Vuoden 2022 valtakunnallinen alue-ennakoinnin seminaari järjestettiin Kainuussa, Kajaanin Kaukametsän Kouta-salissa teemalla ”Älyn jäljillä vai vaarojen tiellä”.
Alta löydät puhujaesittelyt ja esitysmateriaalit.
Sosiaalisesta mediasta löydät tilaisuuteen liittyvät julkaisut aihetunnisteilla:
#alueennakointi #älynjäljillä #vaarojentiellä #Kainuu

Seminaarin puhujat

Torstain ohjelma

Torstaina seminaariväki oli päivän teemojen mukaisesti älyn jäljillä, suunnisti digimetsässä ja käväisi myös vaarojen tiellä.

Perjantain ohjelma

Perjantain ohjelmistossa maalailtiin tulevaisuuden suuntaviivoja ja pohdittiin jatkuvaa oppimista, työn murrosta ja elinvoimaa.

Mika Aaltosen puheenvuoro (PDF)

KTT, dosentti, tulevaisuudentutkija Mika Aaltosen keynote-puheenvuoron otsikko oli "Uljas uusi maailma".

Kimmo Kosken puheenvuoro (PDF)

CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Kosken puheenvuoron aiheena oli Supertietokone LUMI.

Marko Jäntin puheenvuoro (PDF)

Johtaja Marko Jäntti, CEMIS, puhui otsikolla "DigiHubista dataekosysteemiin", case-esimerkkinä oli AIKA-ekosysteemi.

Aino Siparin puheenvuoro (PDF)

LVM:n erityisasiantuntija Aino Siparin puheen aiheena oli Suomen digitaalinen kompassi - tavoitteet digitalisaatiolle ja datataloudelle vuoteen 2030.

Laura Haleniuksen puheenvuoro (PDF)

Projektijohtaja Laura Halenius Sitralta kertoi valmisteilla olevasta Reilun datatalouden tiekartasta.

Ari Mureen puheenvuoro (PDF)

Osastopäällikkönä Kainuun prikaatin esikunnassa toimiva Ari Mure kertoi hybridivaikuttamisesta.

Jaana Tapanainen-Thiess

Jaana Tapanainen-Thiess VNK:n strategiaosastolta puhui otsikolla "Tulevaisuusselonteko - näkymiä seuraavien sukupolvien Suomeen".

Petra Stenforsin puheenvuoro (Prezi)

Johtava asiantuntija Petra Stenfors TEM:n Alueet ja kasvupalvelut -osastolta kertoi Aluekehittämisen suuntaviivat 2040 -työstä.

Rosa Tuomen puheenvuoro (PDF)

Erityisasiantuntija Rosa Tuomi Uudenmaan liitosta toi alueensa näkökulmia tulevaisuusselontekoon ja aluekehittämisen suuntaviivoihin 2040.

Kimmo Niirasen puheenvuoro (PDF)

Maakunta-asiamies Kimmo Niiranen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta toi alueensa näkökulmia tulevaisuusselontekoon ja aluekehittämisen suuntaviivoihin 2040.

Samuli Leveälahden puheenvuoro (PDF)

Kehittämispäällikkö Samuli Leveälahti JOTPA:lta kertoi jatkuvan oppimisen ennakointiin liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista.

Matti Sarénin puheenvuoro (PDF)

Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén puhui aiheesta "Nuoret, digitalisaatio ja muuttuva suhtautuminen työelämään - miten se haastaa alueet, yritykset sekä oppi- ja tutkimuslaitokset?".

Kaisa Lähteenmäki-Smithin puheenvuoro (PDF)

Johtava asiantuntija Kaisa Lähteenmäki-Smith MDI:ltä puhui otsikolla "Monimuotoisuus ja elinvoima tulevaisuuden tekijöinä - Kainuun naisraadista opittua".

Muut materiaalit

Kainuun liiton aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas toimi tilaisuuden isäntänä lausuen seminaarin aloitussanat ja tehden tilaisuuden annista lyhyen yhteenvedon. 

Jouni Ponnikkaan avauspuheenvuoro
Jouni Ponnikkaan yhteenveto tilaisuudesta

 

Yleisöllä oli mahdollisuus osallistua tilaisuuden kulkuun vastaamalla seminaaripäivinä heille esitettyihin kysymyksiin Mentimeter-sovelluksen kautta. Alta löydät kyselytulokset kuvina, jotka saat klikkaamalla avautumaan suuremmassa koossa.

Torstai 19.5.

Perjantai 20.5.

Tapahtuman järjesti Kainuun liitto yhteistyössä Työ- ja elinkeinoministeriön, Valtioneuvoston kanslian, Kainuun ELY-keskuksen ja sen Tulevaisuuden taidot – Kainuu ennakoi -hankkeen kanssa. Yhteistyökumppaninamme toimi myös Kajaanin kaupunki.

Kiitos kaikille osallistuneille – tavataan ensi vuonna Etelä-Savossa!