Tuulivoiman lisärakentaminen Kainuuseen edellyttää kantaverkon kehittämistä, korosti maakuntavaltuusto 21.6 pitämässään kokouksessa. Maakuntavaltuusto toivoi myös, että tuulivoima-alueiden jälkikäyttöön kiinnitetään huomiota.
Kainuuseen tavoitellaan 330 uutta teollisen kokoluokan tuulivoimalaa vuoteen 2035 mennessä. Luonnos tuulivoimamaakuntakaavaksi tulee nähtäville syksyllä, ja se on tarkoitus hyväksyä loppuvuodesta 2022.
Maakuntavaltuusto käynnisti tuulivoimamaakuntakaavan tarkistamisen kesällä 2019. Tähän liittyen laadittiin tuulivoimamaakuntakaavan seurantaraportti vuonna 2020. Sen yhteydessä toteutetussa kyselyssä kainuulaisten asenteet tuulivoiman lisärakentamiseen olivat pääsääntöisesti myönteiset. Tuulivoimamaakuntakaavan valmistelussa on kuultu myös muun muassa Kainuun kuntien, Metsähallituksen, sähköverkkoyhtiöiden, puolustusvoimien, luonnonsuojelujärjestöjen ja tuulivoimatoimijoiden edustajia.
– Tuulivoimamaakuntakaavassa pyritään yhteensovittamaan eri maankäyttötarpeita kuten asuminen, maisema- ja luontoarvot, matkailu ja puolustusvoimien tarpeet, suunnittelujohtaja Sanna Schroderus toteaa.
Kainuun kehittämisessä tarvitaan yksituumaisuutta
Maakuntavaltuusto evästi myös Kainuu-ohjelman valmistelua. Kainuu-ohjelman sopimuksellisuutta ja koko Kainuun pitämistä mukana kehityksessä pidetään tärkeänä.
– Kainuuta on kehitettävä kokonaisuutena huomioiden kaikki Kainuun kunnat. Uudella valtuustokaudella on tärkeä saada aikaan Kainuu-sopimus ja yksituumaisuutta Kainuun kehittämiseen, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Matti Mulari korostaa.
Maakuntavaltuusto on kuluneella valtuustokaudella osallistunut kaavoituksen ja Kainuu-ohjelman valmisteluun linjakatsausten ja tilannekatsausten myötä.
– Näin ollen valtuusto on pystynyt vaikuttamaan asioihin jo valmisteluvaiheessa. Tämä on erittäin hyvä menettelytapa ja tätä tulisi edelleen kehittää, Mulari toteaa.
Maakuntavaltuuston esityslista
Lisätietoja:
Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Matti Mulari, puh. 0400 102 152
Suunnittelujohtaja Sanna Schroderus, puh. 044 7100 873