EU investoi 4,8 miljardia euroa päästökauppatuloja innovatiivisiin nettonollahankkeisiin

Komissio on valinnut 23.10.-24 85 innovatiivista nettonollahanketta, joille myönnetty 4,8 miljardia euroa avustuksia innovaatiorahastosta. Näin autetaan toteuttamaan huipputason puhtaita teknologioita kaikkialla Euroopassa. Tämä on suurin myönnetty määrä sitten innovaatiorahaston perustamisen vuonna 2020, ja se nostaa tuen kokonaismäärän 12 miljardiin euroon. Nettonolla tarkoittaa, että ilmakehään päästetyt kasvihuonekaasupäästöt ja ilmakehästä pysyvästi poistetut päästöt ovat tasapainossa.

Valittujen hankkeiden on määrä käynnistyä ennen vuotta 2030, ja niiden kymmenen ensimmäisen toimintavuoden aikana niiden odotetaan vähentävän päästöjä noin 476 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Tämä edistää hiilestä irtautumista koskevia eurooppalaisia tavoitteita, vähentää päästöjä aloilla, joilla hiilestä irtautuminen on erityisen vaikeaa, vahvistaa Euroopan teollisuuden valmistuskapasiteettia ja vahvistaa Euroopan teknologiajohtajuutta ja toimitusketjun häiriönsietokykyä.

Valitut hankkeet sijaitsevat 18 maassa: Belgia, Tanska, Saksa, Viro, Kreikka, Espanja, Ranska, Kroatia, Italia, Unkari, Alankomaat, Itävalta, Puola, Portugali, Slovakia, Suomi, Ruotsi ja Norja. Ne kattavat useita aloja seuraavista luokista: energiaintensiiviset teollisuudenalat, uusiutuva energia, energian varastointi, teollinen hiilenhallinta, nettonollaliikkuvuus (mukaan lukien meri- ja lentoliikenne) ja rakennukset.

Teollisen innovoinnin tukeminen keskeisten poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi

Juuri valitut hankkeet edistävät erityisesti seuraavien EU:n poliittisten tavoitteiden saavuttamista:

Cleantech-valmistus: Nettonollateollisuutta koskevan säädöksen mukaisesti valituissa puhtaan teknologian hankkeissa kehitetään, rakennetaan ja käytetään tuotantolaitoksia tuuli- ja aurinkoenergian ja lämpöpumppujen keskeisille komponenteille sekä elektrolyysilaitteiden, polttokennojen, energian varastointiteknologioiden ja akkujen arvoketjun komponenteille. Valituilla hankkeilla edistetään 3 GW:n aurinkosähkön valmistuskapasiteettia EU:ssa ja 9,3 GW:n elektrolyysilaitteiden valmistuskapasiteettia EU:ssa, mikä vahvistaa entisestään EU:n puhtaan energian infrastruktuuria.

Energiaintensiiviset teollisuudenalat: Valituilla hankkeilla tuetaan erilaisia teknologioita, joilla vähennetään kasvihuonekaasujen nettopäästöjä energiaintensiivisillä teollisuudenaloilla, pyritään uusiutuvan energian integrointiin, lämmön ja energian varastointiratkaisuihin, kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön sekä sähköistämiseen.

Teollinen hiilenhallinta: Tässä ehdotuspyynnössä valituilla hankkeilla otetaan talteen hiilidioksidia ja edistetään 13 prosenttia nettonollateollisuutta koskevan aloitteen tavoitteesta, jonka mukaan hiilidioksidia varastoidaan vuosittain vähintään 50 miljoonaa tonnia erilaisista energiaintensiivisten teollisuudenalojen, kuten sementin ja kalkin, (bio)jalostamojen, kemikaalien ja jätteen energiaksi muuntamisen lähteistä, joita on vaikea vähentää.

Uusiutuva vety: Valituissa hankkeissa tuotetaan vuosittain 61 kilotonnia muuta kuin biologista alkuperää olevaa uusiutuvaa polttoainetta (RFNBO), mikä lisää uusiutuvan energian käyttöä ja tuotantoa vedyn sovelluksissa, joita on vaikea vähentää teollisuudessa ja liikenteessä.

