Destination Earth -järjestelmä käynnistettiin Kajaanissa – tavoitteena tukea ilmastonmuutokseen sopeutumista

Komissio on ottanut käyttöön Destination Earth -järjestelmän (DestinE) ensimmäisen version. Järjestelmä käynnistettiin 10.6.-24 Kajaanissa LUMI -EuroHPC supertietokoneen tiloissa, ja paikan päällä olivat myös komission johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager sekä työministeri Arto Satonen. Destination Earth on komission lippulaivahanke, jonka tarkoituksena on kehittää maapallon huipputarkka digitaalinen kaksonen.

Destination Earth -järjestelmän käyttöönoton myötä Euroopan supertietokoneille (EuroHPC), myös LUMI-supertietokoneelle Kajaanissa, on annettu tehtäväksi simuloida ilmastonmuutoksen ja äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksia. Aloitteen ansiosta Euroopalla on paremmat valmiudet vastata suuriin luonnonkatastrofeihin, sopeutua ilmastonmuutokseen ja arvioida tällaisten tapahtumien mahdollisia sosioekonomisia ja toimintapolitiikkaan liittyviä vaikutuksia.

Euroopan supertietokoneiden ja tekoälykapasiteetin ansiosta Destination Earth -järjestelmällä on käytössään ennennäkemätön mallinnuskyky. Aloite on myös keskeinen osa Euroopan datastrategiaa, sillä se vahvistaa pääsyn arvokkaisiin tietolähteisiin koko Euroopan alueella.

Destination Earth -järjestelmä on nyt toiminnassa, ja sen on tarkoitus kehittyä jatkuvasti. Järjestelmän toimintoja laajennetaan, ja lisäksi kehitetään uusia komponentteja. Vuoteen 2030 mennessä Destination Earth -järjestelmän on tarkoitus tarjota täysi digitaalinen Maan kopio.

Destination Earth -järjestelmän keskeiset osat ovat nykyisellään seuraavat:

  •  ydinpalvelujen alusta, jonka kautta käyttäjillä on pääsy järjestelmän palveluihin, välineisiin ja sovelluksiin
  •  kaksi digitaalista kaksosta – ilmastonmuutokseen sopeutumisen digitaalinen kaksonen ja äärimmäisten sääilmiöiden digitaalinen kaksonen – jotka tarjoavat korkearesoluutioista dataa erilaisten skenaarioiden tarkastelun ja testauksen tueksi
  •  datajärvi, joka tarjoaa saumattoman pääsyn molempien digitaalisten kaksosten dataan sekä useisiin muihin tietolähteisiin, kuten EU:n avaruusohjelmaan sisältyvän Copernicus-maanseurantaohjelman dataan.

”Destination Earth -järjestelmän (DestinE) ensimmäisen version käyttöönotto on todellinen käännekohta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Järjestelmä tarjoaa meille huipputarkan kopion maasta. Sen avulla voimme havaita ympäristöhaasteita, mikä voi auttaa meitä ennakoimaan tulevaisuuden skenaarioita aivan uudella tavalla. Tämä ensimmäinen vaihe osoittaa, miten paljon voimme saada aikaan, kun Eurooppa yhdistää tieteellisen huippuosaamisensa ja supertietokoneiden massiivisen laskentatehon. Tulevaisuus on nyt kirjaimellisesti sormiemme ulottuvilla.”
Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager

Tausta

Euroopan komissio käynnisti Destination Earth -järjestelmän valmistelun virallisesti vuonna 2022 yhteistyössä Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF), Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ja Euroopan sääsatelliittijärjestön (Eumetsat) kanssa.

Järjestelmän tämänhetkinen rahoitus, joka on hyväksytty Digitaalinen Eurooppa -ohjelman puitteissa, on yli 315 miljoonaa euroa. Järjestelmän käyttöönoton myötä sen ensimmäinen vaihe päättyy ja toinen vaihe käynnistyy. Kummankin rahoitus on yli 150 miljoonaa euroa. Kolmannen vaiheen ja sen rahoituksen edellytyksenä on Digitaalinen Eurooppa -ohjelman hyväksyntä myös vuosiksi 2025–2027. Tämä on parhaillaan valmisteilla. Lisärahoitusta digitaalisten kaksosten lisäkapasiteettia koskevaan tutkimukseen ja kehitykseen myönnettiin Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta.

Lisätietoja (englanniksi)

Destination-earth.eu

Destination Earth | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

 

Lähde: Komission Suomen-edustuston verkkosivut