DiscoverEU -matkakorttien haku alkoi vuonna 2005 syntyneille

Euroopan komissio käynnisti 4.10.-23 syksyn DiscoverEU-haun. Siitä myönnetään 36 000 nuorelle maksuton matkakortti, jotta he voivat tutustua Eurooppaan. Haku on tarkoitettu vuonna 2005 syntyneille nuorille. Hyväksytyt hakijat saavat mahdollisuuden matkustaa Euroopassa enintään 30 päivän ajan 1.3.2024 ja 31.5.2025 välisenä aikana.

Hakukierros käynnistyi 4.10.-23 ja päättyy keskiviikkona 18.10. klo 13.00. Nuoret voivat osallistua matkakortin hakuun Euroopan nuorisoportaalissa, jossa heidän on vastattava viiteen tietovisakysymykseen ja yhteen tasatilanteessa ratkaisevaan kysymykseen. Haku on avoinna hakijoille, jotka tulevat Euroopan unionista ja Erasmus+ -ohjelmaan assosioituneista kolmansista maista eli Islannista, Liechtensteinista, Pohjois-Makedoniasta, Norjasta, Serbiasta ja Turkista.

Osallistujilla on mahdollisuus tutustua ”uusi eurooppalainen Bauhaus” -reittiin, joka avattiin tammikuussa 2023. Sen tavoitteena on innostaa nuoria matkakohteiden valinnassa ja kannustaa tutustumaan ”uusi eurooppalainen Bauhaus” -aloitteen koko EU:n kattaviin teemoihin ”kaunista, kestävää, yhdessä”. Osallistujat pääsevät myös edelleen hyötymään Euroopan nuorison teemavuonna 2022 käynnistetyistä aloitteista, joita ovat esimerkiksi ”Nuoriso tutustuu kulttuuriin DiscoverEU-aloitteen ansiosta vuonna 2022” ja DiscoverEU:n kulttuurireitti. Jälkimmäisessä yhdistyvät eri matkakohteet ja kulttuurialat, kuten arkkitehtuuri, musiikki, kuvataiteet, teatteri, muoti ja muotoilu.

DiscoverEU:hun osallistuvat nuoret voivat vierailla Euroopan kulttuuripääkaupungeissa, arvostettuun Unescon maailmanperintöluetteloon lisätyissä kohteissa tai Euroopan kulttuuriperintötunnuksen saaneissa paikoissa. He voivat myös pysähtyä Esteetön kaupunki -palkinnon saaneisiin kaupunkeihin, joissa on pyritty parantamaan kaupungin saavutettavuutta kaikille iästä, liikuntakyvystä tai muista kyvyistä riippumatta. Osallistujat saavat myös edelleen alennuskortin, jolla saa yli 40 000 alennusmahdollisuutta eri kohteissa, esimerkiksi paikallisliikenteessä, majoituspaikoissa, ravintoloissa, kulttuurikohteissa ja liikuntapaikoissa kaikissa osallistujamaissa.

Kansalliset Erasmus+ -toimistot tukevat nuoria järjestämällä valmistelevia tiedotustilaisuuksia ennen matkalle lähtöä. Kansalliset toimistot järjestävät kaikissa Erasmus+ -maissa yhdestä kolmeen päivään kestäviä DiscoverEU-tapaamisia, joihin sisältyy kiinnostavaa kulttuuriohjelmaa. Tähän mennessä on järjestetty yli 100 tapaamista, ja tulevina vuosina järjestetään lisää.

Komissio kannustaa kestävää matkustamista rautateitse. Erityisjärjestelyjä on kuitenkin tarjolla EU:n syrjäisimmiltä alueilta, merentakaisista maista ja merentakaisilta alueilta, syrjäseuduilta ja saarilta tulevia nuoria varten.

Tausta

Komissio käynnisti DiscoverEU-aloitteen kesäkuussa 2018 sen jälkeen, kun Euroopan parlamentti oli toteuttanut sitä koskevan valmistelutoimen. Se on sisällytetty Erasmus+ -ohjelmaan (2021–2027).

Yli miljoona hakijaa on hakenut 248 000 matkakorttia vuodesta 2018 lähtien. Matkan jälkeen tehtyjen kyselyjen viimeisimpien tulosten mukaan 72 prosenttia osallistujista ilmoitti matkustaneensa ensimmäistä kertaa junalla asuinmaansa ulkopuolella. Monet olivat myös matkalla ensimmäistä kertaa ilman vanhempiaan tai muita aikuisia, ja suurin osa koki itsenäistyneensä matkan ansiosta.

Kyselyn mukaan he ymmärtävät muita kulttuureja ja Euroopan historiaa nyt paremmin. Heidän kielitaitonsa on myös parantunut. Yli kaksi kolmannesta nuorista totesi, ettei heillä olisi ollut varaa matkakorttiin ilman DiscoverEU-ohjelmaa. Osallistujia pyydetään toimimaan DiscoverEU-lähettiläinä ja mainostamaan aloitetta. Heitä kannustetaan myös ottamaan yhteyttä muihin matkaajiin virallisessa DiscoverEU-ryhmässä (#DiscoverEU Official group online), jossa voi jakaa kokemuksia ja vinkkejä, etenkin kulttuurikokemuksista tai virtuaalimatkailusta ja kestävästä matkailusta.

Hakijoiden on vastattava monivalintakysymyksiin, jotka koskevat yleistietoa Euroopan unionista ja EU:n nuorisoaloitteista. Lisäksi on kysymys, joka on ratkaiseva tasatilanteessa. Mitä lähemmäksi oikeaa vastausta hakijan arvaus osuu, sitä enemmän pisteitä hän saa. Pisteiden avulla komissio asettaa hakijat paremmuusjärjestykseen. Komissio tarjoaa hakijoille matkakortteja heidän sijoituksensa mukaisessa järjestyksessä niin kauan kuin lippuja riittää.

Lisätietoja

DiscoverEU

Euroopan nuorisoportaali