Monipaikkaisen työntekijöiden houkutteleminen maakuntaan – oppia Toscanasta

Monipaikkaisen työntekijöiden saaminen maakuntaan rikastaa niin ajatustenvaihtoa kuin kuntatalouttakin. Alueen vetovoiman kehittäminen maakuntaan on tärkeää monipaikkaisen työntekijöiden houkuttelemiseksi. Miten Toscana kehittää maakuntansa vetovoimaa diginomadien houkuttelemiseksi? Lue juttu Edin-hankkeen opintomatkasta. 

Toscana satsaa diginomadien houkuttelemiseen syrjäkyliin

25.–26. maaliskuuta Interreg Europe -ohjelman rahoittaman European Digital Nomads – EDIN-hankkeen kumppanit ja sidosryhmien edustajat kuudesta Euroopan maasta tutustuivat Toscanassa kansainvälisten etätyöntekijöiden, eli diginomadien asettumisen edistämiseen erityisesti maaseutukylissä.

Monipaikkainen työ nousi isoksi trendiksi pandemian aikana, ja edelleen se voi tarjota uusia mahdollisuuksia Euroopan maaseutumaisille, väestökadosta kärsiville alueille.

Diginomadismiin liittyy kaksi merkittävää ulottuvuutta Pisan yliopiston mukaan:

  • Millaisilla aluekehittämisen politiikoilla voidaan houkutella asiantuntijoita muuttamaan ylikansoitetuista kaupungeista harvaan asutuille maaseutualueille?
  • Mitä uutta diginomadit voivat tuoda muuttaessaan paikallisyhteisöön, aktivoida uusia innovaatioita, ja mitä uutta muuttajat saavat elämäänsä?

Kuva: Toscanalainen maisema

Monipaikkainen työ tukee alueellisen vastuullisen matkailun kehitystä, sosiaalisia arvoja ja samalla tukee aluetaloutta, kun diginomadit käyttävät paikkakunnan palveluita.

Vierailun ensimmäisenä päivänä Firenzessä pidetyssä seminaarissa aiheena olivat Toscanan hyvät käytännöt diginomadien ja paikallisten yhteisöjen yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta sekä kylien tulevaisuus. Järjestäjien tavoitteena oli saada mukaan mahdollisimman monta toscanalaista sidosryhmien edustaja ja asiantuntijaa, jotta päivästä tulisi mahdollisimman antoisa. Puheenvuoroissa nostettiin esille mm. Start Working Pontremoli, Smartway Montepulciano sekä muut yhteisöt ja osuuskunnat, esimerkkeinä innovatiivisista paikallisista aloitteista. Monipaikkainen työ tukee alueellisen vastuullisen matkailun kehitystä, sosiaalisia arvoja ja samalla tukee aluetaloutta, kun diginomadit käyttävät paikkakunnan palveluita.

Monipaikkaisen asumisen yhdenvertaisuuteen oli Toscanassa vasta annettu uusi alueellinen laki ns. hajautetusta Toscanasta (Toscana Diffusa, 4. helmikuuta 2025). Asetuksella pyritään varmistamaan yhdenvertaiset mahdollisuudet palvelujen saatavuudessa ja edistämään alueellista yhteenkuuluvuutta keskittyen sisämaa- ja vuoristoalueisiin, joille suunnitellaan erityistoimia niiden ainutlaatuisuuden säilyttämiseksi.

Seminaarissa esiteltiin kaksi keskeistä italialaisten tekemää tutkimusta diginomadismista ja maaseudun kehityksestä. Iris Ricerchen tutkimuksessa tarkasteltiin tätä ilmiötä sosiologisesta ja antropologisesta näkökulmasta ja sitä, kuinka paikallis- ja aluehallinnot ovat mukauttaneet politiikkaansa houkutellakseen etätyöntekijöitä.

Irpetin tutkimus on keskittynyt Toscanan syrjäisiin alueisiin ja kehitti moniulotteisen kuntien vetovoimaindeksin, joka arvioi Toscanan kuntien houkuttelevuutta kuuden avaintekijän perusteella: digitalisaatio, taloudellinen saavutettavuus, kulttuurinen elinvoimaisuus, liikenne, ympäristön laatu ja maisema. Tutkimus antaa arvokkaita suosituksia aluepolitiikalle ja tarjoa strategioita diginomadien houkuttelemiseksi Toscanan vuoristoalueille.

Molempien tutkimusten mukaan etätyö on kansainvälisesti kasvava ilmiö, jolla on laajempia vaikutuksia mm. Toscanan aluekehitykseen ja aluetalouteen. Diginomadismi tukee Toscanan hotelleja etenkin hiljaisimpina sesonkeina. Kuulimme myös, miten hotelleihin ja kyliin oli tehty Smart Working -hubeja, kalustettuja asuntoja, kokoustiloja, yhteisiä tapahtumia, harrastuspaketteja, jopa kouluopetusta perheen lapsille.

Kuva: Vierailu alkoi Firenzessä pidetyllä seminaarilla.

