Kainuulaisia nuoria osallistui 20.-21.9. Norjan Bodøssa järjestettyyn kansainväliseen Generation Barents -nuorisotapahtumaan. Lue Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Venla Österbergin matkakertomus alta!
Linja-autossa on tunnelmaa!
Olin mukana Generation Barents -tapahtumassa Norjan Bodøssa. Edustin matkalla Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuustoa, sillä toimin sen puheenjohtajana. Olen myös Barentsin nuorisoneuvosto BRYC:n varajäsenenä hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puolesta. Matkalla oli myös kolme muuta nuorta Kainuusta.
Matkustimme Norjaan bussilla yhdessä Pohjois-karjalan, Pohjois-pohjanmaan ja Lapin nuorten sekä ohjaajien kanssa. Bussi lähti Oulusta aikaisin aamulla, ja perillä kohteessa oltiin vasta illalla, joten ryhmällä oli matkalla paljon yhteistä aikaa. Tutustuin jo menomatkalla torstaina bussissa muihin Pohjois-Suomen hyvinvointialueiden nuorisovaltuustojen nuoriin. Koen, että nämä uudet yhteydet antavat lisää evästyksiä omaan nuorisovaltuustotyöhöni, ja samanhenkisten samojen asioiden ympärillä työskentelevien nuorten kanssa yhteyksissä oleminen parantaa myös omia työskentelymahdollisuuksiani.
Tapahtuma täynnä ohjelmaa
Paikan päällä Smart Hotel Bodøssa, jossa yövyimme, meillä oli ensimmäisenä iltana tutustumispeli, jossa tietovisan kautta opimme tuntemaan mm. paikallista kulttuuria. Tulimme myös tutummiksi toistemme kanssa, ja jännitteet uusien ihmisten välillä raukesivat.
Ensimmäisenä konferenssipäivänä perjantaina siirryimme viralliselle kokouspaikalle Beddingenin kulttuuritalolle. Aluksi kuuntelimme esitelmiä ja paneelikeskusteluja monista eri aiheista, joista itseäni lähimmiksi aiheiksi koin kansainväliset työskentelymahdollisuudet Barents-maiden välillä. Esitelmien jälkeen työskentelimme ryhmissä tulevaisuusskenaarioiden parissa. Ryhmätyön kautta opimme ajattelemaan tulevaisuuden mahdollisia tapahtumia monesta eri näkökulmasta, kehitimme luovaa ajatteluamme ja opimme arvioimaan todennäköisyyksiä paremmin.
Toinen konferenssipäivä lauantaina keskittyi pääosin työpajatyöskentelyyn. Osittain edellisen päivän evästyksien, osittain omien aiempien kokemustemme ja ideoidemme kautta kävimme aiheryhmittäin läpi The Barents Youth Program -suunnitelman, ja kirjoitimme sitä uusiksi korjaten epäkohtia, lisäten mukaan mielestämme tärkeitä asioita.
Itse olin mukana ympäristötyöpajassa, jossa toimin aluksi myös moderaattorina. Minulle jäi käteen paljon keskustelusta ryhmäni kanssa, ja oivalsin asioita esimerkiksi nuorten ja lasten ympäristökasvatuksessa olevan kenttätyön tärkeydestä, mitä aion omalta osaltani poliittisella urallani ajaa myös kotimaassani eteenpäin. Näin tärkeäksi sen, että ajatuksia kykeni reflektoimaan muiden, eri maista, ekosysteemeistä ja kulttuuriympäristöistä tulevien ihmisten kanssa.
Virallisen konferenssiohjelman ulkopuolella meille oli järjestetty myös ohjelmaa, jonka kautta paikallinen kulttuuri tuli osaltaan tutuksi. Vierailimme lauantaina illallisella innovatiivisessa Egna- yrityksessä, joka tarjosi sekä ruokailu- tila- korjaus- että kierrätyspalveluita. Kuulimme myös Egnan yrittäjän oman kertomuksen yrityksen pyörittämisestä, sekä sen iloista ja haasteista. Uskon, että tällaisiin uudenlaisiin, ekologisiin ja innovatiivisiin yrityksiin tutustuminen kansalaisuudeltaan moninaisella nuorten porukalla tulee nostamaan pinnalle myös muissa maissa
loistavia yrittäjyysideoita.
Tärkein anti oli sosiaalinen pääoma
Vaikka itse konferenssiohjelma olikin inspiroiva ja paljon antava, koin konferenssin suurimpana hyötynä sen, että sain luotua uusia kontakteja eri maiden ja kulttuurien ihmisiin. Tämäntyyppiset tapahtumat myös kehittävät esimerkiksi nuorten englanninkielen taitoa vaikuttamisaiheessa, jota ei muuten kuin kokemuksesta tule harjoiteltua. Se tekee helpommaksi nuorten kansainvälisen aktiivisuuden myös tulevaisuudessa.
