Oksainen mänty auringonvalossa

Miten Kainuun ilmastotavoitteet edistyvät – tutustu Sitowisen raporttiin

Ilmastonmuutos on ajankohtainen ja yksi suurimmista, ellei suurin ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen kohdistuvista uhista. Myös Kainuu-ohjelmassa on ilmastotavoitteita, joiden nykytilannetta sekä toteutumista vuoteen 2040 mennessä arvioidaan Sitowisen tuoreessa selvityksessä.

Ilmastonmuutos on huomioitu maakunnallisissa suunnitelmissa

Ilmastonmuutos muuttaa elinolosuhteita ja sillä on vaikutusta myös taloudenaloihin, kuten metsä- ja maatalouteen, matkailuun ja rakentamiseen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat pääosin negatiivisia ja ne ovat nähtävissä jo nyt. Ilmastonmuutosta ei voida pysäyttää, mutta sitä voidaan hillitä.  Samalla väistämättömään ilmastonmuutokseen on sopeuduttava.

Voimassa oleva Kainuu-ohjelma sisältää sekä maakuntasuunnitelman että maakuntaohjelman, joissa esitetään useita ilmastotavoitteita. Niiden nykytilannetta sekä toteutumista vuoteen 2040 arvioidaan tuoreessa selvityksessä.

Tavoitteiden etenemistä seurataan

Sitowise Oy on laatinut Kainuun liiton toimeksiannosta raportin Kainuun ilmastotavoitteiden edistymisestä. Raportissa on esitetty Kainuun maakunnalle laskettu kasvihuonekaasutase vuodelle 2022. Kasvihuonekaasupäästöjen laskenta sisältää seuraavat sektorit: energia, liikenne, rakennusten erillislämmitys, muu polttoöljyn sekä teollisuuden polttoaineiden kulutus, maatalous ja jätehuolto. Energiasektorin päästöt on laskettu tuotantoperusteisesti sekä kulutusperusteisesti kahdella eri menetelmällä. Lisäksi on laskettu maankäyttösektorin päästöt ja nielut. Maankäyttösektorin päästöjen ja nielujen laskenta on tehty poikkeuksellisesti vuodelle 2020, sillä kaikki käytettävät lähtötiedot eivät laskennan aikaan olleet tuoreempien vuosien osalta saatavilla.

Selvityksen keskeiset tulokset:

  • Tuotantoperusteiset päästöt Kainuussa olivat yhteensä noin 590 kt CO2-ekv vuonna 2022.
  • Vuodesta 2018 vuoteen 2022 Kainuun tuotantoperusteiset kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet noin 9 prosenttia. Vuoteen 2007 verrattuna päästöt ovat laskeneet 22 prosenttia.
  • Vuodelle 2040 tavoiteltu kasvihuonekaasupäästöjen taso on 152 kt CO2-ekv, joka on 80 %vuoden 2007 tasosta. Kansallisten ilmastopolitiikan toimien ja linjausten sekä merkittävien paikallisten toimijoiden ilmoittamien toimenpiteiden perusteella tätä tavoitetasoa ei tulla saavuttamaan. Lisätoimia tarvitaan edelleen.
  • Jotta vuoden 2040 päästötavoite toteutuisi, päästöjä tulisi vähentää huomattavasti enemmän, kuin ne ovat nykyisellä kehitysuralla vähenemässä.
  • Uusiutuvan energian osuus primäärienergian kokonaiskulutuksesta voi maakunnassa nousta 60 prosentista (vuoden 2022 taso) noin 75–80 prosenttiin vuoteen 2029 mennessä, mikäli uusiutumaton sähkö korvataan kokonaisuudessaan uusiutuvalla sähköllä ja turpeen sekä lämmitysöljyn käyttö korvataan puuperäisillä polttoaineilla.
  • Uusiutuvan energian osuuden kasvattaminen 100 prosenttiin primäärienergian kokonaiskulutuksesta vaatii edelleen aktiivisia toimia.
  • Hiilinielut säilyvän maakunnan kasvihuonekaasupäästöjä suurempina vuonna 2040, mikäli hiilinielut säilytetään nykyisellä tasolla, ja Kainuu säilyy hiilinieluna.
  • Kainuun suurin turpeenkäyttäjä Kainuun Voima on ilmoittanut luopuvansa turpeen energiakäytöstä, jolloin turpeen energiakäytölle tavoiteltu taso vuodelle 2030 on mahdollista saavuttaa.

Lisätietoja

Ilmastotavoitteiden edistyminen Kainuussa Sitowise 2024

Raportti on toteutettu osana AKKE-rahoitteista (Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen) Vihreän ja oikeudenmukaisen siirtymän toimeenpanon aktivointihanketta, jota toteutettiin ajalla 1.8.2023 – 31.7.2024.

Selvityksen on toteuttanut Sitowise Oy. Benviroc Oy (nykyisin osa Sitowise Oy:tä) on tehnyt Kainuun maakunnalle vastaavat laskennat myös vuosille 2009 ja 2018. Vuoden 2024 raportissa esitetyt laskelmien tulokset ovat käytettyjen menetelmien ja tietolähteiden osalta vertailukelpoisia aikaisempien vuosien tulosten kanssa.