Kokemuksia kansainvälisestä nuorisovaihdosta Kainuussa

Joulunalus on tarinoiden aikaa, mutta myös hyvä hetki tehdä uusia suunnitelmia. Vuonna 2023 tavoitteenamme on toteuttaa toimenpiteitä liittyen dialogin kehittämiseen ja nuorten osallisuuden edistämiseen päätöksenteossa. Tällä välin halusimme jo jakaa kanssanne kolme tarinaa nuorista, jotka tulivat muista maista Kainuuseen ja joko jäivät tänne, tai joihin Kainuu ainakin jätti lähtemättömän jäljen.    

Nuorison Kansainvälinen liikkuvuus on nykyään yleistä. Mahdollisia kohteita on tarjolla paljon ja myös rahallista tukea erilaisiin vaihtoihin ja muihin kansainvälisiin toimenpiteisiin on tarjolla eri lähteistä. Haluamme jakaa kanssanne muutaman tarinan, jotka toivottavasti rohkaisevat kainuulaisia nuoria kokeilemaan omia siipiään. Toisaalta seuraavat tarinat voivat avata monen lukijan silmät siitä, mitä Kainuulla on tarjottavana tänne tulijalle.

Ensimmäiseksi haluamme esitellä Linda Khanin, joka on nykyisin kainuulainen perheenäiti, mutta tulee alun perin Saksasta.  Syy Lindan Kainuuseen muuttamiselle oli opiskelu. Hän haaveili lukion jälkeen kansainvälisistä kokemuksista ja oli jo perhelomakokemustensa perusteella ihastunut pohjoismaihin. Koulutusmessuilla Berliinissä Linda törmäsi Kajaanin ammattikorkeakoulun edustajaan, joka esitteli oppilaitosta ja paikkakuntaa niin hyvin, että opiskelupaikaksi lopulta valikoitui juuri Kajaani.

Suoritettuaan ammattikorkeakouluopintonsa Linda lähti opiskelemaan ylempää tutkintoa Ruotsiin ja sen jälkeen hän työskenteli mielenkiintoisissa matkailualan töissä Saksassa.  Kainuuseen palaaminen ei ollut oikeastaan mielessä, mutta kohtalolla oli kuitenkin muita suunnitelmia ja lopulta rakkaus toi kuin toikin Lindan takaisin Kainuuseen. Tällä hetkellä hän työskentelee osa-aikaisena matkailualan opettajana Kajaanin ammattikorkeakoululla ja kehuu Kajaania oivalliseksi paikaksi perustaa perhe.

Kysyessämme Lindalta, miksi kainuulaisten nuorten kannattaisi lähteä ulkomaille, hän vastaa tällaisen kokemuksen ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten tapaamisen antavan perspektiiviä ja inspiraatiota sen suhteen, millainen haluat itse olla ja millaiseksi haluat elämäsi luoda.  Toisin sanoen, kansainväliset kokemukset antavat eväitä henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen. Itse asiassa jo alavalintaa tehdessään Lindalla oli kansainvälisyys mielessä, ja matkailualalle hän päättyi osin sen vuoksi, että se on kansainvälinen toimiala, jolla pääsee toimimaan kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa.

Kaikki eivät suinkaan päädy jäämään vaihtokohteeseensa, vaikka kokemuksesta nauttisivatkin. Esimerkiksi Emilie-Marie Hornus Ranskan Strasbourgista tuli Kainuuseen vaihto-oppilaaksi. Hän opiskeli Paltamon lukiossa lukuvuoden 2009–2010 ja asui paikallisessa perheessä. Tullessaan Emilie oli 18-vuotias, ja suoritti Paltamossa abivuotensa, vieraillen usein myös Kajaanissa, missä hän kävi Suomen kielen tunneilla. Emilie ei itse päässyt valitsemaan vaihtokohdettaan, vaan hänelle osoitettiin perhe ja opiskelupaikka Paltamosta AFS:n kautta.  Tullessaan Kainuuseen Emilie ei ollut koskaan käynyt pohjoismaissa, joten kokemus oli ainutlaatuinen.

Vaihtovuotensa jälkeen Emilie palasi suunnitellusti Strasbourgiin, mutta sanoo, ettei hänen tuolloin herännyt rakkautensa Suomea kohtaan suinkaan ole viime vuosina hiipunut – päinvastoin.  Hän kokee olevansa onnekas, koska on päässyt asumaan kahdessa ihanassa vaihtoperheessä ja saanut yhtä ihania ystäviä Kainuusta.  Edelleen hän yrittää silloin tällöin vierailla täällä päin. Edellisen kerran Emilie kävi Kajaanissa viime kesänä, ja toi tällä kerralla mukanaan myös äitinsä. Äidille Suomen vierailu oli aivan ensimmäinen, mutta myös hän ihastui Suomeen.

Myös Emilie suosittelee nuoria ehdottomasti lähtemään rohkeasti maailmalle, sillä se laajentaa näkökulmia niin paljon. Oman mukavuusalueensa ulkopuolelle astumisen ja pelkojensa ylittämisen hän näkee hyvänä tapana kasvaa.  Lisäksi vaihtoon lähteminen tietysti mahdollistaa hienoja kokemuksia ja pitkäaikaisten ystävyyssuhteiden luomisen eri maissa.

Kolmas haastateltavamme on Réka Tolonen, joka Lindan tavoin asuu ja työskentelee nykyisin Kajaanissa. Hän kertoo tehneensä lukioaikanaan melko nopean päätöksen lähteä vaihto-oppilaaksi Suomeen, päätyen Kainuuseen. Hän nautti maakunnan tunnelmasta ja kymmenen kuukauden vaihdostaan todella paljon, ja päätti tulla vielä joku päivä takaisin. Muutaman vuoden päästä, vuonna 2013, hän päätti hakea opiskelemaan Kajaanin ammattikorkeakouluun. Suoritettuaan opintonsa Réka myös työllistyi ja jäi Kajaaniin.

Maailma muuttuu ja yhteiskunta moninaistuu, ja myös työpaikoilla kansainvälisyys on yhä tavallisempaa. Réka painottaakin kulttuurisen tietoisuuden ja sensitiivisyyden kehittämisen tärkeyttä nuoresta iästä lähtien. Rékan ensimmäiset omat kansainväliset kokemukset,  vaihto-oppilasaika ja ympäri maailmaa tulleiden vaihto-oppilaiden tapaaminen toivat hänelle paljon perspektiiviä jo teinivuosina. Sen jälkeen hän onkin luonnostaan hakeutunut kansainvälisiin ympäristöihin, osallistunut useisiin nuorille ja nuoriso-ohjaajille tarkoitettuihin Erasmus+ -ohjelmiin ja päässyt oppimaan myös hankehallinnosta.

“Uskon vahvasti, että nämä kokemukset ovat opettaneet minulle paljon enemmän kuin osaan edes kertoa”, toteaa Réka. Hän kannustaa nuoria olemaan aktiivisia ja rohkeita kokeilemaan uusia asioita, vaikka joskus se saattaisikin tuntua itselle hankalalta ajatukselta. Ikinä ei voi etukäteen tietää!