Mielestäni on myös valtioiden välisten tulevaisuuden suhteiden ja kansainvälisen turvallisuuden kannalta tärkeää, että tulevat yrittäjät, työntekijät, virkamiehet ja valtionpäämiehet Barentsin alueella luovat lämpimiä kansainvälisiä suhteita muiden maiden samaan ikäluokkaan. Lisäksi vierailut toisessa maassa ja keskustelut toisten kulttuurien edustajien kanssa antavat jokaiselle mahdollisuuden reflektoida oman kotimaansa olosuhteita muihin maihin verrattuna. Kun huomaamme jonkin asian esimerkiksi norjalaisessa kulttuurissa toimivan hyvin, voimme ehdottaa samoja asioita ja muutoksia myös omissa maakunnissamme ja valtioissamme. Näiden yhteisöllisten konferenssien kautta mahdollistuu Barentsin alueen yhtenäinen kehitys, mikä hyödyttää sekä yksittäisten valtioiden taloutta että turvallisuustilannetta pitkällä aikatähtäimellä.
Kehittämisajatuksia omaan työhön
Henkilökohtaisesti päällimmäisenä inspiraationa ja ideana mieleeni tapahtumasta jäi ajatus, jota kehitimme ympäristötyöryhmässämme. Sen mukaan nuorten ja lasten ympäristökasvatuksesta voisi tehdä kiinnostavampaa, paremmin ymmärrettävää ja mieleenpainuvampaa lisäämällä kenttätyön määrää. Ympäristöoppia, maantiedettä ja biologiaa pitäisi siis opettaa enemmän siellä, missä ilmiöt tapahtuvat, kuin luokkahuoneessa istuen.
Toinen loistava idea, jonka sain tanskalaiselta biologiopiskelijalta olisi, että esimerkiksi kasvikansioita tai muita toteutettavia kenttätöitä voisi toteuttaa iNatural- tai iBird -sovelluksissa, jolloin oppilaiden keräämä data ei menisi hukkaan, vaan sitä voisi suoraan hyödyntää kansainvälisellä ja valtiollisella tasolla tapahtuvaan ympäristöntutkimukseen.
Näiden ajatusten, uusien muistojen ja kontaktien kera palasin maanantaina takaisin kotikuntaani Kajaaniin. Olen kiitollinen kansainvälisen yhteistyön mahdollisuudesta nuorten välillä, ja toivon, että se jatkuisi tässä muodossa myös tulevaisuudessa.
Lisätietoja
Jutun kirjoittanutta Venla Österbergiä voit seurata esimerkiksi Instagramissa.
Barentsin Alueellinen Nuorisoneuvosto (Barents Regional Youth Council BRYC) on toiminut vuodesta 2004. BRYC:n päätavoitteena on edistää ajatusta kaukana pohjoisessa asumisesta ainutlaatuisena mahdollisuutena nuorille ilmaista itseään. BRYC:n toimintaan osallistuvat saavat mahdollisuuden tavata nuoria muista maista, saada uusia kokemuksia ja ystäviä, toteuttaa yhdessä monikulttuurisia nuorisoprojekteja, rakentaa ammatillisia verkostoja ja myös oppia kansainvälisestä yhteistyöstä.
Aiemmin BRYC jäseniksi otettiin nuoria, jotka asuivat Barentsin yhteistyön jäsenalueilla Norjassa, Venäjällä, Ruotsissa tai Suomessa. Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota vaikutti valitettavasti myös Barentsin nuorisoyhteistyöhön, mutta sen tärkeys yhteistyömuotona on kuitenkin tunnistettu ja nuorisoyhteistyötä onkin jatkettu Norjan, Ruotsin ja Suomen kesken. BRYC koostuu yhdestä nuorison edustajasta kultakin jäsenalueelta ja yhdestä alkuperäiskansojen nuorisoedustajasta. BRYC jäseniä Kainuusta tällä hetkellä ovat Onni-Lenni Vasunta Suomussalmelta ja Venla Österberg Kajaanista.
BRYC toiminta rahoitetaan jäsenalueiden vuosittaisella tuella sekä projektirahoituksella. BRYC toimintaa koordinoi kansainvälinen Barents-sihteeristö. Kansainvälisen Barents-sihteeristön lisäksi Kainuun edustajien tukena toimivat Barentsin yhteistyöhön kuuluvat alueorganisaatiot, meillä Kainuun liitto.