Source: NATO Image Bank. Chair of the NATO Military Committee Admiral Rob Bauer and Finland's Chief of Defence, General Janne Jaakkola May 2024.

Mitä ovat Suomen NATO-jäsenyyden mahdollisuudet Kainuun elinkeinoelämälle?

NATO näkyy jo Kainuussakin, ja sen on lupailtu paitsi tuovan turvaa, myös mahdollisuuksia alueen elinkeinoelämälle. Mutta miten NATO-hankinnat toimivat ja miten kainuulainen yritys voi päästä niihin mukaan? Syyskuun ensimmäisellä viikolla on luvassa kaksi matalan kynnyksen tapahtumaa, joiden osallistujat saavat käytännön tietoa ja vastauksia kysymyksiinsä alan asiantuntijalta, ja vieläpä selvällä suomen kielellä!

Investointeja ja päivittäishankintoja

Suomen liityttyä NATO-jäseneksi tämän poliittisen ja sotilaallisen liiton läsnäolo on nopeasti tullut näkyväksi Suomessa ja jopa Kainuussa. Puolustusvoimien sisäiset asiat eivät juuri ulkopuolisille kuulu, mutta NATO-asioilla on myös aluetaloudellinen näkökulma, joka paikallisten kannattaa tunnistaa ja hyödyntää.

NATO tuo väistämättä Suomeen investointeja, sillä infrastruktuurin toimivuuteen ja riittävyyteen tulee voida luottaa. Etenkin Itä-Suomen, joka on nyt osa NATOn ulkorajaa, aluetaloudelle tällä voi olla virkistävä merkitys. On myös arvioitu, että NATO-jäsenyys avaa suomalaisille teknologia- ja puolustusmateriaalialan yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

NATO vaikuttaa kuitenkin aluetalouteen myös useampien paikallisten yritysten kautta, päivittäisten palvelujen ostoina. Esimerkiksi maaliskuussa 2024 Puolustusvoimat uutisoi, että pelkästään Nordic Response 24 -harjoitusta varten liittolaiset tilasivat Suomesta monenlaisia palveluita ja tarvikkeita, joiden kokonaisarvo nousi noin 10,6 miljoonaan euroon. Esimerkkejä tilauksista ovat polttoaineet, elintarvikkeet, tilapalvelut ja auraukset.

NATO-hankinnoille on omat menettelynsä

NATO-hankinnat avaavat siis yrityksille uusia ovia, mutta niissä on kuitenkin omat kommervenkkinsä. Maaliskuussa 2024 on julkaistu NATO-liiketoimintaopas, jonka löytää Business Finlandin sivuilta. Opas tarjoaa yrityksille johdatuksen NATOn toimintaan liiketoiminnan näkökulmasta ja auttaa yrityksiä selviytymään NATOn erilaisista prosesseista ja menettelyistä. Oppaassa käsitellään muun muassa NATOn budjetointia, liiketoimintastrategioita ja hankintasääntöjä sekä esitellään Yhdysvaltain puolustusministeriön tapaa harjoittaa liiketoimintaa.

Työkaluja klinikalta 5.9. ja syventävää tietoa webinaarista 6.9.

Usein on kuitenkin helpompaa ja antoisampaa lähestyä uutta asiaa ohjatusti, eikä pelkästään oppaiden tekstejä tulkiten. Tämän takia yhdessä Business Kainuu Foorumin 5.9.2024 teemaklinikoista ”Kehity, kasva, kansainvälisty” käsitellään myös NATO-hankintojen tematiikkaa teemalla ”Suomen NATO-jäsenyys väylänä isompiin diileihin”. Asiantuntijana toimii puolustusmateriaalineuvos Sanna Laaksonen Brysselin pysyvästä Suomen edustustosta Natossa. Hän avaa osallistujille, millaisia mahdollisuuksia Suomen Nato jäsenyys tarkoittaa suomalaiselle elinkeinoelämälle, ja miten myös kainuulainen elinkeinoelämä pääsee niistä osalliseksi.

Seuraavana päivänä 6.9.2024 klo 14:30-16:00 samasta aiheesta järjestetään vielä webinaari, jossa käydään Sanna Laaksosen kanssa läpi sekä hyödyt hankintarekisteriin liittymisestä että tarkempia ohjeita NATO:n hankintarekisteriin hakeutumisprosessista.

Ilmoittaudu 6.9. hankintawebinaariin Webropolissa