Kainuun liiton aluekehitystiimi Brysselissä.

Tuoreita kuulumisia Brysselistä Kainuun liiton opintomatkalta

EU-asiat liittyvät erottamattomasti maakunnissa tehtävään kehittämistyöhön. Juuri nyt eletään mielenkiintoisia aikoja, kun uudet mepit ovat kesän jälkeen aloittaneet toimessaan, ja komissaariehdokkaita kuullaan parhaillaan. Edellisen parlamentin päätöksiä viedään vielä täytäntöön, ja uudet linjaukset alkavat pikkuhiljaa hahmottua. Kainuun liiton aluekehitystiimi teki opintomatkan Brysseliin 4.-7.11.2024.

Tilannepäivitystä aluekehittäjille

Kainuun liiton Elinkeinot ja aluekehitys -vastuualue toteuttaa lakisääteistä aluekehitystehtävää, jota tehdään tiiviissä yhteistyössä eri tahojen kanssa maakunnassa, maakuntien välillä, kansallisella tasolla sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Aluekehitystehtäviin kuuluu lisäksi kansallisen sekä EU:n alue- ja koheesiopolitiikan suunnittelu sekä sen toteuttamisen johtaminen ja koordinointi Kainuussa. Kainuun liiton Europe Direct -tiedotuspiste toimii myös Elinkeinot ja aluekehityksen vastuualueella. 

Edellä mainittuihin tehtäviin liittyen Elinkeinot ja aluekehitys -vastuualue päätti järjestää yhteisen opintomatkan Brysseliin tutustumaan keskeisiin EU-instituutioihin ja tapaamaan Kainuun aluekehityksen ja tulevan EU-ohjelmakauden edunajamisen kannalta keskeisiä tahoja. Opintomatka toteutettiin 4.-7.11.2024.  

EU-toimiston kuulumiset

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto on alueen maakuntien rahoittama ja ohjaama, maakunnille tärkeä edunvalvoja Brysselissä. Toimiston henkilöstö on mukana monenlaisissa verkostoissa ja tekee vaikuttamistyötä maakuntien tarpeiden mukaisesti. Toimiston pitkäaikaisen johtaja Kari Aallon lisäksi toimistolla työskentelee tällä hetkellä kaksi erityisasiantuntijaa ja koordinaattori.  

Kainuulaisia korkeakouluopiskelijoita voi myös kiinnostaa, että Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimistolla on säännöllisesti avoinna harjoittelupaikkoja. Harjoittelun aikana pääsee osalliseksi monenlaisista mielenkiintoisista tehtävistä ja katsomaan Brysselin menoa suorastaan näköalapaikalta, joka valmistaa hyvin erilaisiin työtehtäviin. 

Osa matkalle osallistuneista Kainuun liiton työntekijöistä on jo tottuneempia vieraita toimistolla, mutta osa vieraili nyt siellä ensimmäistä kertaa. Erityisasiantuntijat Eerikki Vainio ja Tiina Paakkari kertoivat vierailijoille työstään ja juuri nyt ajankohtaisista edunvalvonta-asioista. Toimistolla tavattiin myös koordinaattori Amanda Suokas, joka vastaa erityisesti viestintään liittyvistä asioista sekä muun muassa avustaa erityisasiantuntijoita erilaisissa verkostoissa ja työryhmissä.  

Aina Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnille tärkeä koheesiopolitiikka ja aluekehityksen rahoitukseen liittyvät asiat puhuttivat osallistujia erityisesti. Uuden parlamentin järjestäytymiseen liittyvät asiat ovat tietysti myös ajankohtaisia, ja EU-toimiston henkilöstö tekeekin tiivistä yhteistyötä meppien kanssa.  

Viime aikoina on julkaistu muutama EU-yhteistyötä linjaava iso raportti, joiden vaikutuksista toiminnan suuntaviivoihin tuleville vuosille Brysselissä juuri nyt puhutaan paljon, ja myös EU-toimistolla niitä luetaan ahkerasti. Lettan (Enrico Letta’s Report on the Future of the Single Market ), Draghin (The future of European competitiveness: Report by Mario Draghi), Heitorin (Align, Act, Accelerate: Research, Technology and Innovation to boost European Competitiveness) ja Niinistön (Strengthening Europe’s civil and military preparedness and readiness: Report by Special Adviser Niinistö) raportit voi lukea jokainen asiasta kiinnostunut verkossa.  

EU-asioista itä- ja pohjoissuomalaisesta näkökulmasta kiinnostuneiden kannattaa seurata EU-toimiston kanavia. Toimiston verkkosivut löytyvät osoitteesta https://www.eastnorth.fi, mistä voi myös tilata uutiskirjeen sähköpostiinsa. Toimiston löydät myös Facebookista osoitteessa https://www.facebook.com/EastNorthFinlandEuOffice ja LinkedInistä.  

