Yhteistyö pohjoisten alueiden kesken hakee uusia suuntia

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa tasan kolme vuotta sitten, 24.2.2022, Suomen Venäjä-yhteistyö keskeytettiin viipymättä, samoin tekivät suomalaiset maakunnat omien yhteistyösuhteidensa osalta. Tähän päivään saakka jatkunut keskeytys on nyt johtanut myös Suomen irtautumiseen Barentsin euroarktisesta neuvostosta vuoden 2025 loppuun mennessä. Tästä johtuen myös Kainuu on irtisanoutunut Barentsin yhteistyöstä. Kansainvälinen yhteistyö pohjoisilla alueilla Ruotsin ja Norjan kanssa nähdään kuitenkin jopa entistä tärkeämpänä. Voit lukea alta lisää yhteistyön uusista suunnitelmista.

Barentsin rakenteiden tilalle uusia yhteistyöverkostoja

Kainuu on rajamaakunta, jolle luonnollinen yhteistyösuunta on pitkään ollut itärajan yli Venäjälle. Kainuu on ollut mukana mm. rajan ylittävässä yhteistyöfoorumi Euregio Kareliassa yhdessä Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Karjalan tasavallan kanssa, ja samalla alueella toimineissa rajan ylittävän yhteistyön rahoitusohjelmissa. Laajempaa yhteistyötä Norjan, Ruotsin ja Venäjän kanssa on tehty Barentsin yhteistyörakenteiden kautta.

Paikallistason ja aluetason yhteistyö Venäjän kanssa sujui hedelmällisesti valtioiden välisistä kehityskuluista riippumatta siihen saakka, kunnes Venäjän hyökkäys Ukrainaan käynnistyi kolme vuotta sitten, vaikuttaen kaikkeen Suomen ja Venäjän väliseen yhteistyöhön. 3.3.2022 Kainuun liitto tiedotti Venäjä-yhteistyön keskeytyvän Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi.

Barentsin euroarktinen neuvosto (BEAC) perustettiin vuonna 1993 annetulla Kirkkoniemen julistuksella. Sen jäseniä olivat Norja, Ruotsi, Suomi, Venäjä ja EU. Lisäksi mukana oli tarkkailijamaita. Yhteistyön tavoitteena on ollut vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen Barentsin alueella, eli jäsenmaiden pohjoisosissa. Yhteistyön avulla onkin saavutettu konkreettisia tuloksia, jotka edistävät kestävää kehitystä, ihmisten välisiä kontakteja, pohjoisten alueiden elinvoimaisuutta, liikennettä ja logistiikkaa.

Samanaikaisesti Barentsin euroarktisen neuvoston kanssa perustettiin Barentsin alueneuvosto (BRC). Sen jäseniä ovat Suomesta olleet Kainuun, Lapin, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat, ja vastaavasti muista jäsenmaista mukana ovat olleet pohjoisimmat alueet. Käytännön yhteistyötä on tehty myös työryhmissä, joissa on ollut mukana sekä kansallista että alueiden edustusta. Lisäksi Barentsin nuorille on ollut oma yhteistyörakenteensa Barents Regional Youth Council (BRYC).

Vielä muutama vuosi sitten yhteistyön kehittämiselle oli hyvät näkymät. Suomen BEAC-puheenjohtajuuskauden vuosien 2021–2023 toivottiin vahvistavan Suomen maakuntien asemaa kansainvälisessä yhteistyössä edelleen. Sodan vuoksi kaikki yhteistyö Venäjän kanssa kuitenkin keskeytettiin välittömästi. Barentsin yhteistyötä jatkettiin sen jälkeen epävirallisessa muodossa ilman Venäjää, etsien ratkaisuja yhteistyön jatkamiselle.

Lopulta Suomen Ulkoministeriö teki 15.11.2024 Barents-yhteistyötä koordinoivana ministeriönä päätöksen Suomen eroamisesta Barentsin euroarktisesta neuvostosta (BEAC). Tämän myötä Suomi on päättänyt irtisanoa myös sopimuksen koskien kansainvälistä Barents-sihteeristöä Norjan Kirkkoniemessä. Yhteistyön tarve ja merkitys pohjoisilla alueilla tunnistetaan Suomessa, mutta sitä voidaan tehdä muillakin foorumeilla, kuten Pohjoismaiden ministerineuvostossa ja EU:n hankerahoitusohjelmien kautta.

Valtiotason päätösten myötä myös Kainuu on (Mh 17.12.2024 § 192) tehnyt päätöksen irtautua Barentsin alueneuvostosta- ja komiteasta, sekä Barents-työryhmien ja BRYC:n toiminnasta 1.1.2025 alkaen. Kainuun liitto eroaa Barentsin alueneuvoston jäsenyydestä vuoden 2025 loppuun mennessä. Kainuun lisäksi suomalaismaakunnista Lappi ja Pohjois-Karjala ovat tehneet päätöksen irtautua Barentsin yhteistyöstä.

Barentsin yhteistyöstä vetäytymisestä huolimatta Kainuun liitto näkee kansainvälisen yhteistyön pohjoisilla alueilla jopa entistäkin tärkeämpänä mm. saavutettavuuden ja kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Siksi haluammekin löytää uusia keinoja ja väyliä yhteistyöhön Pohjois-Ruotsin ja -Norjan alueiden kanssa, kuten esimerkiksi Pohjoisten harvaanasuttujen alueiden NSPA-verkostossa on tehty.

Platform North on uusi liikennealan verkosto

Yksi Barentsin yhteistyön hyvin toimineita yhteistyökuvioita ja Kainuulle tärkeitä teemoja on ollut liikenneyhteistyö. Barentsin liikennetyöryhmän puheenjohtajuus on itse asiassa useita vuosia ollut Kainuussa. Barentsin yhteistyön tultua entisessä muodossaan tiensä päähän liikenneyhteistyölle on etsitty uutta muotoa. Sujuvat rajat ylittävät kuljetus- ja matkaketjut pohjoisilla alueilla ovat nyt jopa tärkeämpiä kuin koskaan. Ruotsin, Norjan ja Suomen pohjoisten alueiden liikenneyhteistyö on mahdollisuus kilpailukyvyn parantamiseen, alueiden elinvoiman lisääntymiseen, puhtaaseen siirtymään ja kokonaisturvallisuuden edistämiseen.

Platform North on Ruotsin liikennevirasto Trafikverketin aloitteesta käynnistetty uusi kansainvälinen verkosto, joka nähdään mahdollisuutena lisätä vuoropuhelua kansainvälisesti mutta myös kansallisten, alueellisten ja elinkeinoelämän edustajien välille. Verkoston yhteistyöteemoja voivat tulevaisuudessa olla mm. uudet rahoitusmahdollisuudet ja pohjoisten alueiden liikennejärjestelmäsuunnittelu.

Verkoston ensimmäiseen tapaamiseen, Platform North –foorumiin Ruotsin Luulajassa 13.2.2025, kokoontui liki 200 henkilöä Ruotsista, Norjasta ja Suomesta. Kainuusta tapahtumaan osallistuivat maakuntahallituksen puheenjohtaja Sakari Seppänen ja suunnittelujohtaja Sanna Schroderus.

Voit lukea lisää Trafikvärketin sivuilta: Platform North – Bransch