Pohjoinen periferia ja Arktis 2021–2027 Interreg-ohjelman kolmas hakukierros avoinna

Interreg Pohjoinen periferia ja Arktis ohjelman kolmas varsinainen haku on avattu. Hankehakemuksia voi jättää kaikkiin toimintalinjoihin. Hakijoiden kannattaa tutustua huolellisesti erityisesti tätä hakua koskeviin ehtoihin, joista on kerrottu alla lyhyesti. Tarkemmat tiedot löydät ohjelman nettisivulta.

Interreg Pohjoinen periferia ja Arktis (NPA) 2021–2027 ohjelma tukee yhteistyöhankkeita, joilla alueiden toimijat pystyvät hyödyntämään kestävästi alueen omia mahdollisuuksia ja vahvuuksia sekä kehittämään ratkaisuja alueen yhteisiin haasteisiin. NPA-yhteistyö lisää alueiden vaurautta ja parantaa niiden sopeutumiskykyä. Yhteistyössä on mukana seitsemän eri maata, Suomesta mukana on kahdeksan Pohjois-, Itä- ja Keski-Suomen maakuntaa.

Nyt avoinna olevan haun varsinaisten hakemusten (main projects) tulee kohdistua alla listattujen toimintalinjojen 1 ja 2 erityistavoitteisiin. Hankkeessa pitää olla toimijoita vähintään kolmesta maasta, joista ainakin yksi on EU-jäsenmaa. Kokonaisbudjetti voi olla enintään 1,5 miljoonaa euroa ja hankkeen kesto kolme vuotta. Toimintalinjassa 3 voi toteuttaa pienimuotoisia hankkeita (small-scale projects), jotka vahvistavat toimijoiden yhteistyökapasiteettia. Pienimuotoisissa hankkeissa pitää olla vähintään 3 kumppania (yksi EU-jäsenmaa), niiden kesto voi olla enintään 18 kuukautta ja kokonaisbudjetti enintään 200 000 euroa.

Tutustu kaikkiin hakumateriaaleihin ohjelman verkkosivuilla

Toimintalinja 1

Toimintalinjan 1 tavoitteena on muuntautumiskykyisten ja houkuttelevien NPA yhteisöjen innovaatiokapasiteetin vahvistaminen:
1.1 Tutkimus ja innovaatiokyvyn kehittäminen, edistyneiden teknologioiden käyttöönotto
1.2 Digitalisaation hyödyntäminen kansalaisten, yritysten, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin toiminnassa
1.3 Pk-yritysten kestävän kasvun, kilpailukyvyn ja uusien työpaikkojen syntymisen edistäminen (myös tuotannollisten investointien kautta)

Toimintalinja 2

Toimintalinjalla 2 vahvistetaan NPA yhteisöjen kykyä sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja varmistaa raaka-aineiden riittävyys:
2.1 Energiatehokkuuden edistäminen ja kasvihuonekaasujen vähentäminen
2.2 Ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistäminen, vahinkojen ennaltaehkäiseminen, joustavuuden kehittäminen ekosysteemilähtöisten toimien kautta
2.3 Kiertotalouteen ja resurssitehokkaaseen talouteen siirtymisen edistäminen.

Toimintalinja 3

Toimintalinja 3 vahvistaa NPA-alueen organisaatioiden kykyä hyödyntää alueen yhteistyömahdollisuuksia. Toimintalinjassa voi toteuttaa pienimuotoisia hankkeita (small-scale projects), jotka vahvistavat toimijoiden yhteistyökapasiteettia. Hankkeessa pitää olla vähintään 3 kumppania (yksi EU-jäsenmaa), kesto enintään 18 kuukautta ja kokonaisbudjetti enintään 200 000 euroa.

Ohjelmasihteeristö kertoo toimintalinjan 3 tavoitteista zoom-webinaarissa 27.4. klo 15.

Seurantakomitea odottaa tämän toimintalinjan hakemusten kohdistuvan seuraaviin teemoihin:
1. NPA yhteisöjen valmiuksien ja muutosjoustavuuden kehittäminen erityisesti etsintä- ja pelastustoiminnassa, paikallisyhteisöjen varautumisessa ja huoltovarmuudessa. Tärkeitä kohderyhmiä näissä asioissa ovat kunnat ja kuntien välinen yhteistyö.
2. NPA alueiden ainutlaatuisen perinnön säilyttäminen ja kokeminen, käsittäen kulttuurin ja kulttuuriperinteen, luonnonperinnön, perinnetiedon ja vähemmistökielet, paikallisten ruoka-aineiden ymmärtämisen ja hyödyntämisen, sekä matkailun. Keskeisinä kohderyhminä ovat saamelaiset ja inuiittien yhteisöt.
3. NPA-alueen asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, johon sisältyy yhteisöjen terveyden ja hoivapalveluiden parantaminen sekä henkinen hyvinvointi (erityisesti eristäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisy). Tässä teemassa erityisinä kohderyhminä ovat ohjelmassa aliedustetut ryhmät kuten nuoret, haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ja alkuperäiskansojen yhteisöt.
4. NPA alueilla tarvittavien taitojen ja osaamisen houkuttelu, johon sisältyy vihreän ja oikeudenmukaisen siirtymän edellyttämien työpaikkojen ja ammattitaidon vaatimuksiin vastaaminen, muuttuvien yhteisöjen tarpeisiin vastaaminen sekä erilaisten taitojen ja osaamisen houkuttelu ja juurruttaminen alueelle.
5. Annetaan nuorille mahdollisuus vaikuttaa NPA-alueiden kehitykseen esimerkiksi osallistamalla nuoria aluekehitysprosesseihin; rakentamalla nuorisoverkostoja tai nuorten aloitteita, joilla voidaan vaikuttaa paikallis- ja aluekehitykseen; kytkemällä yhteen äärialueiden nuorisoneuvostoja tai alkuperäiskansojen nuorisojärjestöjä.

Tukea hankehakemusten ja kumppanuuden kehittämiseen

Ohjelma järjestää hankkeita suunnitteleville 3 virtuaalista tiedotus- ja hankeklinikkaa huhti-toukokuussa. Kaikkien tapahtumien ajankohdat ja rekisteröitymislinkit löydät yllä olevasta nettiosoitteesta.

Jos haluat keskustella erikseen hankeideastasi tai Sinulla on hakua koskevia kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä NPA-ohjelman Suomen kansalliseen kontaktihenkilöön, Paula Mikkola (paula.mikkola(at)lapinliitto.fi), tai ohjelmasihteeristössä Christopher Parkeriin (christopher.parker(at)interreg-npa.eu).