Nettonollaliikkuvuus: Hankkeilla autetaan vähentämään liikenteen päästöjä, ja merenkulkuala hyötyy niistä eniten. Hankkeissa rakennetaan ja jälkiasennetaan aluksia muuta kuin biologista alkuperää olevia uusiutuvia polttoaineita ja sähköä varten sekä vähennetään tieliikenteen komponenttien valmistuksen päästöjä. Myönnetyillä hankkeilla tuetaan myös kestäviä liikennepolttoaineita, jotka tuottavat 525 kilotonnia uusiutuvia polttoaineita vuodessa.

Riippumattomat asiantuntijat arvioivat valitut hankkeet viiden myöntämisperusteen perusteella: mahdollisuudet vähentää kasvihuonekaasupäästöjä; innovaatioaste; toiminnallinen, taloudellinen ja tekninen kypsyys; toistettavuus; ja kustannustehokkuus.

Nyt rahoitettaviksi valittujen 85 hankkeen lisäksi Euroopan investointipankki myöntää hankekehitystukea myös muille lupaaville mutta keskeneräisille hankkeille.

Komissio käynnistää innovaatiorahaston seuraavan ehdotuspyynnön joulukuun 2024 alussa.

Sitaatti

”Innovaatiorahasto on ottanut ratkaisevan askeleen kohti Euroopan ilmastoneutraaliustavoitteita ja saavuttanut toisen merkittävän virstanpylvään. Ennätyksellisen suurilla 4,8 miljardin euron avustuksilla tuetaan tähän mennessä laajinta valikoimaa innovaatiorahaston hankkeita. STEP-merkki on myönnetty ensimmäistä kertaa useille hankkeille, jotka voivat helpottaa useampien EU:n rahoitusmahdollisuuksien saatavuutta ja auttaa tekemään Euroopan teollisuudesta vahvemman ja kilpailukykyisemmän.”

Maroš Šefčovič, Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta, toimielinten välisistä suhteista ja tulevaisuuden ennakoinnista vastaava johtava varapuheenjohtaja

Taustaa

EU:n päästökauppajärjestelmän innovaatiorahasto on yksi maailman suurimmista rahoitusohjelmista nettonollateknologioiden ja innovatiivisten teknologioiden käyttöönotolle. Se on yksi Euroopan vihreän kehityksen teollisuussuunnitelman keskeisistä välineistä. Innovaatiorahaston arvioidaan saavan EU:n päästökauppajärjestelmästä 40 miljardin euron tulot vuosina 2020–2030, ja sen tarkoituksena on luoda yrityksille ja viranomaisille taloudellisia kannustimia investoida kehittyneisiin nettonolla- ja vähähiilisiin teknologioihin ja tukea näin Euroopan siirtymistä ilmastoneutraaliuteen. Innovaatiorahastosta on tähän mennessä myönnetty noin 7,2 miljardia euroa yli 120 innovatiiviselle hankkeelle eri puolilla Euroopan talousaluetta (ETA) aiempien ehdotuspyyntöjen kautta.

Innovaatiorahaston täytäntöönpanosta vastaa CINEA, ja Euroopan investointipankki (EIP) antaa hankekehitystukea lupaaville hankkeille, jotka eivät ole riittävän kypsiä innovaatiorahaston avustuksia varten.

Innovaatiorahaston vuoden 2023 ehdotuspyyntöön saatiin 337 hankehakemusta, joista 283 oli tukikelpoisia ja hyväksyttäviä arvioitaviksi. Valituista 85 hankkeesta innovaatiorahastosta tuetaan nyt myös Virossa ja Slovakiassa toteutettavia hankkeita, mikä laajentaa rahoitusta saavien maiden luetteloa.

Lisätietoja

Kysymys & Vastaukset

Innovaatiorahastoa koskevien aiempien ehdotuspyyntöjen tulokset 

Innovaatiorahaston hankesalkku (valittuihin hankkeisiin liittyvät tiedot)

Innovaatiorahaston hankkeiden tulostaulu 

EU:n päästökauppajärjestelmä

Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttaminen

Lähde: Euroopan unionin verkkosivusto