Kainuun kehittämisen kärkitoimialat

Kainuun maakunnan tulevien vuosien kehittämispainotuksia linjaavassa Kainuu -ohjelmassa Kainuun kehittämisen kärjiksi vuosiksi 2018–2021 on valittu matkailu, teknologiateollisuus, biotalous sekä kestävä kaivannaistoiminta. Näiden kärkitoimialojen kehitystä seurataan Tilastokeskuksen Asiakaskohtaisen suhdannepalvelun tuottamien liikevaihdon ja henkilöstömäärien suhdannetietojen avulla kaksi kertaa vuodessa. Biotaloutta tarkastellaan kokonaisuutena, mutta myös siihen liittyvien alojen (energia-, elintarvike sekä metsä- ja puuklusteri) kehitystä erikseen.

 

Vuoden 2020 1. vuosipuolikkaan suhdanteet – Kaivannaisalan ja elintarvikeklusterin
liikevaihto kasvoi koronasta huolimatta

Vuoden 2020 suhdanteiden kehitystä on varjostanut korona. Suhdanteet ovat heikentyneet lähes kaikilla toimialoilla. Kaivannaistoiminnan liikevaihto kasvoi kuitenkin 25 % ja henkilöstömääräkin lähes 16 % 1. vuosipuolikkaalla. Elintarvikeklusterissa liikevaihto kohosi vuoden 2020 alkupuolella yhteensä 2,8 prosenttia. Muilla toimialaklustereilla liikevaihto laski. Matkailun liikevaihto romahti erityisesti huhti-toukokuussa ja väheni yhteensä 21,8 prosenttia. Metsä- ja puuklusteri supistui 9,3 prosenttia ja energiaklusteri 7,8 prosenttia. Myös biotalouden kehitys oli laskusuuntaista ja laski 7,2 prosenttia vuoden takaisesta. ICT- ja elektroniikkaklusteri supistui 2,1 prosenttia kuten myös metalliklusteri 1,4 prosenttia. Kesäkuussa suuntaus oli parempaan ja lähes kaikki kärkitoimialat kasvoivat liikevaihdon osalta. Henkilöstömäärä romahti matkailussa 17,6 prosenttia ja väheni kaivannaisalaa lukuun ottamatta kaikissa muissakin kärkiklustereissa.

Koronasta huolimatta monet yritykset ovat tehneet ennätystulosta, uusia avoimia työpaikkoja tulee tarjolle ja työttömyys on kasvanut maakunnista vähiten Kainuussa.

Tuorein Kainuun kärkitoimialojen suhdannekatsaus luettavissa täällä: Kainuun suhdannekatsaus_joulukuu2020 (pdf, 2,74 Mt)

Suhdannekatsauksen laajempi kuvakooste: Suhdannekuvat_1puolivuosi 2020 (pdf 3,16 Mt)

Liikevaihdon ja henkilöstömäärien muutos 1. puolivuosi 2020 (xlsx, 16 kt)

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja