Kun tehdään suunnitelmia pidemmällä tähtäimellä, nykyiset päättäjät eivät välttämättä enää olekaan niitä, jotka ovat kyseisiä suunnitelmia käytäntöön viemässä. Miten varmistetaan, että nuoremman polven näkemykset tulevat huomioitua, ja että he sitoutuvat suunnitelmien tavoitteisiin? Kainuun liitto ja E2 Tutkimus alkavat työstää aihetta yhdessä.
Nuoret tekemään tulevaisuutensa Kainuuta
Kun maakuntasuunnitelman ja -ohjelman päivitysprosessi aloitettiin skenaariotyöskentelyllä valtuustoseminaarissa 8.4.2024, jo valtuustonkin joukosta nostettiin Kainuun liiton virastolle vahva toive osallistaa nuoret prosessiin. Kainuulaisten päättäjien keski-iän ollessa melko korkea, nyt skenaarioita ja suunnitelmia laatimassa ja hyväksymässä olevista henkilöistä suuri osa ei nimittäin ole mukana niiden tulevien toteuttajien joukossa. Mistä siis apu nuorten näkökulman sisällyttämiseksi suunnitelmiin ja nuorten sitouttamiseksi niissä asetettuihin tavoitteisiin?
Yleisöllä ja viranomaisilla on mahdollisuus vaikuttaa ja antaa palautetta koko ohjelmaprosessin ajan suoraan valmistelijoille sekä neuvottelu- ja keskustelutilaisuuksien ja lausuntomenettelyn avulla. Valmistelun tueksi on laadittu oma osallistumis- ja arviointisuunnitelmansa, joka tosin hahmottelee osallisuuden edistämiselle vain yleiset raamit, eikä kerro kovin yksityiskohtaisesti, miten eri kohderyhmät osallistetaan.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelman olemassa olo ei siis vielä takaa nuorten vaikuttavaa osallistamista, mutta ei toisaalta myöskään rajaa nuorille suunnattuja osallistamisprosesseja. Käytännössä siis nuorille ja nuorten kanssa voidaan ideoida ja toteuttaa toimenpiteitä, jotta aito osallisuus toteutuisi läpi valmistelun.
E2 Tutkimus avuksi
Kainuun liitto on pyytänyt tarjouksia nuorten osallistumisen suunnittelemiseksi ja fasilitoimiseksi vuoden 2025 aikana toteutettavassa maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman laatimisprosessissa. Valmistelussa halutaan kehittää ja hyödyntää uusia innovatiivisia osallistamisen ja kuulemisen tapoja ja kiinnittää erityishuomio nuoriin. Nuoret tulee ohjelman valmisteluprosessissa ottaa aidosti ja vaikuttavalla tavalla huomioon. Samalla testataan sopivia menetelmiä käytettäviksi myös tulevissa maakunnan suunnittelutoimissa. Palvelu on päätetty hankkia E2 Tutkimus Oy:ltä.
E2 Tutkimus suunnittelee ja fasilitoi nuorten osallistamisen päivitysprosessiin Kainuun liiton toimeksiannosta. Vuoden 2025 aikana toteutettavan, työnimellä ”Mun tulevaisuus Kainuussa” kulkevan hankkeen tavoitteena on saada nuoret osaksi valmisteluprosessia aidosti ja vaikuttavasti. Osallistamisen tavoitteena on paitsi kuulla nuoria myös lisätä Kainuun kiinnostavuutta ja vetovoimaa nuorten silmissä. Kainuu haluaa olla maakunta, jossa nuorten ääni kuuluu.
Kohdejoukkona ovat 15–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset. Prosessin tarkempaa kulkua, sisältöä ja menetelmiä työstetään vielä yhteistyössä Kainuun liiton ja E2 Tutkimuksen kesken, mutta pääpiirteittäin se voidaan jakaa neljään osaan:
- Kainuun tulevaisuuskeskustelut, joissa nuoret keskustelevat Kainuun tulevaisuuskuvista tai –skenaarioista. Tulevaisuuskeskusteluissa nuorilla on myös mahdollisuus ideoida itse ja tuoda esiin ajatuksia siitä, mikä heille on tärkeää Kainuun kehittämistyössä. Tulevaisuuskeskusteluista saadaan syötteitä vaiheeseen 2.
- Laaja osallistaminen kolmen kohderyhmälle sopivan menetelmän avulla. Aineistoa kerätään kyselyn, kouluissa pelillisessä ympäristössä toteutettavan menetelmän ja kuvakampanjan avulla. Useaa kuulemistapaa hyödynnetään, jotta ohjelmatyöhön voitaisiin osallistaa eri taustaisia ja ikäisiä nuoria. Vaiheesta 2 saadaan syötteitä vaiheeseen 3.
- Nuorten kuuleminen ei riitä, vaan osallisuuden kokemus syntyy vaikuttavuudesta. Sen takia vaiheessa 3 keskitytään vuorovaikutukseen päättäjien kanssa ja vaikuttavuuden varmistamiseen. Tavoitteena on aito vuoropuhelu ja vuorovaikutus nuorten ja päättäjien välillä sekä nuorten osallisuuden kokemuksen lunastaminen. Samalla saadaan herätettyä nuorten kiinnostusta päätöksentekoon ja Kainuun kehittämiseen.
- Raportointi: nuorten sanoitus esiin. Hankkeessa tuotetaan loppuraportti, jota moni muukin toimija voi
hyödyntää.
Varsinainen aineistonkeruu alkaa alkukeväästä 2025. Voit kuitenkin auttaa meitä jo nyt auttamalla täydentämään listaamme henkilöistä ja verkostoista, joiden kautta tavoitamme kainuulaisia 15-29-vuotiaita nuoria. Voit paitsi jättää meille yhteystietosi, myös kysymyksiä, kommentteja tai vinkkejä. Tarjotaan yhdessä nuorille erilaisia tapoja osallistua maakunnan kehittämistyöhön!
Osallistu Webropol-kyselyyn tästä linkistä!
Lisätietoja hankkeesta E2 Tutkimuksella antavat:
Tuija Väyrynen, asiantuntija
tuija.vayrynen@e2.fi tai p. 040 5585 420
Roosa Veijola, asiantuntija
roosa.veijola@e2.fi tai p. 041 3142 421
Ohjelmatyöstä
Maakuntasuunnitelma ja -ohjelma ovat lakisääteisiä asiakirjoja, joiden laatimisen maakunnan liitot organisoivat alueellaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Maakuntavaltuusto hyväksyy maakuntasuunnitelman ja -ohjelman. Maakuntasuunnitelmassa osoitetaan kunkin maakunnan tavoiteltu kehitys pitkällä aikavälillä. Maakuntaohjelma, joka laaditaan aina neljäksi vuodeksi kerrallaan kunnallisvaalikausittain, on yksi väline maakuntasuunnitelman toteuttamiseksi.
Kainuun nykyinen maakuntasuunnitelma ulottuu vuoteen 2040 ja maakuntaohjelma on vahvistettu vuosille 2022–2025. Ohjelmien päivitystyö on käynnistetty keväällä 2024, ja tavoitteena on, että maakuntasuunnitelma 2045 ja maakuntaohjelma 2026-2029 tulevat voimaan 1.1.2026.