Pohjois-Suomen maakuntaohjelmien ulkoisessa arvioinnissa on tarkasteltu Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaohjelmien tavoitteiden toteutumista, toimeenpanon onnistumista, vaikutuksia sekä ohjelmien roolia osana aluekehittämisen ohjausjärjestelmää. Arvioinnin pohjalta laadittiin sekä maakuntakohtaisia että yhteisiä kehittämisehdotuksia, joita voidaan hyödyntää tulevien maakuntaohjelmien valmistelussa.
Kainuun maakuntaohjelma vastaa maakunnan tarpeisiin
Arvioinnin mukaan Kainuun maakuntaohjelman vahvuutena on sen kyky vastata maakunnan tarpeisiin sekä tukea kärkitoimialojen, elinkeinojen ja osaamisen kehittämistä. Maakuntaohjelma on laadittu tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, ja Kainuun vahva yhteistyökulttuuri on tukenut sen toimeenpanoa. Maakuntaohjelman tavoitteet suuntautuvat jo nykyisellään tulevaisuuteen ja maakuntaliitossa tehty ennakointityö on vahvaa, mutta jatkossa ohjelman muutosjoustavuutta voitaisiin entisestään vahvistaa, jotta se pystyisi paremmin reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin, kuten muuttuneen geopoliittisen tilanteen sekä hallinnollisten uudistusten tuomiin muutoksiin.
Strategisuutta tulee vahvistaa
Kainuun maakuntaohjelma on merkittävä väline edunvalvonnassa ja maakunnan yhteisen suunnan määrittelyssä. Ohjelman ohjausvaikutusta heikentää kuitenkin strategisen otteen puute sekä liiallinen laajuus. Vaikuttavuutta voitaisiin parantaa selkeyttämällä ja tiivistämällä ohjelmadokumenttia sekä kohdistamalla se osa-alueisiin, joihin maakuntana tai maakuntaohjelmalla voidaan vaikuttaa. Lisäksi ohjelmassa voitaisiin entisestään vahvistaa uutta kasvua ja arvonlisää vahvistavia näkökulmia. Tulevan maakuntaohjelman toimeenpanon suunnittelussa tulee jatkossa vahvistaa strategisen rullaavuuden otetta eli varautua päivittämään maakuntaohjelman toimeenpanoa sekä taustatekijöiden muutosten, ohjelman painopisteiden painottamisen, että seurannan osalta. Lisäksi vuoropuhelua keskeisten sidosryhmien kanssa on syytä syventää tavoitteiden saavuttamiseksi ja maakunnan edunvalvonnan tukemiseksi.
Pohjois-Suomen maakuntaohjelmat elinkeino- ja edunvalvontapainotteisia
Arvioinnin mukaan Pohjois-Suomen maakuntaohjelmilla on muuhun Suomeen verrattuna erityisen vahva elinkeino- ja edunvalvonnallinen merkitys. Ohjelmien keskeisinä tuloksina nähdään rahoituksen ja hanketoiminnan kohdentuminen maakunnalle tärkeisiin painopisteisiin, yhteisen suunnan konkretisoituminen sekä yhteistyön vahvistuminen. Temaattisesti Pohjois-Suomen maakuntaohjelmissa korostuvat teollisuus, energiakysymykset ja työvoiman saatavuus, kun taas hyvinvointi ja nuorten näkökulmat jäävät vähemmälle. Kaikille Pohjois-Suomen maakuntaohjelmille yhteisiksi kehittämistarpeiksi tunnistetiin ohjelmien laveus ja strategisen selkeyden puute, jotka vaikeuttavat tavoitteiden seurantaa ja vaikuttavuuden tunnistamista. Maakuntaohjelmien vaikuttavuutta voidaan parantaa tiivistämällä painopisteitä, lisäämällä sidosryhmien osallistumista sekä vahvistamalla ohjelmien joustavuutta, tulevaisuuskestävyyttä ja ylimaakunnallista yhteistyötä.
Arviointi toteutettiin monimenetelmällisesti, ja siinä kuultiin laajasti maakuntien liittojen edustajia, maakuntaohjelmien toteutukseen osallistuvia tahoja sekä keskeisiä sidosryhmiä. Aineistoa kerättiin asiantuntija- ja sidosryhmähaastatteluilla, sähköisellä kyselyllä laajemmalle sidosryhmäjoukolle sekä maakuntien yhteisessä ja maakuntakohtaisissa työpajoissa, joissa arvioinnin löydöksiä validoitiin ja kehitettiin eteenpäin. Owal Group toteutti arvioinnin syksyllä 2024.
Tutustu arviointiin täältä: Pohjois-Suomen maakuntaohjelmien arviointi, loppuraportti
Lisätietoja:
Sinikukka Pyykkönen
Manager, Owal Group Oy
puh. 040 846 0846