Kansainväliset opiskelijat Kainuussa – uusi selvitys nostaa esiin työllistymisen ja integroitumisen haasteita ja mahdollisuuksia

Kajaanin ammattikorkeakoulun OKKO-hankkeessa on valmistunut selvitys liittyen kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen ja integroitumiseen Kainuussa. Selvityksen tulokset tarjoavat tärkeän pohjan alueelliselle kehittämistyölle, ja niiden pohjalta voidaan rakentaa vahvempaa, kansainvälisesti verkottunutta ja osaavaa Kainuuta.

Kajaanin ammattikorkeakoulu toteuttaa parhaillaan Osaajia Kainuuseen -koordinaatiohanketta (OKKO), joka keskittyy osaavan työvoiman riittävyyden turvaamiseen maakunnassa. Osana hankkeen toimenpiteitä on Kainuussa toteutettu selvitys, joka nostaa esiin merkittäviä, kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä ja alueelle asettumista vaikeuttavia tekijöitä.

Vaikka KAMKissa juuri nyt opiskelee lähes 600 kansainvälistä opiskelijaa, vain harva heistä työllistyy alueelle valmistumisen jälkeen. NordEval Oy:n OKKO-hankkeen toimeksiannosta toteuttama selvitys kartoitti marraskuun 2024 ja maaliskuun 2025 välillä työllistymisen esteitä ja kehittämistarpeita. Selvityksen tavoitteena oli tunnistaa työllistymiseen vaikuttavat keskeiset tekijät sekä auttaa alueellisia toimijoita kehittämään kohdennettuja toimenpiteitä.

Tutkimuksen mukaan kansainväliset opiskelijat arvostavat Kainuussa ennen kaikkea rauhallisuutta, turvallisuutta ja luontoa. Monet saapuvat Kainuuseen usein korkeilla, joskus epärealistisilla odotuksilla, etenkin opintojen aikaisista työllistymismahdollisuuksista. Osalla ei ole aikomustakaan jäädä alueelle valmistumisen jälkeen, kun taas toiset toivoisivat voivansa jäädä, mutta oman alan työpaikkoja on liian vähän.

Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen Kainuussa vaikuttavat alueella jo ennen opintojen alkua tehdyt valinnat: mistä maista opiskelijoita houkutellaan, mitä tutkintoja tarjotaan ja miten hyvin ne vastaavat alueen työvoimatarpeita. Selvityksessä havaittiin selkeä kohtaanto-ongelma – KAMK:n koulutusalat ja Kainuun työmarkkinoiden tarpeet eivät kohtaa, eivätkä opiskelijat pääsääntöisesti tule niistä maista, joihin alueen vienti suuntautuu.

Kainuun elinkeinorakenne, joka painottuu pk-yrityksiin, teollisuuteen ja biotalouteen, ei tarjoa riittävästi mahdollisuuksia korkeakoulutetuille. Suurin yksittäinen este työllistymiselle on kuitenkin puutteellinen suomen kielen taito. Kansainväliset opiskelijat tulevat myös hyvin erilaisista ja vaihtelevista kulttuureista, jonka vuoksi suomalaisen työkulttuurin ja työelämätaitojen omaksuminen tunnistettiin tärkeäksi tekijäksi Suomeen työllistymisen kannalta.

Lue NordEvalin raportti (PDF) tästä!

Kainuun liiton aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas tunnistaa raportissa esitetyt haasteet ja toteaa, että tutkimustulokset vahvistavat maakuntaliiton käsitystä tilannekuvasta edelleen. Kansainvälisten osaajien Kainuuseen saaminen ja sitouttaminen on tunnistettu tärkeäksi kehittämishaasteeksi jo maakuntaohjelmassa vuosille 2022-2025, ja myös valmisteilla olevassa maakuntaohjelmassa vuosille 2026-2029 teema tulee nousemaan esille. NordEvalin tutkimuksen tulokset ja suositukset tullaan käsittelemään maakuntahallituksessa, tarkoituksena on pohtia, millaisia korjaavia toimenpiteitä Kainuussa voitaisiin käynnistää.

OKKO-hanke

OKKO-hanke käynnistyi syyskuussa 2024 ja jatkuu vuoden 2025 loppuun. Hankkeessa on kuusi työpakettia, joista pari keskittyy kansainvälisten opiskelijoiden ja osaajien työurien tukemiseen. Hankkeen kokonaisbudjetti on 106 691 euroa.

Hankkeen rahoitus tulee  alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) -määrärahasta. AKKE-rahoitusta on haettavissa Kainuun liitosta Kainuun maakuntaohjelmaa toteuttaville kehittämishankkeille. AKKE-rahoituksen tarkoituksena on tukea alueiden kestävää kasvua ja elinvoimaa tai alueellista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Tatiana Petrova
tatiana.petrova@kamk.fi
040 356 3467