Osaavan työvoiman saatavuus Kainuussa on muodostumassa ratkaisevaksi tekijäksi maakunnan tulevan kehityksen kannalta. Tähän nivoutuvat kysymykset nousevat esille voimassa olevassa Kainuu-ohjelmassa kautta linjain, ja säännöllistä työtä ja toimenpiteitä osaajapulan ratkaisemiseksi tehdään usealla saralla eri organisaatioissa ja yhteistyössä.
Kainuu on ikääntyvä ja eläköityvä maakunta; vuosittain kainuulaisilta työmarkkinoilta poistuu yli 500 henkilöä enemmän kuin sinne tulee. Lisäksi nuorista ikäluokista noin kolmannes muuttaa Kainuusta pois, mikä pahentaa tilannetta. Kainuu on myös positiivisen rakennemuutoksen alue: aluetalous on kasvanut vahvasti vuodesta 2015 alkaen ja entinen työttömyysmaakunta on muuttunut nopeasti työvoimapulasta kärsiväksi maakunnaksi. Tämä tarkoittaa, että Kainuussa on kysyntää osaavalle työvoimalle enemmän kuin tekijöitä on saatavilla. Tilanne vaihtelee toimialoittain, eli edelleenkään kaikissa ammateissa työllistyminen ei välttämättä ole nopeaa, mutta Kainuussa on yrityksiä ja toimialoja, joilla pula osaavasta työvoimasta on ollut todellisuutta jo pitkään.
Työvoimapulasta kärsii kaikki Suomen maakunnat, joten työvoimasta kilpaillaan myös keskenään. Lisää asukkaita ja työntekijöitä tulee siis houkutella paitsi kansallisesti, myös kansainvälisesti. Molemmat tavoitteet edellyttävät pitkäjänteistä yhteistyötä. Erityisesti kansainvälisten rekrytointitoimenpiteiden osalta on Kainuussa useita toimijoita, ja havaittavissa on tietynlaista tiedonvaihdon, koordinoimisen ja yhteistyön tarvetta.
Esimerkiksi Kainuun liitto tekee maakunnan yleistä markkinointia ja mainetyötä, Kainuun TE-toimistolla toimii EURES (European Employment Services) -neuvoja ja Kainuun ELY-keskuksessa hoidetaan alueellisesti kotoutumisen edistämiseen, pakolaisten vastaanottoon, työvoiman maahanmuuttoon ja hyviin väestösuhteisiin liittyviä tehtäviä. Samoin Kajaanin kaupungin kansainvälisissä palveluissa tehdään vahvaa työtä eri syistä Kajaaniin ja Kainuuseen muuttaneiden ulkomaalaisten arjen sujuvuuden, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja kotoutumisen edistämiseksi. Kajaanin International Info myös auttaa kansainvälisessä rekrytoinnissa. Tarvitaan siis väistämättä koordinaatiota, jotta vältetään päällekkäisiä toimia ja saadaan toiminnasta paras mahdollinen vaikuttavuus irti.
Maakunnallista yhteistyötä tehdään jatkuvasti
Toimenpiteitä Kainuun positiivisen rakennemuutoksen onnistuneen toteutumisen varmistamiseksi on jo useita vuosia tehty eri organisaatioiden toimesta ja eri keinoin. Vuosina 2019–2020 toteutettiin mm. maakunnan ja valtionhallinnon välistä, niin kutsuttua Siltasopimusta, ja osaavan työvoiman saatavuuden tukemiseksi oli käytössä myös erikseen siihen osoitettua valtion rahoitusta. Kainuusta sopimusosapuolena oli aluekehittämisviranomaisena Kainuun liitto, ja toisena osapuolena oli Työ- ja elinkeinoministeriö.
Voimassa olevassa Kainuu-ohjelmassa, jolla suunnataan maakunnan kehittämisresursseja ja yhteistyötä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen, osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvät kysymykset nousevat esille läpi koko asiakirjan. Ohjelman kirjausten mukaan nyt on käynnistetty sopimuksellinen yhteistyö Kainuun osaavan työvoiman riittävyyden turvaamiseksi erillisessä Kainuun osaavan työvoiman saatavuuden turvaamisen koordinaatioryhmässä, yhdessä laaditun toteutussuunnitelman pohjalta. Ryhmän on tarkoitus tehdä säännöllistä tilannekuvatyötä ja löytää tapoja ratkaista havaittuja kehittämistarpeita. Kainuun liitto vastaa tämän sopimuksellisen yhteistyön koordinoinnista maakunnassa, muiden toimijoiden ottaessa vastuuta kukin oman tehtävänsä mukaisesti. Aiemman siltasopimusmenettelyn kaltaisia toimenpiteitä tehdään siis nyt maakunnallisella tasolla. Valtioneuvoston kanssa vuosittain käytävissä aluekehityskeskusteluissa tuodaan edelleen esille aiheeseen liittyviä toimenpide-ehdotuksia ja asiaa pidetään muutoin esillä Kainuun edunvalvonnassa.
