Asiantuntijatyöryhmät
Maakunnan suunnittelu- ja kehitystyötä tehdään muun muassa erilaisten työryhmien ja neuvottelukuntien kautta, joista osa on Kainuun liiton ja osa muiden toimijoiden koordinoimia. Tältä sivulta löydät linkit tärkeimpiin asiantuntijatyöryhmiin, joita Kainuun liitto vetää.
Lisätietoja ryhmien toiminnasta voit kysyä kunkin työryhmän esittelyn yhteydessä mainituilta yhteyshenkilöiltä.
Kainuun osaavan työvoiman saatavuuden turvaamisen koordinaatioryhmä
Kainuu-ohjelman kirjausten mukaan ja jatkona aiemmalle siltasopimusyhteistyölle Kainuussa on käynnistetty sopimuksellinen yhteistyö Kainuun osaavan työvoiman riittävyyden turvaamiseksi erillisessä koordinaatioryhmässä, yhdessä laaditun toteutussuunnitelman pohjalta. Ryhmän on tarkoitus tehdä säännöllistä tilannekuvatyötä ja löytää tapoja ratkaista havaittuja kehittämistarpeita. Kainuun liitto vastaa tämän sopimuksellisen yhteistyön seurannasta maakunnassa
Yhteyshenkilömme Jouni PonnikasEnnakointi- ja seurantaryhmä
Ennakointi- ja seurantaryhmä tuottaa ja kokoaa arviointi- ja seurantatietoa maakuntaohjelman toimeenpanosta, tietoa toimintaympäristön muutoksista sekä rakentaa keskeisenä toimijana Kainuun yhteistä tilannekuvaa. Seurantaryhmän tuottama tieto ja sen mahdollisesti edellyttämät muutokset maakuntaohjelman toimeenpanossa huomioidaan vuosittaisessa maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelmassa (TOPSU).
Kainuun ennakointi- ja seurantaryhmä on toiminut vuodesta 2003 alkaen, pyrkimyksenä on edelleen vahvistaa ennakoinnin ja seurannan roolia Kainuun maakuntaohjelman toimeenpanossa ja maakunnan ohjelmallisessa kehittämisessä.
Kainuun ennakointi- ja seurantatyöstä voit lukea lisää Tietopalveluiden Ennakointi - Kuiskintaa sivustolta: https://kainuunliitto.fi/tietopalvelut/ennakointi-kuiskintaa/
Koulutusasiain neuvottelukunta
Oppilaitosten, kuntien, maakuntaliiton, työ- ja elinkeinokeskuksen, työmarkkinaosapuolten ja yritysten muodostama koulutusasian neuvottelukunta edistää ja linjaa koulutuksen kehityssuuntia pidemmällä tähtäimellä. Maakuntahallitus on asettanut Kainuun koulutusasiain neuvottelukunnan, jonka tehtävinä ovat Kainuun kaikkia koulutusasteita koskevan yleisen koulutuspolitiikan edistämien ja kehittäminen, erityiskysymysten käsittely sekä koulutusasiain edunvalvonnan tuki, koulutustalouden seuranta, koulutustarpeiden määrällisen ja laadullisen ennakoinnin sekä kehittämisen koordinointi ja ohjaus, eri koulutusasteiden työelämäyhteyksien kehittäminen ja eri koulutusasteiden yhteistyön kehittäminen.
Metsäklusteriryhmä
Maakuntajohtajan alan toimijoiden tekemien nimeämisten perusteella asettama Kainuun metsäklusteriryhmä kehittää metsien käyttöön perustuvia elinkeinoja yhdessä Kainuun liiton ja kaikkien alan toimijoiden kanssa.
Metsäklusteriryhmä muodostaa päätöksenteko- ja ohjausryhmän, joka yhdessä Kainuun liiton kanssa kehittää metsien käyttöön perustuvia elinkeinoja yhdessä kaikkien alan toimijoiden kanssa. Metsäklusteriryhmän perustamisen yksi lähtökohta on ollut myös saada alan keskeisten organisaatioiden johto mukaan ja vaikuttamaan maakuntaohjelman tavoitteisiin ja toimenpide-esityksiin.
Kainuun kaivannaisstrategian ohjausryhmä
Kainuun maakuntahallitus hyväksyi Kainuun kaivannaisstrategian kokouksessaan 29.4.2019. Strategian toteutusta koordinoimaan asetettiin Kainuun kaivannaisstrategian ohjausryhmä, jossa on edustajia sekä kaivannaisalan yrityksistä, tutkimus- koulutus- ja kehittämisorganisaatioista että julkiselta sektorilta.
Yhteyshenkilömme Eero VilhuIlmasto- ja ympäristöasiain neuvottelukunta
Neuvottelukunta on asiantuntijaelin, jonka tehtäviksi Kainuun maakuntahallitus on määritellyt Kainuu-ohjelman ilmasto- ja ympäristötavoitteiden ja toimenpiteiden vauhdittamisen, yhteistyön koordinoimisen sekä Kainuu-ohjelmassa asetettujen vihreän siirtymän määrällisiä tavoitteita mittaavien indikaattorien seurannan.
Yhteyshenkilömme: Jouni PonnikasKainuun suunnitelmien ja ohjelmien vaikutusten arviointiryhmä
Kainuun suunnitelmien ja ohjelmien vaikutusten arviointiryhmän (SOVA-ryhmä) tehtävänä on arvioida suunnitelmien ja ohjelmien vaikutuksia muun muassa ympäristöön, asukkaisiin ja talouteen. Asiantuntijoista koostuva työryhmä kokoaa maakunnassa olevaa asiantuntemusta erilaisten suunnitelmien ja ohjelmien arviointien ohjaamiseen. Ryhmä osallistuu muun muassa maakuntaohjelman vaikutusten arviointiin.
Arvioinnista määrää laki viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (SOVA-laki, 200/2005) sekä sitä täydentävä valtioneuvoston asetus (347/2005). Vaikutustenarviointiprosessi on tärkeä, sillä se mahdollistaa erilaisten näkökohtien huomioon ottamisen aiempaa paremmin jo suunnitelmien ja ohjelmien valmisteluvaiheessa. Se myös lisää tiedonsaantia viranomaisten suunnitelmista ja parantaa kansalaisten mahdollisuuksia osallistua viranomaisten laatimien suunnitelmien valmisteluun.
Venäjästrategiaryhmä
Kainuun Venäjä-strategialle 2021-2027 laadittiin erillinen toimenpideohjelma, jossa määriteltiin yhteistyön tärkeimmät kehittämisen painopisteet. Maakuntahallitus perusti toimenpideohjelmassa mainittujen vastuutahojen edustajista Kainuun Venäjä-strategiaryhmän, jonka tehtävänä oli strategian toimeenpanon edistäminen ja seuranta sekä toimintaympäristön ennakointi.
Ryhmän toiminta on lakannut tässä muodossaan ja jatkuu osana laajempaa kansainvälisten asioiden verkoston toimintaa.