Oppeja hiilidioksidipäästöttömän liikenteen kehittämiseksi Kainuussa

Sidosryhmätoiminta ZCI-hankkeessa

EU on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, mikä edellyttää selkeitä muutoksia liikenteen koko ekosysteemiin. Viimeaikainen geopoliittinen kehitys korostaa edelleen tarvetta nopeuttaa siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista. Kainuun liitto on mukana Interreg Europe -rahoitteisessa ZCI-hankkeessa, jonka tavoitteena on nopeuttaa hiilidioksidipäästöttömän liikenneinfrastruktuurin kehittymistä ja näin edesauttaa vihreämmän Euroopan luomista.

Aktiivinen sidosryhmäyhteistyö on tärkeä osa Interreg Europe-hankkeiden toimintaa. Kainuussakin on pidetty useita alueellisia kokouksia, joihin on kutsuttu mukaan hankkeen tavoitteiden ja toimenpiteiden kannalta tarkoituksenmukaisia sidosryhmiä. Sidosryhmien edustajia on myös osallistunut hankkeen kansainvälisiin kokouksiin ja tutustumiskäynneille. Vierailujen tarkoituksena on tunnistaa Suomesta ja maailmalta hyviä käytäntöjä, jotka edesauttavat Kainuun siirtymistä vähähiiliseen liikenteeseen ja hankerahoituksen kohdentamista tuloksellisesti.

Ruotsissa ollaan Suomea edellä vetyasioissa

ZCI-hankkeen  kevään 2025 ensimmäinen sidosryhmämatka suuntautui huhtikuussa Ruotsin Kronobergin alueelle, Växjön kaupunkiin. Matkan tavoitteena oli oppia alueen hyvistä käytännöistä ja tutustua syvällisemmin edistyksellisiin ratkaisuihin uusiutuvan energian tuotannossa ja jakelussa – erityisesti biokaasun ja vedyn osalta.

Vieraat otti vastaan ZCI-hankkeen pääpartnerin edustaja ja hankkeen projektipäällikkö Aida Ramic. Vierailun aikana osallistujat pääsivät tutustumaan alueen biokaasulaitoksiin Alvesta Biogasilla ja Sundetin jätevedenpuhdistamolla Växjössä. Näissä laitoksissa hyödynnetään orgaanista jätettä, maatalouden sivuvirtoja sekä yhdyskuntajätettä energian tuotantoon. Lisäksi ryhmä vieraili Uppvidinge Vätgasin kohteessa, jossa esiteltiin paikallisen vedyn tuotantoon, jakeluun ja käyttöön liittyviä ratkaisuja. Uppvidinge Vätgas on rakentanut kattavan vedyn arvoketjun sähköntuotannosta vedyn tankkaukseen ja toiminut alueen vetytalouden edelläkävijänä. Yrityksen toiminta on mahdollistanut liikenteen TKI-investoinnit alueelle ja vauhdittanut fossiilivapaiden ratkaisujen kehittämistä.

Sekä vety- että biokaasutoiminta tukevat alueen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä pitkän aikavälin tavoitetta fossiilivapaasta energiantuotannosta ja liikenteestä.

Kronobergin alue on yksi Ruotsin vihreän siirtymän edelläkävijöistä, ja matka tarjosi arvokasta vertailutietoa sekä uusia näkökulmia puhtaan siirtymän edistämiseksi Kainuussa. Opintomatka loi sidosryhmille uusia verkostoja ja vahvisti ZCI-hankkeen tavoitteita kestävän energian ja vähähiilisten ratkaisujen kehittämisessä Kainuun liikenteeseen.

Kaikki tarvittava vedyn tuotantoon ja säilöntään mahtuu muutamaan konttiin
Kaikki tarvittava vedyn tuotantoon ja säilöntään mahtuu muutamaan konttiin
Vedyntuotantolaitteisto ei oikeastaan ole kovin suuri tai monimutkainen
Vedyntuotantolaitteisto ei oikeastaan ole kovin suuri tai monimutkainen

Kokkolasta vahvaa osaamista ja ratkaisuja vihreään siirtymään

Perjantaina 25.04. ZCI-hankkeen sidosryhmävierailu vei kainuulaisryhmän Kokkolaan, tutustumaan alueen ainutlaatuiseen osaamiseen kestävän teollisuuden ja vähähiilisten ratkaisujen saralla. Vierailun aikana saatiin kattava kuvan siitä, miten Kokkola yhdistää korkeatasoisen tutkimuksen, teolliset innovaatiot ja toimivan ekosysteemin tavalla, joka tukee vihreää siirtymää sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

Vierailu alkoi Centrialta, jossa vararehtori Marko Forsell ja TKI-johtaja Johanna Jansson esittelivät organisaation laaja-alaista koulutus- ja TKI-toimintaa. Centrian rooli Kokkolan innovaatioekosysteemissä on keskeinen – alueella tehdään kunnianhimoista ja vaikuttavaa tutkimusta, joka linkittyy suoraan yritysten tarpeisiin ja yhteiskunnan murroksiin. Seuraavaksi ryhmä pääsi tutustumaan vähähiilisen energian tutkimusryhmän työhön, jota esittelivät Heidi Kanala-Salminen ja Valtteri Saviluoto. Heidän johdollaan sukellettiin vedyn arvoketjun yhteistyömallin esiselvityksen tuloksiin ja nähtiin konkreettisesti, kuinka alueella rakennetaan perustaa tulevaisuuden bio- ja vetytaloudelle. Ryhmä pääsi myös laboratorioihin seuraamaan TKI-kehitystyötä, joista hyvänä esimerkkinä biokaasututkimus – työtä, joka yhdistää tieteellisen asiantuntemuksen ja käytännön sovellukset vaikuttavasti.

Päivän toinen osa suuntautui Kokkola Industrial Parkiin, jossa Kaisa Kaapo johdatti vieraat tutustumaan Pohjois-Euroopan suurimpaan ja monimuotoisimpaan kemianalan ja prosessiteollisuuden keskittymään. KIP-alueella toimii noin 60 yritystä, ja sen tuotanto kattaa merkittävän osan Suomen kemianteollisuuden viennistä. Tämä ainutlaatuinen teollinen symbioosi tarjoaa erinomaiset puitteet puhtaan siirtymän edistämiselle sekä uusien teknologioiden käyttöönotolle.

Kainuulaiset pääsivät myös kuulemaan kokkolalaisen startup-yrityksen Hycamiten toimitusjohtaja Laura Rahikan esityksen. Hycamite on valittu EU:n kriittisiä raaka-aineita koskevan asetuksen (CRMA) alla Strategiseksi Projektiksi. Yritys on kehittänyt huippuluokan teknologiaa vedyn ja hiilituotteiden tuotantoon erityisesti akkuteollisuuden sekä fossiilivapaan teollisuuden tarpeisiin. Hycamite on erinomainen esimerkki siitä, miten korkeateknologia ja kestävän kehityksen tavoitteet voivat yhdistyä kilpailukykyiseksi liiketoiminnaksi.

Vierailu Kokkolassa vahvisti käsitystä siitä, että alueella on merkittävää asiantuntemusta ja valmiuksia olla edelläkävijä vihreässä siirtymässä – tutkimuksesta tuotantoon ja aluekehityksestä kansainvälisiin ratkaisuihin. Yhteistyö, innovaatio ja konkretia – juuri tätä tarvitsemme tulevaisuuden kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Lämmin kiitos kaikille sidosryhmävierailun mahdollistaneille ja mukana olleille: Centria, KIP, Kainuun liitto, CEMIS, Puolangan kunta ja MTK!

ZCI-hankkeen vieraat tutustumassa biokaasututkimukseen Kokkolassa.
ZCI-hankkeen vieraat tutustumassa biokaasututkimukseen Kokkolassa.

Tulevia toimenpiteitä Kainuussa

Hankkeen seuraavissa vaiheissa siirretään opittua käytäntöön. Vuorossa on valittujen politiikkainstrumenttien tarkastelut niin että ne edistävät tarvittavan infrastruktuurin kehittämistä sekä osaamisista ja valmiuksia Kainuussa.

Kainuun liitossa ryhdytään nyt valmistelemaan seminaaria ja selvitystä vedyn tuotannosta ja jakelusta.