Karttakuvassa kerrotaan, missä Kainuun alueella on valokuituyhteys saatavana, missä on vakituista tai kausiasutusta, jossa ei ole valokuitua saatavilla. Kartan alueet on jaettu väestöruutuihin.
Karttakuvassa kerrotaan, missä Kainuun alueella on valokuituyhteys saatavana, missä on vakituista tai kausiasutusta, jossa ei ole valokuitua saatavilla.

Laajakaistan saatavuus Kainuussa

Kiinteän verkon (sisältää myös kaapeliverkon) 100 Mbit/s ja sitä suuremman (download) nopeuden yhteydet koko Kainuussa viimeisimmän tilaston eli vuoden 2022 lopussa ovat olleet saatavilla 62 prosenttiin alueen kotitalouksista (Suomi 73 %). Valokuituyhteys on vastaavaan aikaan ollut saatavilla 35 prosentille Kainuun kotitalouksista (Suomi 52 %).

Laajakaistasaatavuuden tilanne Kainuussakin kohenee vähitellen. Viimeisimmän lainsäädännön ja laajakaistarakentamisen ohjelman kautta kanavoitua RRF-tukea ei Kainuussa sen epäedullisten kuntaosuuksien vuoksi pystytty Kainuussa hyödyntämään. Valokuituverkkoa on rakennettu sen sijaan maaseuturahaston tuen turvin erityisesti Kajaanin ja Kuhmon haja-asutusalueilla. Kaupallisesta rakentamista on vastannut alueellinen teleoperaattori erityisesti Kajaanin, Suomussalmen, Kuhmon, Sotkamon taajama-alueilla.

Traficomin uudessa karttapalvelussa voi tarkastella kiinteiden laajakaistayhteyksien saatavuutta sekä mobiiliverkon kattavuutta alueittain. Palvelussa voi tarkistaa yhteyksien saatavuutta tarkemmin myös haluamansa osoitteen mukaan.

Siirry Traficomin karttapalveluun

Traficomin mukaan syyskuussa 2023 4G verkon 30 Mbit/s matkaviestinverkon kotitaloussaatavuus yli 95 prosenttia Kainuun kotitalouksista, nopeamman 100 megan yhteys 85 %. Vastaavasti 5G verkon 100 Mbit/s saatavuus 66 % ja siinä nopeamman 300 Mbit/s yhteydet 55 % kotitalouksista. 5G –verkkoyhteyksiä oli tuolloin  saatavilla Kainuun isoimmissa taajamissa, joissain kunnissa ei vielä niissäkään.

Mobiiliverkkoyhteyden kattavuutta ja saatavuutta voi tarkastella osoitekohtaisesti samassa palvelussa.

Uudeksi huolen aiheeksi maaseutualueilla on noussut 3G-verkon alasajo. Teleoperaattorit ovat aloittaneet toimet 3G verkon sulkemiseksi Suomessa. Alasajo tapahtuu loppuvuoden 2023 sekä vuoden 2024 kuluessa.

Viimeisin laajakaistatukiohjelman tuki kiinteiden verkkojen rakentamiseen EU:n elvytysrahoista

Kansallista ja maakunnallista työtä nopean laajakaistan eteen on Suomessa tehty jo vuodesta 2009 alkaen. Tuetut verkot on toteutettu valokuidulla ja ne mahdollistavat nopean tiedonsiirron nyt ja tulevaisuudessa. Tuen avulla on rakennettu verkkoja ja mahdollistettu nopeita laajakaistayhteyksiä sekä kotitalouksille että yrityksille kutakuinkin vuodesta 2011 lähtien. Laajakaistatukiohjelman tavoitteena on ollut tukea nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu lähivuosina. Viimeisin varattu tuki oli EU:n elpymisvälineestä (RRF) 32 miljoonaa euroa. RRF-tukipäätösten sitominen päättyy vuoden 2023 loppuun. Sen tuella rakennettavilla hankkeilla on toteutusaikaa vuoden 2026 elokuun lopulle saakka. Kts. tilanne Traficomin sivuilta.

Uuden laajakaistarakentamisen ohjelman, asetuksessa määritellyt kuntien omarahoitusosuudet ovat olleet Kainuun kunnille aiempaa epäedullisemmat. Paltamolla ja Hyrynsalmella omarahoitusosuus on 8 %, Puolangalla ja Ristijärvellä 22 % ja muilla kunnilla 33 %. Viimeisimmät valokuidut Kainuun kylillä ja maaseutualueilla on rakennettu joko maaseutuohjelmarahoituksen tuella ja taajama-alueilla teleoperaattoreiden omalla rahoituksella.

Kainuun rakentamisen tilanne ja historiaa

Kainuussa valokuituverkkoa rakentavat parhaillaan Kaisanet Oy, Siikaverkko-osuuskunta sekä Luoteis-Kuhmon verkko-osuuskunta.

Kainuussa valokuituverkkoa on toteutettu kansallisen ohjelman tuella vuodesta 2011 lähtien Hyrynsalmen, Puolangan, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kuntien hankkeilla. Operaattorina on toiminut maakuntaliiton tekemän kilpailutuksen mukaan Kaisanet Oy. Operaattorin osuus haja-asutusalueiden valokuituverkkojen rakentamisen kustannuksista on ollut vähintään 34 % ja kyseisten kuntien osuus 8 %. Valtion tuki hankkeiden tukikelpoisista kustannuksista on viestintäviraston eli nykyisen Traficomin myöntämänä ollut Kainuun hankkeissa 58 %.

Kainuun liitto oli edistämässä valokuiturakentamista useamman vuoden ajan järjestämällä Kainuun kylillä valokuitu-iltoja tiedottaen tulevasta yhdessä operaattorin kanssa. Kuituilloissa kotitalouden pääsivät suunnittelemaan kartoilla kulloisenkin alueen  kuitureittejä.

Yhteisrakentamisesta Kainuussa

Yhteisrakentamisasiat kiinnostavat usein alueen toimijoita ja asukkaita. Yhteisrakentamisesta sopiminen on sähköyhtiöiden ja valokuituoperaattoreiden välinen asia (Laki verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä).

Alta pikalinkkilistasta löydät linkin kainuulaisen Kajaven sähköverkkotöistä kertovaan karttapalveluun, josta voit tutkia käynnissä olevien hankkeiden alueita ja toteuttamisaikoja.

Ajankohtaista laajakaistasta

Yhteyshenkilömme