Mitä kaikkea kansainvälisyys tarkoittaa ja miten se vaikuttaa Kainuun kehitykseen? Mitä tulisi tehdä tulevina vuosina, jotta kansainvälisyyden tarjoamista mahdollisuuksista saataisiin paras mahdollinen tulos irti, ja sen mahdolliset uhat saataisiin vältettyä? Tähän etsitään vastauksia parhaillaan käynnissä olevassa maakuntaohjelmatyössä.
Kansainvälisyys on laaja käsite ja sen vaikutukset näkyvät monin tavoin
Kainuussa on paljon toimijoita, jotka tekevät eri saroilla kansainvälistä yhteistyötä näkyvin tavoin. Maakunnassa esimerkiksi on yrityksiä, joiden tuloista vienti muodostaa merkittävän osan, tai joiden henkilökunta voi olla hyvinkin kansainvälistä tai jopa sijaita eri puolilla maailmaa. Eri organisaatiot toteuttavat omia tutkimus- ja kehittämisprosessejaan, joille on luontevaa ja jopa välttämätöntä toimia kansainvälisesti. Oppilaitoksista lähdetään maailmalle ja ne myös vastaanottavat opiskelijoita maailmalta koko ajan. Kainuun väestö myös kansainvälistyy koko ajan.
Kun asiaa alkaa miettiä tarkemmin, kansainvälisyys on teemana niin monitahoinen, että siitä voi olla vaikea saada kiinni. Suuremman yleisön silmät ja korvat eivät tavoita kuin pienen osan kainuulaisten toimijoiden kansainvälisistä toimista ja kansainvälisyyden vaikutuksesta Kainuussa. Kansainvälisten teemojen parissa toimivia tahoja ja erilaisia toimia on niin paljon, että yhteistyön kehittämiselle varmasti löytyy paljon paikkoja, ja koordinaatiotakin tarvitaan.
Mitä asian eteen tehdään maakunnallisesti, Kainuun liiton toimesta? Tässä artikkelissa seuraa muutama sananen parhaillaan käynnissä olevasta maakuntaohjelmatyöstä ja toimijoiden osallisuudesta prosessissa.
Maakuntaohjelmatyössä mietitään myös kansainvälisyyttä
Mitä kaikkea Kainuun kansainvälisyyteen liittyy, ja miten se vaikuttaa Kainuun kaltaisen maakunnan kehitykseen? Mitä tulisi tehdä tulevina vuosina, jotta kansainvälisyyden tarjoamista mahdollisuuksista saataisiin paras mahdollinen tulos irti, ja mahdolliset uhat saataisiin vältettyä? Tätä pohditaan parhaillaan käynnissä olevassa työssä, kun laaditaan maakuntasuunnitelmaa vuoteen 2045 ja maakuntaohjelmaa vuoteen 2029.
Maakuntien liitoilla on lakisääteinen suunnittelutehtävä, joka käsittää mm. maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman laatimisen. Maakuntasuunnitelmassa osoitetaan kunkin maakunnan tavoiteltu kehitys pitkällä aikavälillä. Maakuntaohjelma, joka laaditaan aina neljäksi vuodeksi kerrallaan kunnallisvaalikausittain, on yksi väline maakuntasuunnitelman toteuttamiseksi. Maakuntasuunnitelmalla ja -ohjelmalla ohjataan kehittämistoimia ja myös rahoituksen kohdentumista, joten niiden laatimistyön onnistumisella on maakunnan eri toimijoille suuri merkitys.
Tämän takia asianosaisten tulee päästä antamaan oma panoksensa laatimistyön aikana. Maakunnan liitot organisoivat näiden suunnitelmien laatimisen alueellaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Kainuun nykyinen maakuntasuunnitelma ulottuu vuoteen 2040 ja maakuntaohjelma on vahvistettu vuosille 2022–2025. Kainuun maakuntasuunnitelma päivitetään kevyemmällä kädellä, mutta maakuntaohjelmaa 2026–2029 valmistellaan vuoden 2025 aikana yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Lopullisesti maakuntaohjelman sisällöstä päättävät maakuntahallitus ja -valtuusto vuoden 2025 lopulla.
Maakuntaohjelman teemoja työstetään Kainuun yhteistyöryhmissä
Uuden maakuntaohjelman kehittämisteemat määritellään yhdistäen nykyisen maakuntaohjelman painopisteet ja Kainuun tilannekuvan asettamat vaatimukset. Kainuun liiton virasto on valmistellut maakuntahallitukselle alustavat ehdotukset maakuntaohjelman teemoiksi. Näitä teemoja työstetään parhaillaan Kainuun yhteistyöryhmissä, joista yksi liittyy kansainvälisyyteen.
Eri teemaryhmien työ voidaan organisoida tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla, mutta uutena osallistavana työkaluna käytössä on Howspace-verkkoalusta, jonka kautta toimijat voivat osallistua eri teemoista käytävään keskusteluun heti alusta alkaen. Maakuntaohjelmaan tuleville teemoille on työryhmien työn tuloksena tarkoitus laatia vuoteen 2029 ulottuva tavoite, jossa muutamalla lauseella kuvataan, mitä halutaan saavuttaa vuoteen 2029 mennessä, sekä tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvittavia kehittämisaskelia kuvaavat toimenpidekokonaisuudet.
Parhaillaan voimassa olevassa maakuntasuunnitelmassa ja maakuntaohjelmassa (Kainuu-ohjelma) kansainvälisyys nousee esille käytännössä läpi koko tekstin. Kainuu nähdään osana laajaa kansainvälistä toimintakenttää, ja kansainvälisyys nähdään tärkeänä maakunnan aluekehityksen tekijänä, josta emme voi tai haluakaan irrottautua. Maakunnallinen, kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö nähdään Kainuu-ohjelman toteuttamisen tärkeinä keinoina. Muutamina nostoina ohjelmasta voidaan mainita esimerkiksi työperäinen maahanmuutto, kasvualat kuten datatoimiala sekä Kainuun saavutettavuuden tärkeys, mutta kansainvälisyyteen liittyviä nostoja ohjelmasta löytyy paljon erilaisia. Näitä voi myös helposti tutkia selaamalla ko. asiakirjaa erimerkiksi hakutoiminnon avulla.
Nykyistä maakuntaohjelmaa on moitittu turhan laajaksi, ja sen vuoksi ohjausvaikutukseltaan ja seurattavuudeltaan hieman heikoksi. Tulevan ohjelman valmistelun tavoitteena onkin saada tähän asiaan parannusta. Joka tapauksessa kansainvälisyys tulee olemaan ohjelmassa mukana, mutta miten? Tätä keskustelua käydään parhaillaan.