Life-ohjelman strategiset hankkeet tukevat EU:n ilmasto- ja ympäristötavoitteita

Komissio on myöntänyt 22.2.-24 yli 233 miljoonaa euroa 12 uuteen strategiseen hankkeeseen eri puolilla Eurooppaa Life-ohjelmasta. Tavoitteena on tukea Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisia EU:n ympäristö- ja ilmastotavoitteita. Strategisten hankkeiden odotetaan saavan liikkeelle merkittäviä lisävaroja kansallisten varojen ja yksityisen sektorin investointien lisäksi muista EU:n rahoituslähteistä, kuten maatalous-, rakenne-, alue- ja tutkimusvaroista.

Rahoitusta 12 lippulaivahankkeelle kymmenessä EU-maassa  

Näille 12 strategiselle hankkeelle myönnettävällä rahoituksella tuetaan Bulgariaa, Tšekkiä, Irlantia, Espanjaa, Ranskaa, Italiaa, Liettuaa, Itävaltaa, Puolaa ja Suomea saavuttamaan kansalliset ympäristö- ja ilmastotavoitteensa, kun ne lisäävät panostustaan EU:n vihreään siirtymään.

Rahoitusta saivat seuraavat hankekokonaisuudet:

Ympäristö

  • meriekosysteemejä hyödyttävät strategiset luontohankkeet ja strategiset integroidut hankkeet, vähintään 30 % Irlannin merialueista aiotaan nimetä suojelluiksi merialueiksi vuoteen 2030 mennessä (MPA-LIFE-IRELAND).
  • ilmanlaadun parantaminen Puolan Ala-Karpatian alueella, samalla vähennetään energiaköyhyyttä ja parannetaan energiatehokkuutta (LIFE Podkarpackie).
  • vedenlaadun ja vesihuollon parantaminen Liettuassa (LIFE SIP Vanduo).

Luonnonsuojelu ja luonnon monimuotoisuus

  • Suomessa Priodiversity LIFE‑hankkeen tavoitteena on ottaa käyttöön luonnon monimuotoisuutta koskevia alueellisia toimintasuunnitelmia ja parantaa valmiuksia.
  • Pohjois-Italiassa LIFE NatConnect2030 ‑hankkeessa toteutetaan toimia yli 500 alueella luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi ja ekologisten käytävien vahvistamiseksi.
  • LIFE SNAP Ireland‑hankkeessa keskitytään Irlannin Natura 2000 -toimintarahaston täytäntöönpanon esteiden poistamiseen.
  • Ranskan kansallisessa luonnon monimuotoisuutta koskevassa strategiassa otetaan LIFE BIODIVFr‑hankkeen avulla paikallisviranomaiset mukaan toimiin ja aktivoidaan kansalaisia muuttamaan elämän- ja tuotantotapojaan.
  • Tšekissä PROSPECTIVE LIFE‑hankkeessa otetaan käyttöön aktiivisia lajien suojeluvälineitä. Tavoitteena on olla apuna vähintään 25 lajin vähenemisen pysäyttämisessä.
  • Itävallassa LIFE AMooRe‑hankkeen tavoitteena on ennallistaa yli 1 400 hehtaaria turvemaata. Hanke koskee 13:a erilaista luontotyyppiä sekä 37:ää lajia, joiden suojeluarvo on korkea.

Ilmastonmuutos

  • ACE LIFE‑hanke auttaa Suomea saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä vähentämällä maatalouden, raskaan liikenteen ja koneiden päästöjä sekä lopettamalla asteittain fossiilisten polttoaineiden käytön pk-yritysten teollisissa prosesseissa.
  • LIFE PYRENEES4CLIMA on Espanjan, Ranskan ja Andorran välinen rajatylittävä hanke, jonka tavoitteena on nopeuttaa ilmastonmuutokseen sopeutumista Pyreneillä parantamalla tietämystä ja valmiuksia selviytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksista luontoon, ihmisiin ja talouteen.
  • Bulgariassa LIFE-SIP CLIMA-SUMP‑hankkeella pannaan täytäntöön kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat kuudessa kunnassa. Tavoitteena on edistää päästötöntä liikennettä matkalla kohti ilmastoneutraaliutta.

Tausta

Life-ohjelma on EU:n ympäristö- ja ilmastotoimien rahoitusväline. Ohjelma perustettiin vuonna 1992, ja siitä on osoitettu rahoitusta yli 5 500 ympäristöhankkeeseen eri puolilla EU:ta ja EU:n ulkopuolisissa maissa. Komissio on kasvattanut Life-ohjelman vuosien 2021–2027 määrärahat 5,4 miljardiin euroon, mikä on lähes 60 prosenttia enemmän kuin edeltävällä kaudella. Ohjelmaan on myös lisätty uusi puhtaaseen energiaan siirtymistä koskeva alaohjelma. Life-ohjelmaa hallinnoi Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanovirasto (CINEA).

Life-ohjelman strategisilla luontohankkeilla ja strategisilla integroiduilla hankkeilla tuetaan EU:n ympäristö- ja ilmastolainsäädännön ja -politiikan täytäntöönpanoa yhden tai useamman alueen tasolla sekä kansallisella tai kansainvälisellä tasolla.

Hankkeiden tarkoituksena on hyödyntää vuosina 2014–2020 rahoitettujen Life-ohjelman integroitujen hankkeiden onnistumista, jotta Euroopasta tulisi maailman ensimmäinen ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelma saataisiin toteutettua onnistuneesti.

Life-hankkeilla tuetaan vuoteen 2030 ulottuvaa EU:n biodiversiteettistrategiaa, EU:n strategiaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi, vesipolitiikan puitedirektiiviä, ilmanlaatudirektiiviä, meristrategiapuitedirektiiviä, kiertotalouden toimintasuunnitelmaa, saasteettomuustoimintasuunnitelmaa ja luonnon ennallistamista koskevaa lakia. Niillä myös edistetään siirtymistä puhtaaseen energiaan sekä muita kansallisia ja alueellisia sekä kaupunki- tai alakohtaisia ilmastostrategioita ja -suunnitelmia.

Lisätietoa

Life-ohjelman strategiset hankkeet – lyhyet kuvaukset

LIFE-ohjelma

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

 

Lähde: Euroopan unionin verkkosivut

Merkitty avainsanoilla: