi on valittu matkailu, teknologiateollisuus, biotalous sekä kaivannaisala.
Näiden kärkitoimialojen kehitystä seurataan muun muassa liikevaihdon ja henkilöstömäärien suhdannetietojen avulla.
Aluetalous ja yritykset
Kainuu -ohjelmassa on määritelty aluetaloutemme kannalta tärkeiksi asioiksi muun muassa yritysinvestoinnit erityisesti kärkialoille, vientiyritykset ja tuotannon jalostusasteen nosto ja työvoiman saatavuuden turvaaminen. Kainuuseen tarvitaan kaikille toimialoille lisää yrityksiä ja etenkin vientivetoisia yksityisen sektorin työpaikkoja.
Aluetalouteen ja yrityksiin liittyvät tilastotTyöllisyys, työvoima ja työpaikat
Kriittinen kysymys Kainuulle on osaavan työvoiman saatavuus. Työvoiman eläköityminen, tulevat tuotannolliset investoinnit, yritysten kasvu sekä mahdolliset julkisen sektorin uudet tehtävät lisäävät työvoiman kysyntää. Nopea kasvu on aiheuttanut myös koko maan keskiarvoa pahempia rekrytointiongelmia ja työvoimapulaa. Ne ovat merkkejä Kainuussa käynnissä olevasta positiivisesta rakennemuutoksesta.
Työllisyyteen, työvoimaan ja työpaikkoihin liittyvät tilastotLiikenne
Kainuu-ohjelman yleistavoitteena on, että Kainuuseen pääsee nopeasti ja sujuvasti eri liikennevälineillä ja alueella on helppo liikkua. Maakunnassa on nopeat ja kattavat sisäiset ja ulkoiset tietoliikenneyhteydet. Tarvitsemme uusia liikkumisratkaisuja, sähköisiä palveluita ja infrastruktuuri-investointeja. Lentoliikenteen säilyttäminen on Kainuulle tärkeää.
Koulutus
Tavoitteenamme on, että Kainuussa on turvallinen, toimiva ja vetovoimainen opiskeluympäristö. Pyrimme myös rakentamaan tärkeille elinkeinoaloille koulutusasteelta toiselle joustavasti ja saumattomasti eteneviä opintopolkuja työvoiman riittävyyden turvaamiseksi.
Koulutukseen liittyvät tilastotHyvinvointi
Kainuussa halutaan onnistua asukkaiden hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla: terveys, yhteisöllisyys, osallisuus, työllisyysaste sekä toimeentulo. Tähtäämme siihen, että maakunta toimii tehokkaasti sekä pienissä yhteisöissä että koko alueella, ja että täällä on turvallinen, toimiva ja vetovoimainen asuin-, opiskelu-, työ- ja yrittäjyysympäristö.
Hyvinvointiin liittyvät tilastot (julkaistaan myöhemmin)Vähähiilinen talous ja ympäristön kestävä kehitys
Kainuu on tunnettu puhtaasta luonnosta ja turvallisesta ympäristöstä, metsistä, vaaroista ja laajoista erämaista sekä luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta. Haluamme säilyttää nämä valtit ja samalla noudattaa sekä Euroopan Unionin että kansallisen tason sopimuksia ja päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sekä ympäristöllisesti kestävän kehityksen tukemiseksi.
Vähähiilisen talouden ja ympäristön kestävän kehityksen tilastotTilastojulkaisuja:
Suomen tilastollinen vuosikirja 2021, Tilastokeskus: Suomen tilastollinen vuosikirja 2021
Suomi lukuina 2022 taskutilasto, Tilastokeskus: Suomi lukuina 2022
Kuntakatsaus 2018, Tilastokeskus: Suomi-tietoa alueittain
Suomen kestävän kehityksen indikaattorit 2020, Tilastokeskus: Sustainable Development Goals – Indicators for Finland
Euroopan väestön ja talouden vuosikirja 2021, Eurostat: Eurostat regional yearbook 2021
Tilastolähteitä:
Findikaattori. Tietoa yhteiskunnan ilmiöistä: findikaattori.fi
Kasvihuonekaasupäästöt: hiilineutraalisuomi.fi
Koulutus: vipunen.fi
Kuntakohtaisia tilastoja: kuntaliitto.fi
Kuntatalouden ja valtionhallinnon tietoja: tutkihallintoa.fi
Lentoliikenne: finavia.fi
Liikenne: traficom.fi
Luonnonvarakeskus: luke.fi
Matkailutilastoja Kainuusta: visitory.io
Sosiaali- ja terveysala: thl.fi
Tilastokeskus: tilastokeskus.fi
Tulli: tulli.fi
Kansainvälisiä tilastolähteitä:
Pohjoismaat: Norden.org
Euroopan unionin tilastotoimisto: Eurostat
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön tilastot: OECD