Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat julkaisseet yhteisen älykkään erikoistumisen strategian. Strategian tarkoituksena on tuoda esiin alueen yhteistyömahdollisuuksia, vahvaa osaamista ja kehittämistyötä maailmanlaajuisten ja eurooppalaisten haasteiden ratkaisemisessa. Yhteisen älykkään erikoistumisen strategian painopisteet tukevat maakuntien kasvualoja, jotka luovat pohjan kestävälle elinkeinoelämän kasvulle ja uudistuvalle elinkeino- ja innovaatiotoiminnalle.
Painopisteiksi on valittu puhtaat ratkaisut, digitalisaation hyödyntäminen ja kestävä palvelutuotanto
Strategian painopisteet liittyvät tiiviisti ilmastopolitiikkaan, energiamurrokseen ja strategiseen omavaraisuuteen. Nämä painopisteet tukevat maakuntien kasvualoja ja luovat perustan kestävälle elinkeinoelämän kasvulle sekä uudistuvalle elinkeino- ja innovaatiotoiminnalle. Yhteistyön painopisteiksi on valittu puhtaat ratkaisut, digitalisaation hyödyntäminen ja kestävä palvelutuotanto.
Vuodesta 2024 voimaan tuleva strategia keskittyy suuralueen yhteistyön, osaamisen ja kehittämistyön korostamiseen. Strategia vahvistaa Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteistyötä paitsi ylimaakunnallisesti, myös kansallisesti ja kansainvälisesti.
Yhteistyötä koordinoi vuorollaan Itä- ja Pohjois-Suomen puheenjohtajamaakunta
Alueen älykkään erikoistumisen yhteistyötä on tehty hankevetoisesti. Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia on laadittu asiatuntijatyöryhmässä osana Älykäs erikoistuminen Itä- ja Pohjois-Suomessa 2022 – 2027 (ELMO II)- hanketta. Hankkeen toteutti Lapin liitto ja hanketta on rahoittanut Pohjois-Savon liitto.
Nyt työ siirtyy vakituiseksi osaksi maakuntaliittojen normaalia toimintaa. Yhteistyötä koordinoi vuorollaan Itä- ja Pohjois-Suomen puheenjohtajamaakunta. Vuonna 2024 puheenjohtajana toimii Keski-Pohjanmaa. Yhteystiedot vastuuhenkilölle löydät alta:
Teppo Rekilä
Elinvoimajohtaja
Keski-Pohjanmaan liitto
teppo.rekila@keski-pohjanmaa.fi
Strategian toimeenpanoa ja seurantaa hallinnoi Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliittojen edustajista koostuva asiantuntijaryhmä. Yhtenä strategian toimeenpanon konkreettisena keinona Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat myöhemmin avaamassa strategian painopisteiden mukaisia ylimaakunnallisia rahoitushakuja. Lisätietoa rahoitushauista julkaistaan maakuntaliittojen viestintäkanavissa.