Kainuun maakuntahallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseensa Kainuun ammattiopiston tiloissa Opintiellä Kajaanissa. Käsiteltyjä asioita olivat mm. Kainuun liikennejärjestelmäsuunnitelman uudistaminen, Barents-yhteistyöstä irtautumiseen liittyvät päätökset ja linjaukset, maakuntaohjelman ja toimeenpanosuunnitelman etenemisen vaiheet sekä Kainuun liikennejärjestelmäsuunnitelman 2018 uudistaminen. Lisäksi maakuntahallitus hyväksyi osaltaan Snowpolis Oy:n hakeman Kainuun Innovaatioalusta -kehityshankkeen ja valtuutti maakuntajohtajan tekemään rahoituspäätöksen. Kainuun edunajamisen osiossa käsiteltiin seuraavaan EU:n koheesiorahoituskauteen valmistautuminen, Itä- ja Pohjois-Suomen eri neuvottelukuntien tulevat kokoukset sekä itäisen ja pohjoisen Suomen ohjelmat. Erityisesti koheesiopolitiikan tärkeys herätti myös maakuntahallituksen keskuudessa keskustelua. Maakuntajohtajan ajankohtaiskatsauksessa käytiin läpi Kainuun liiton työyhteisökyselyn tuloksia. Kysely on toteutettu kahden vuoden välein. Maakuntahallitus sai myös KaiCell Fibers Oy:n ajankohtaiskatsauksen yhtiön toimitusjohtaja Hannu Heikkiseltä.
Kokouksen esityslistan löydät Dynasty-tietopalvelusta
Barents-yhteistyöstä irtautumiseen liittyvät päätökset ja linjaukset
Valtiotasolla Barentsin euroarktisesta neuvostosta (BEAC) irtautumisesta tiedotettiin 21.11.2024. Samalla irtisanottiin sopimus Kansainvälisen Barents-sihteeristön perustamisesta. Irtisanomisaikojen takia Suomi on kuitenkin mukana Barents-yhteistyössä vuoden 2025. Maakunnilla on kuitenkin oma harkintavalta yhteistyön mallista. Kainuun liitto on osallistunut Barentsin alueen yhteistyöhön alueneuvoston ja aluekomitean jäsenenä, ja Kainuusta on ollut edustajia mm. Barentsin nuorisoneuvostossa (BRYC). Maakuntahallitus tunnistaa yhteistyön tarpeen pohjoisilla alueilla, mutta johtuen Suomen valtion päätöksistä Kainuun maakuntahallitus päätti, että Kainuu irtautuu Barentsin alueneuvostosta- ja komiteasta, sekä Barents-työryhmien ja BRYC:n toiminnasta 1.1.2025 alkaen. Kainuun liitto eroaa Barentsin alueneuvoston jäsenyydestä vuoden 2025 loppuun mennessä.
Kainuun Innovaatioalusta -kehityshanke
Maakuntahallitus puolsi uuden Kainuun Innovaatioalusta -kehityshankkeen rahoittamista ja valtuutti maakuntajohtajan tekemään rahoituspäätöksen. Hankkeen taustalla on huomio siitä, että vaikka Kainuussa on huippuluokan osaamista ja tutkimusta niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin, uusien innovaatioiden pohjalta toimivia yrityksiä on kuitenkin hyvin vähän. Kainuussa haetaan myös vähiten patentteja kaikista maakunnista. Uusien startup-yritysten perustamisten vauhdittamisen lisäksi hanke tähtää uusien tuote- ja palveluideoiden viemiseen olemassa olevien yritysten tuotantoon ja Kainuun innovaatioekosysteemin kehittämiseen.
Snowpolis Oy:n hanke tulee erityisesti tekemään yhteistyötä Paltamon kunnan ja Kuhmon kaupungin kanssa. Toimenpiteinä hankkeessa on mm. kehittää ja testata alueen yrittäjähenkisten osaajien löytämisen keinoja, kasvuhakuisten yritysten liiketoimintojen kehittäminen ja laajentaminen, tuote- ja yritysideoiden keräämisen mahdollisuuksien kartoitus ja menestystarinoista, onnistumisista ja mahdollisuuksista viestiminen.
Hankkeen toteutusaika on vuoden 2025 helmikuusta lokakuun loppuun ja kokonaiskustannusarvio on n. 150 000 euroa. Haettu AKKE hankerahoitus on n. 120 000 euroa (Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha).
Hallintojohtajan viransijaisen palkasta päättäminen
Maakuntahallitus linjasi kokoukseen lisälistalla tuotuna asiana hallintojohtajan viransijaisen palkan. Aiemmassa kokouksessaan maakuntahallitus oli päättänyt avata hallintojohtajan viransijaisuuden haettavaksi sekä valtuutti maakuntajohtajan viransijaisen valitsemiseen.
Lisätietoja
maakuntahallituksen puheenjohtaja Sakari Seppänen
+358 45 317 9050
sakari.seppanen@vuokatti.net
maakuntajohtaja Riikka Pirkkalainen
+358 40 539 5090
riikka.pirkkalainen@kainuunliitto.fi