Uuden koordinaatioryhmän järjestäytymiskokouksessa marraskuussa 2023 kuultiin eri toimijoiden tarpeista, toiveista ja käynnissä olevista prosesseista sekä suunniteltiin tulevaa toimintaa. Kokouksen selkeä lopputulema oli, että työnantajan näkökulmasta katsottuna erilaiset kv-rekrytoinnin kehittämisprosessit ja tukitoimet kaipaavat kirkastamista. Kainuun ELY-keskuksen vastuuhenkilöt kuitenkin kutsuvat alan toimijoita neuvotteluun jo kevään 2024 aikana käytännön verkostoyhteistyön tehostamiseksi. Tavoitteena on saada aikaan yhteinen kv-rekrytoinnin tiekartta.
Kehittämistoimia erillisrahoitteisilla hankkeilla
Vaikka kehittämistarve olisikin ilmeinen, kehittämistoimintaan käytettävissä olevat resurssit eri organisaatioissa ovat usein hyvin rajalliset. Toisinaan uudenlaisen toiminnan kehittämiseen ja uusien ratkaisujen löytämiseen voidaan saada myös hankerahoitusta, ja tätä mahdollisuutta on hyödynnetty myös Kainuussa osaavan työvoiman saatavuuteen ja työllistämiseen liittyvissä kysymyksissä.
Yksi mielenkiintoisista viimeaikaisista kehittämishankkeista, TILMA (Tilapäisen suojelun piirissä olevien ja maahanmuuttajien työllistymisen edistäminen Kainuussa) on päättymässä vuodenvaihteessa. Kajaanin ammattikorkeakoulun hallinnoiman hankkeen tavoitteena oli edistää tilapäisen suojelun piirissä olevien ja muiden ulkomaalaistaustaisten työllistymistä. Hanke on puolentoista vuoden aikana palvellut yli 500 vieraskielistä asiakasta, joista yli 100 on työllistynyt, pääasiassa kainuulaisiin yrityksiin.
Hankkeen asiakkaista on ollut noin 80 % ukrainalaisia, sen lisäksi asiakkaita on ollut Venäjältä, Slovakiasta, Marokosta, Turkista, Syyriasta, Etiopiasta, Meksikosta, Japanista, Iso-Britanniasta, Venezuelasta jne. Ensisijaisena tavoitteena oli vieraskielisten työllistyminen, mutta tarvittaessa asiakkaita autettiin myös koulutuksen ja opintojen suunnittelussa. Lisäksi hankkeessa järjestettiin työllistymistä helpottavaa, lyhytkestoista täsmäkoulutusta ja pätevöitymiskoulutuksia.
Toisena ja yhtä tärkeänä kohderyhmänä TILMA-hankkeelle olivat työnantajat. Kuten hankkeen loppuseminaarissa 12.12.2023 todettiin, vieraskielisten työntekijöiden rekrytoiminen on vielä ajatuksena kaukainen suurelle osalle kainuulaisia työnantajia, vaikka joukosta löytyy toki jo niitäkin, joille kansainväliset rekrytoinnit ovat luonnollinen osa toimintaa. Kainuulaisille työnantajille on hankkeessa tarjottu tukea työntekijän etsimiseen, samoin kuin tulkkaus- ja käännöspalveluita erilaisissa tilanteissa, kuten työhaastattelussa ja työtehtäviin perehdyttämisessä.
Hankkeen toimenpitein on pyritty tukemaan Kainuun elinvoimaisuutta ja edistämään vieraskielisten asukkaiden kaksisuuntaista integraatiota, joka edellyttää sitoutumista ja panostusta sekä vieraskielisiltä asukkailta, että lämmintä vastaanottoa kainuulaiselta yhteiskunnalta. Työn kautta vieraskieliset tuntevat itsensä osaksi paikallista yhteisöä sekä pääsevät aktiivisemmin osallistumaan maakunnan kehitykseen ja elämään.
Hankkeessa on tehty tiivistä yhteistyötä TE-palvelujen, kuntien työvoimapalveluiden, Kajaanin kaupungin kansainvälisten palveluiden, kolmannen sektorin ja sekä muiden hankkeiden kanssa.
TILMA-hankkeen päättyessä on jo alkamassa uusi, kolmivuotinen kehittämishanke Next Level – Uudelle tasolle uusien kainuulaisten työllistämisessä. Hanketta toteuttaa Edukai Oy, ja hankkeen toiminta alkaa täydellä teholla vuoden 2024 alusta. Hankkeen tavoitteena on nostaa ulkomaalaistaustaisten työvoimareservin käyttö Kainuussa määrällisesti ja laadullisesti entistä paremmalle tasolle. Keskiössä on kainuulaisille työpaikoille jalkautuva räätälöitävä palvelu työnantajien ja työyhteisöjen tueksi sekä työtä etsivien ulkomaalaistaustaisten avuksi.
Lue lisää aiheesta!
Kotoutuminen ja maahanmuutto – ELY-keskus