 

Näin Santa Fiora houkuttelee kansainvälisiä osaajia

Vierailun toisena päivänä EDIN-delegaatio tutustui Toscanan vuoristoalueella sijaitseviin kyliin. Vaikuttavin kohde oli Smart Village -hanke Santa Fiorassa, johon kuuluu uusien etätyötilojen ja kahvilan rakentaminen sekä majoituskäyttöön tulevan vanhan kiinteistön saneeraus. Kunnan pormestari Federico Balocchi esitteli digitalisaation ja etätyön mahdollisuuksia, jotka tuovat merkittäviä etuja koko seudulle. Hän korosti useita keskeisiä tekijöitä, jotka tekevät alueesta houkuttelevan etätyöntekijöille, kuten sen korkealaatuinen ympäristö ja maisema, vahvat paikallisyhteisöt ja suhteellisen alhaiset elinkustannukset. Yhdistettynä investointeihin nopeisiin internetyhteyksiin, nykyaikaisiin coworking-tiloihin sekä muuhun infrastruktuuriin alueesta voi tulla haluttu kohde myös diginomadeille. Tiloista iso osa oli jo varattu. Samaan pihapiiriin kunnostettiin myös kalustettuja asuintiloja sekä baaria, missä diginomadit ja asukkaat voivat vaihtaa ajatuksia.

 

Kuva: EDIN-diginomadihankkeen toimijoita tutustumassa monipaikkaisen työn kehittämiseen Toscanassa

Vaikutuksen teki erityisesti Smart Village -rakennushankkeen koko (n. 5 miljoonaa euroa) verrattuna kunnan vuosibudjettiin (n. 6 miljoonaa euroa). Onneksi tukea sen toteuttamiseen on saatu niin kansallisesta, kuin aluebudjetista sekä EU-rahastosta, joka edistää ilmastoneutraaleja investointeja.

Kulttuuri tärkeässä roolissa kylien elävyyden säilyttämisessä

Kaikissa vierailupaikoissa ja hankkeissa tuli esille, että diginomadismin edistämiseen liittyvät toimet sisältävät myös ajatuksen kylien pysyvän väestön hyvinvoinnin tukemisesta. Toisin sanoen Toscanassa pyritään etätyöntekijöiden houkuttelun ohella ylläpitämään kylien ”elävyyttä”, säilyttämään palveluja lähellä sekä mahdollistamaan toimeentuloa. Tärkeässä roolissa on myös paikallinen kulttuuri, Teatro Povero -teatteri, tarinaperintö ja taideresidenssit.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tapahtuma on sekä tarjonnut arvokkaita näkemyksiä diginomadismin nykytilasta ja yhteisölähtöisestä kehityksestä Toscanassa, että auttanut hahmottamaan paremmin strategisia toimia, joihin alue on jo ryhtynyt syrjäisten seutujensa elvyttämiseksi. Toscanan toimintamallit sopisivat hyvin myös Kainuuseen siirrettäväksi.

Kainuun osaajamarkkinoinninkin tueksi olisi mielenkiintoista selvittää tarkemmin diginomadismin mahdollisuuksia, etuja, palvelutarjontaa sekä muuttamisen esteitä. Etenkin tutkimus kuntien vetovoimaindeksistä ja haastatteluista antaisi selkeän mallin niin palveluiden kehittämiseen, aluemarkkinointiin kuin aluekehitysohjelmiin.

Kuva: Kainuun delegaatio Toscanassa

Muuttohalukkuudesta on tehty selvityksiä mm. Kuhmoon ja Kajaaniin mm. pandemian aikana, mutta myös uudella kehittämishankkeella saataisiin ehkä osaajamarkkinointiin ja palveluiden kehittämiseen ehkä uutta vauhtia Toscanan malliin.

 

Kainuun monipaikkaiseen työhön ja aluemarkkinointiin voit tutustua Kainuun liiton sivuilta:

https://kainuunliitto.fi/yhteistyo/viestinta-maakuntakuva-ja-mainetyo/markkinointi/ https://kainuunliitto.fi/assets/uploads/2021/09/Kainuun-monipaikaisuus_raportti-1.pdf

Lue lisää hankekumppaneiden kokouksesta Toscanassa hankkeen sivuilla: EDIN | Interregional meeting of EDIN in Italy | Interreg Europe

Linkki Irpetin tutkimukseen diginomadismin mahdollisuuksista sisämaille: The digitization of work and opportunities for inland areas – IrpetIrpet

Tutustu Kainuun mahdollisuuksiin niin asumiseen, palveluihin, työhön ja opiskeluun: https://www.kainuu.fi

Hankkeen kotisivu: EDIN – Euroopan diginomadit (ely-keskus.fi)

Uutisia hankkeesta LinkedIn-sivuilla: EDIN – European Digital Nomads (linkedin.com)

Kysy lisää:

Roman Gokkoev, projektikoordinaattori, Kainuun ELY-keskus

roman.gokkoev@ely-keskus.fi

Minna Komulainen, aluekehitysasiantuntija, Kainuun liitto

minna.komulainen@kainuunliitto.fi