Elpymis- ja palautumistukiväline on keskeinen Euroopan 800 miljardin euron suuruisen NextGenerationEU-elpymissuunnitelman toteutuskeino. Hieman yli kaksi vuotta käytössä ollut elpymis- ja palautumistukiväline on edistänyt EU-maiden rakenteellisia uudistuksia ja investointeja, nopeuttanut vihreää ja digitaalista siirtymää ja parantanut unionin yleistä palautumiskykyä. Elpymis- ja palautumistukivälineen käytön jatkuessa täyttä vauhtia komissio on julkaissut interaktiivisen kartan, jossa esitetään rahoitusvälineestä tuetut EU-maissa toteutettavat hankkeet.
Kuva: Eurooppan komissio
Tavoitteena kattava kartta elpymis- ja palautumistukivälineen hankkeista
Elpymis- ja palautumistukivälineen käyttö ja sen tavoitteiden saavuttaminen tehokkaalla tavalla edellyttää, että välineen toiminta ja rahoituksen konkreettinen käyttö EU-maissa on hyvin läpinäkyvää. Karttaa päivitetään säännöllisesti sitä mukaa kun uutta tietoa tulee saataville ja sen avulla saa käsityksen EU-maiden kansallisiin elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyvistä hankkeista. Kartta tarjoaa yleiskatsauksen valittuihin uudistuksiin ja investointeihin, joita elpymis- ja palautumistukivälineestä tuetaan. EU-maat saavat elpymis- ja palautumistukivälineen kautta rahoitusta sitä mukaa kun ne saavuttavat ennalta sovittuja tavoitteita, jotka vastaavat uudistusten ja investointien toteuttamisen eri vaiheita.
Kartan avulla voi tarkastella yli sataa uudistusta, joita EU-maat ovat toteuttaneet tai ovat toteuttamassa osana elpymis- ja palautumissuunnitelmiaan. Tällaisia uudistuksia ovat esimerkiksi Espanjassa käyttöön otettu uusi kertakäyttöisten muovipakkausten vero, uusiutuvaa energiaa koskevien lupamenettelyjen yksinkertaistaminen Kreikassa ja korruption torjuntaan liittyvä uudistus Kroatiassa. Karttaan sisältyy tällä hetkellä myös yli 250 investointia, kuten liikennejärjestelmän hankintamenettelyn käynnistäminen Riiassa, kiinteähintaisen kausilipun käyttöönotto Itävallassa kestävän julkisen liikenteen edistämiseksi tai asuinalueiden kunnostaminen Sloveniassa.
Läpinäkyvyyden lisäämiseksi komissio julkaisee säännöllisesti tietoa elpymis- ja palautumistukivälineen verkkosivuilla. Lisäksi komissio on luonut erityisen tulostaulun, jossa on säännöllisesti päivitettävää tietoa EU-maille suoritetuista maksuista ja maiden edistymisestä.
Myös REPowerEU-asetus on osaltaan lisännyt läpinäkyvyyttä, koska siinä edellytetään, että EU-maat luovat helppokäyttöisen julkisen verkkoportaalin, joka sisältää tiedot sadasta elpymis- ja palautumistukivälineen rahoitusta eniten saavasta lopullisesta tuensaajasta. EU-maiden on päivitettävä portaalinsa vähintään kahdesti vuodessa.
Lähde: EU Komission verkkosivut