Maantieteellinen sijainti tai väestöpohja eivät määrää maakunnan kasvua eikä kasvupotentiaalia – Kainuu kasvun kärjessä

OP-ryhmän ekonomistit julkaisivat 29.5. maakuntakohtaiset talousnäkymät ja ennusteet vuosille 2023-2025. Ennusteen mukaan maakuntien talouskehitys kääntyy laajaan kasvuun tänä ja ensi vuonna. Kasvukeskusten lisäksi Pohjois-Suomi (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi) kasvavat vahvasti. Kainuussa talous kasvoi parhaiten jo vuonna 2022 kaikista maakunnista ja kasvu on jatkunut vuodesta 2015 lähtien. Kainuussa ovat kasvaneet erityisesti jalostuksen työpaikat, ja jalostuksen osuus BKT:stä on kasvanut voimakkaasti (kuva 1.).

BKT/as. keskimääräinen vuosikasvu ja jalostuksen BKT-osuuden muutos 2000-luvulla maakunnittain (OP-ryhmä).
Kuva 1. BKT/as. keskimääräinen vuosikasvu ja jalostuksen BKT-osuuden muutos 2000-luvulla maakunnittain (OP-ryhmä).

 

Vaikka väestönkasvu on keskeinen ajuri talouskasvulle, on Kainuu ollut poikkeus. OP:n ennusteen mukaan heikon väestökehityksen Kainuusta tulee jopa kaikista parhaiten kasvava maakunta. Maakunnan maantieteellinen sijaintikaan ei määrää alueen kasvupotentiaalia tai BKT:n kehitystä. Kainuussa kasvu selittyy tuottavuuden kasvulla, mikä on myönteinen asia. Työn tuottavuus ei kuitenkaan voi kasvaa loputtomiin ja väkiluvun kasvattaminen ja työvoiman saatavuus on kriittisiä Kainuunkin kannalta.

Työn murros on tapahtumassa myös Kainuussa, ja jalostuksen rinnalle on noussut korkean tuottavuuden palvelualan työpaikkoja muun muassa datakeskustoimialalla ja pelialalla. Nämä laajentavat resilienttiä pohjaa Kainuun kasvulle jatkossakin.

OP:n ennusteen mukaan työttömyys tulee kasvamaan maakunnissa, mutta ei merkittävissä määrin. Työttömien määrä avoinna olevia työpaikkoja kohden on jo nyt Kainuussa Suomen alhaisimpia ja työvoimapula tulee jatkumaan.

Tutustu OP-ryhmän ekonomistien maakuntakohtaisiin talousnäkymiin ja ennusteisiin täällä:

Maakuntien talousnäkymät ja ennusteet toukokuu 2024