EU-elinten uudet painotukset ja vastuunjako

Euroopan parlamentin vaalit järjestettiin kesäkuussa 2024.  Vaalikaudelle 2024–2029 Euroopan parlamenttiin valittiin 720 jäsentä, joista 15 Suomesta. Jo muutaman päivän kuluttua vaalien toimittamisesta uudet mepit riensivät Brysseliin, jotta parlamentti ehtisi järjestäytyä ennen alkavaa lomakautta, ja uusi parlamentti aloittikin istuntokautensa 16. heinäkuuta 2024 Strasbourgissa. 

Kainuun liiton aluekehitystiimin tutustumis- ja verkostoitumismatka Brysseliin osui varsin mielenkiintoiselle ajankohdalle, vaikkei kaikki uuden istuntokauden toiminnassa vielä ollutkaan varmaa ja vahvistettua. Mepit olivat jo jakautuneet valiokuntiinsa ja matkan aikana parlamentissa käytiin parhaillaan komissaariehdokkaiden kuulemisia.  

Parlamentissa Kainuun liiton ryhmä kuuli ensiksi inspiroivan tiivistyksen EU:n toiminnasta yleisemmin ja uuden parlamentin järjestäytymisen tilanteesta Justus Kiikeriltä Euroopan parlamentin vierailu- ja seminaariyksiköstä. Justuksen koulutus- ja työhistoria oli osallistujien mielestä kiehtova esimerkki siitä, millaisiin erilaisiin paikkoihin ja tehtäviin mielenkiinto kansainvälisistä asioista voi johtaa. Osana nykyistä tehtäväänsä Justus mm. isännöi suomenkielisiä delegaatioita rautaisella asiantuntemuksella ja rennolla otteella.  

Kainuun liiton ryhmä tapasi parlamentissa kahta suomalaista meppiä. Luonnollinen valinta ensimmäiseksi tavattavaksi oli Kainuun oma Merja Kyllönen, jota jotkut kollegat parlamentissa kuulemma ovat luonnehtineet kuoliaaksineuvottelijaksi, mikä kuvaa hyvin hänen sinnikästä ja periksiantamatonta luonnettaan. Merja toteaa nauttivansa juuri tästä osasta työtään erityisesti ja pitää myös tärkeänä kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa. Kaikkien parlamentaarikkojen kanssa ei välttämättä olen paljoakaan yhteistä arvopohjaa tai mielipiteitä, mutta jokainen kontakti voi olla tärkeä Suomelle ja Kainuulle tärkeissä kysymyksissä, ja hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa voi tulla hyvänpäiväntutuksi. 

Merja Kyllönen on aloittamassa työtään useammissa Kainuun kannalta tärkeissä tehtävissä, kuten liikenne- ja matkailuvaliokunnassa (TRAN) ja suhteista Naton parlamentaariseen yleiskokoukseen vastaavassa valtuuskunnassa (DNAT). Voit lukea näistä lisää Merjan profiilissa parlamentin sivuilla. 

Toinen tärkeä meppi-tapaaminen ryhmällä oli pohjoissavolaisen Elsi Kataisen kanssa, joka toimii poliittisen ryhmänsä koordinaattorina maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnassa (AGRI) ja varajäsenenä myös aluekehitysvaliokunnassa (REGI). Elsin kanssa ryhmä keskusteli muun muassa harvaan asutun alueen asioista, julkisuuteen vuotaneista suunnitelmista koskien tulevan monivuotisen rahoituskehyksen rakennetta, joka on jo herättänyt paljon huolta ja polemiikkia sekä parlamentin jäsenten että alueiden keskuudessa. Elsille päästiin kertomaan myös useita uusia näkökulmia Kainuun kehityksen näkymistä. Voit lukea lisää Elsin työstä hänen profiilissaan parlamentin sivuilla.  

Molempien meppien kanssa käytiin hyvin kiintoisaa keskustelua myös eri poliittisten ryhmittymien valtasuhteista ja yhteistyöstä Euroopan parlamentissa. Molemmilla heistä on kokemusta aiemmilta kausilta, ja olikin varsin mielenkiintoista kuulla heidän tuntemuksiaan kehityksen suunnasta ja parlamentin ilmapiiristä. Myös Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimiston johtaja Kari Aalto, joka on parlamentissa säännöllisempikin vieras, ja erityisasiantuntija Tiina Paakkari osallistuivat vierailulle tuoden keskusteluun tärkeitä näkökulmia.

