Sukella peliseikkailuun Kalevalan hengessä!

Spot-lit -hankkeessa valittiin keväällä 2020 rahoitettaviksi seitsemän kirjallisuusmatkailuun liittyvää tuotekehitysideaa, joita toteutetaan yksilöllisten suunnitelmiensa mukaisesti. Pisimmät tuotekehitysprosessit päättyvät kesällä 2021, ensimmäinen on tulossa päätökseensä, kun Vienan Portti Oy:n mobiilipeli ”VIENA – suuri kalevalainen seikkailu” on nyt julkaistu.
Vienan Portti Oy yhtenä seitsemästä hakijasta sai rahoitusta ilmaisen, seikkailullisen mobiilipelin ”VIENA – suuri kalevalainen seikkailu” kehittämiseen. Peli perustuu Kalevalan tarinoihin sekä Vienan karjalan runokylien autenttiseen paikallishistoriaan ja kohteisiin. Pelin suunnittelun lähtökohtana oli tehdä sen esittelemiä teemoja ja kohteita tunnetuiksi sekä herättää kiinnostusta niitä kohtaan, tätä kautta lisäten myös alueen matkailupotentiaalia.

Pelin on yhteistyössä Vienan Portti Oy:n kanssa tehnyt Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden pyörittämä Kajak Games Osk ja sen sisäinen pelitiimi Radical Red Games.

Perinteisiä teemoja uudessa muodossa

”Olen innoissani pelin julkaisusta ja siitä, miten peliin on sovitettu kirjallisuudesta tuttuja elementtejä. Pelissä on saatu kirjalliset tarinat visuaaliseen muotoon, mikä innostaa myös nuoret tutustumaan perinnetietoon ja mahdollisesti myös käymään paikan päällä kokemassa ympäristön taianomaisuus”, toteaa idean isä Keijo Ahtonen.

Peli on tehty suomeksi ja englanniksi ja se on ladattavissa ilmaiseksi Android 10-mobiililaitteille Google Play kaupasta. Peli sopii siis sekä kotimaisille että kansainvälisille markkinoille ja sen kautta tieto Kainuun kohteista ja historiasta on mahdollisuus saada leviämään laajalle. Kyseessä on teknisesti innovatiivinen tapa lähestyä kirjallisuusmatkailua ja Kainuun kulttuurin esille tuomista laajoille yleisöille kansallisesti ja kansainvälisesti ja saavuttaa uusia kohderyhmiä.

Vienan Portti – uusi perheyritys

Vienan Portti Oy on vuonna 2019 perustettu yritys, joka sijaitsee vanhalla vienankarjalaisella tilalla Kuhmon Vartiuskylässä, mistä on matkaa Venäjän rajalle vain muutama kilometri. Kyseessä on vanha sukutila, jonka historia liittyy vahvasti vienankarjalaisuuteen ja karelianismiin. Nykyisten omistajien esi-isä Eljas Ahtonen, joka tunnetaan paremmin Rimmin Uljaskana, toimi esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan mallina hänen maalatessaan Väinämöistä kuuluisaan Aino -triptyykkiinsä.

Yrittäjinä perinteikkäällä sukutilallaan toimivat Keijo Ahtonen ja Pirjo Kyllönen. Vienan Portissa tullaan jatkossa tarjoamaan ohjelmapalveluita ja majoitusta matkailijoille ja siellä pääsee nauttimaan vienalaisista herkuista. Tänä kesänä Rimmillä on päästy jo hyvään vauhtiin paikkojen kunnostamisessa. Työ jatkuu edelleen, mutta Rimmin tunnelmasta pääsee jo nauttimaan rajoitetuin aikatauluin navetan päätyyn avatussa Kalustovajakahvilassa.

Tilan autenttinen historia, Venäjän rajan ja useiden historiallisten/ myyttisten kohteiden läheisyys luovat tietyn viehätyksen sekä itse kohteelle että siellä tarjottaville ohjelmapalveluille. Myös paikkaperustaisia virtuaalielämyksiä kehitetään pitkäjänteisesti, mahdollistaen tilan tuleville asiakkaille Kalevalan maailman kokemisen melkeinpä sen autenttisissa ympäristöissä.

Lisätiedot

Vienan Portti Oy, Kostamustie 5645, Lentiira (Wild Brown Bearia vastapäätä)
Keijo Ahtonen, Vienan Portti Oy, keijo.ahtonen@vienanportti.com tai 044 767 2030
Vienan Portti Oy Facebookissa

Lisää Spot-lit -hankkeesta sen kansainvälisellä verkkosivulla