Venäjän ja Valko-Venäjän aiheuttama vakava ja jatkuva hybridiuhka EU:n itärajalla asettaa EU:lle uusia haasteita. Siksi EU:n komissio on julkaissut tiedonannon, jonka tarkoituksena on tukea EU-maita niiden pyrkimyksissä torjua hybridiuhkia, joita aiheutuu Venäjän ja Valko-Venäjän käyttäessä muuttoliikettä lyömäaseena. Lisäksi tarkoituksena on vahvistaa turvallisuutta EU:n ulkorajoilla.
Venäjän ja Valko-Venäjän rajanaapureina olevien EU-maiden on kyettävä toimimaan päättäväisesti, jotta ne voivat taata turvallisuuden ja alueellisen koskemattomuuden tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Tämä edellyttää EU:lta jämäkämpiä toimia, joissa on kuitenkin noudatettava kaikilta osin EU:n ja kansainvälistä oikeutta. Tiedonannolla luodaan puitteet toimille, joilla pyritään estämään Venäjää ja Valko-Venäjää käyttämästä EU:n omia periaatteita ja arvoja EU:ta vastaan.
Nämä toimet ovat seuraavat:
- Tunnistetaan haasteet EU:n Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisilla rajoilla ja niiden aiheuttama uhka unionin turvallisuudelle. Venäjä ja Valko-Venäjä käyttävät ihmisiä välineenä vihamielisissä teoissa. Ne hyödyntävät hybridisodankäyntiä pyrkien horjuttamaan yhteiskuntiemme vakautta, heikentämään EU:n yhtenäisyyttä ja vaarantamaan Schengen-alueen turvallisuuden ja eheyden ja koko unionin turvallisuuden. Komissio tukee tänään julkaisemallaan tiedonannolla Eurooppa-neuvoston kannan mukaisesti EU-maita niiden pyrkimyksissä estää Venäjää ja Valko-Venäjää käyttämästä eurooppalaisia periaatteita ja arvoja, kuten turvapaikkaoikeutta, EU:ta vastaan.
- Vahvistetaan EU:n politiikkatoimia ja operatiivista tukea. EU on jo ryhtynyt useisiin toimiin torjuakseen muuttajien välineellistämistä, jota Valko-Venäjä on harjoittanut Latvian, Liettuan ja Puolan vastaisella rajallaan vuonna 2021 ja Venäjä Suomen vastaisella rajalla. Taloudellisia, operatiivisia ja diplomaattisia toimia vahvistettiin nopeasti, myös lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa.
Rajavalvonnan tehostamiseksi edelleen Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisilla rajoilla komissio aikoo nyt tarjota yhteensä 170 miljoonaa euroa lisärahoitusta, josta 150 miljoonaa saadaan rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen (BMVI) kautta ja 20 miljoonaa BMVI:n temaattisesta rahoitusvälineestä, mikä laajentaa rahoituksen maantieteellistä jakautumista. Näistä tukivaroista Viro saa 19,4 miljoonaa, Suomi 50 miljoonaa, Latvia 17 miljoonaa, Liettua 15,4 miljoonaa, Puola 52 miljoonaa ja Norja 16,4 miljoonaa euroa elektronisten seurantalaitteiden päivittämiseen, televiestintäverkkojen parantamiseen, siirrettävien ilmaisimien käyttöönottoon ja droonien estämiseen, jotta voidaan tällä tavoin varmistaa reaaliaikainen tilannetietoisuus ja tehostaa rajapartioiden liikkuvuutta.
- Määritetään asiaa koskevat oikeussäännöt. EU-mailla on velvollisuus suojella EU:n ulkorajoja. Samalla niiden on kunnioitettava perusoikeuksia ja palautuskiellon periaatetta. Koska EU:n turvallisuuteen ja EU-maiden alueelliseen koskemattomuuteen kohdistuu luonteeltaan vakava ja jatkuva uhka EU:n Venäjän ja Valko-Venäjän vastaisilla rajoilla, EU-maat voivat vedota perussopimusten määräyksiin mennäkseen poikkeuksellisesti ja tiukoin edellytyksin unionin tuomioistuimen valvonnassa pidemmälle kuin EU:n johdetussa oikeudessa säädetään. Tähän voi sisältyä toimenpiteitä, jotka saattavat merkitä vakavaa puuttumista perusoikeuksiin, kuten turvapaikkaoikeuteen ja liitännäisiin takeisiin, joihin sovelletaan EU:n perusoikeuskirjan vaatimuksia. Tänään julkaistussa tiedonannossa määritetään edellytykset tällaisille toimenpiteille. Niiden tulee olla oikeasuhteisia, ne on rajoitettava siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä selkeästi määritellyissä tapauksissa, ja niitä saa soveltaa vain tilapäisesti.
- Lisätään yhteistyötä unionin ja jäsenvaltioiden kanssa. Komissio kannustaa jäsenvaltioita punnitsemaan huolellisesti kaikkia eri etunäkökohtia ja hyödyntämään kaikkia unionin oikeusjärjestyksen tarjoamia mahdollisuuksia, kun ne ryhtyvät poikkeuksellisiin toimenpiteisiin torjuakseen muuttoliikkeen välineellistämiseen liittyviä hybridihyökkäyksiä. Vilpittömän yhteistyön periaatteen mukaisesti jäsenvaltioita kehotetaan tiiviiseen yhteistyöhön unionin ja muiden jäsenvaltioiden kanssa. Naapurijäsenvaltioiden välinen koordinointi on myös tarpeen, jotta mahdolliset toimet olisivat johdonmukaisia ja tehokkaita.
Seuraavat vaiheet
Komissio tukee jatkuvasti jäsenvaltioita niiden pyrkimyksissä varmistaa unionin turvallisuus ja vakaus ja täysin toimiva Schengen-alue kaikkien EU:n kansalaisten hyödyksi ja perusoikeudet kaikilta osin huomioiden. Jäsenvaltioita kannustetaan hyödyntämään kaikkia EU:n lainsäädännön tarjoamia mahdollisuuksia. Komissio on valmis toimimaan jäsenvaltioiden kanssa niiden ryhtyessä poikkeuksellisiin toimenpiteisiin, jotta voidaan auttaa varmistamaan, että kaikki asiaan liittyvät näkökohdat otetaan huomioon.
Lisätietoja
Euroopan puolustuksen ja turvallisuuden uusi aikakausi
Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälineen rahoitus
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 78
nina.hotti@ec.europa.eu