Puolustus, turvallisuus ja liiketoimintamahdollisuudet

Matkan aikana selvisivät myös Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokset, vieläpä samana aamuna, kun Kainuun liiton ryhmä suuntasi kohti Naton päämajaa puolustusmateriaalineuvos Sanna Laaksosen vieraaksi. Selvittyään kunnioitusta herättäneistä turvajärjestelyistä ryhmä pääsi ihailemaan Naton päämajan komeita tiloja ja kuulemaan rautaisannoksen tietoa Naton toiminnasta. 

Naton päämajan työntekijät eivät pääosin ole varsinaisia sotilashenkilöitä, vaan eri alojen kansallisesti lähetettyjä asiantuntijoita. Naton päämajalla työskentelee huimat 3000 henkilöä, viitisen sataa heistä on yhdysvaltalaisia.  Suomen tiimi on luonnollisesti pienempi, mutta silti arvostettuna ja myös osin melko arvovaltaisissa tehtävissä mukana. Kainuulaiskytköksiäkin Suomen edustajistossa on parhaillaan kahdella henkilöllä; erityisasiantuntijoilla Arto Muhosella ja Pete Piiraisella. Kainuun liiton ryhmä saikin heiltä lämpimiä terveisiä kotiin vietäviksi. 

Tärkeänä näkökulmana keskusteltiin Naton kainuulaisyrityksille tarjoamista mahdollisuuksista. Aiemmin syksyllä Kainuun liitto oli yhdessä Kainuun yrittäjät ry:n kanssa järjestänyt kainuulaisyrityksille Nato-hankintoihin liittyvän webinaarin, jossa Sanna Laaksonen kertoi yrityksille erilaisista liiketoimintamahdollisuuksista. Sanna Laaksonen kehotti edelleen kiinnostuneita yrityksiä olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä Suomen pysyvään Nato-edustustoon sen eri viestintäkanavia käyttäen. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi suoraan puolustusmateriaalineuvos Sanna Laaksoseen: +32 471 03 5756 tai sanna.laaksonen(at)gov.fi

Myös kauppaa ja kulttuuria mahtui ohjelmaan

Kainuun liitto ei varsinaisesti toimi yritystoiminnan tai yritysrahoituksen parissa, mutta kainuulaisen elinkeinoelämän asiat kuuluvat tärkeänä osana aluekehittämiseen. Siksi osaksi Brysselin vierailua olikin sovittu käynti Elinkeinoelämän keskusliiton toimistolle.  EK on ollut suomalaisten yritysten asialla Brysselissä jo vuodesta 1974.   EK:lla on pieni toimisto Brysselissä, mutta Helsingin asiantuntijat täydentävät yrityksille tarjottuja palveluja monilta toimialoilta. EK:n kattojärjestönä toimii Business Europe, jolla on 40 jäsentä 35:stä eri maasta.  

Toimiston päällikkö Ilari Kallio otti Kainuun liiton vastaan ja kertoi EK:n tehtävistä. Tehtävänä on vaikuttaa EU:n päätöksentekoon siten, että suomalaisten yritysten, investointien ja työpaikkojen tarpeet tulevat mahdollisimman hyvin huomioiduiksi. Vastaavasti EK pitää suomalaisen elinkeinoelämän ajan tasalla EU-hankkeiden etenemisestä. Keskustelut siis sivusivat samoja asioita kuin aiemmissa vierailukohteissa, mutta sopivasti eri näkökulmasta katsottuna.  

Viimeisenä muttei vähäisimpänä kohteena ryhmä vieraili Suomen Benelux-instituutissa, joka luo ja ylläpitää yhteyksiä Suomen ja Benelux-alueen välisille kulttuurin ja taiteen ammattilaisille ja toimijoille osana Suomen kansainvälistä taiteen, tieteen ja yhteiskunnan kulttuurivientiä ja kulttuurivaihtoa. Johtaja Laura Boxberg kertoi vieraille Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkostosta ja Benelux-instituutin toiminnasta, mutta myös mielenkiintoisia faktoja belgialaisesta toimintaympäristöstä ja siinä toimimisesta yleisemmällä tasolla. Kulttuurilla ja taiteella on tärkeä merkitys alueellisen veto- ja pitovoiman kehittämisessä ja ylläpidossa. 

Opintomatkan osallistujat summaavat matkan olleen oikein onnistunut. Ohjelma oli tiivis, monipuolinen ja antoisa. Sen lisäksi, että reissusta tuli mukaan rautaisannos tietoa, saatiin vaihdettua ajatuksia sekä luotua aina niin tärkeitä tuttavuuksia ja verkostoja keskeisiin toimijoihin.