Revontulet Ukkohallassa,

Kainuun kärkitoimialojen suhdanteissa tasoittumista

Kainuun suhdannekatsaus 28.2.2024

Pitkään jatkunut Kainuun kärkitoimialojen kasvu ja vahvat suhdanteet ovat alkaneet näyttää ainakin tasaantumisen, ellei taantuman merkkejä. Vuoden 2023 elokuulle ulottuvien Kainuun kärkitoimialojen suhdannetietojen mukaan vuosi 2023 alkoi pääsääntöisesti laskusuuntaisena. Tasoittuminen olikin odotettavissa vuoden 2022 erittäin kovien kasvulukujen jälkeen. Silti kaivannaisala ja kemianteollisuus sekä matkailuala kasvattivat edelleen liikevaihtoaan vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuolikkaalla verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan ja puolet kärkitoimialoista kasvattivat henkilöstömääriään samalla ajanjaksolla.

Kaivannaistoiminta ja kemianteollisuus sekä matkailu kasvattivat liikevaihtoaan, muissa kärkitoimialoissa laskua

Liikevaihto kasvoi vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla kaivannaistoiminnassa ja kemianteollisuudessa 16,2 prosenttia ja matkailuklusterissa 5,7 prosenttia. Muilla toimialoilla liikevaihto oli laskusuunnassa. Liikevaihto laski ICT- ja elektroniikkaklusterissa 38,5 prosenttia, elintarvikeklusterissa 12,6 prosenttia, metalliklusterissa 5,5 prosenttia, metsä- ja puuklusterissa 4,3 prosenttia, biotaloudessa 3,0 prosenttia ja energiaklusterissa 2,2 prosenttia. ICT- ja elektroniikkaklusterin suuri lasku selittyy edellisvuoden poikkeuksellisen kovan kasvupiikin tasoittumisella kohti normaalia.

Puolet kärkitoimialoista kasvattivat henkilöstömääriään

Henkilöstömäärä kasvoi vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla metalliklusterissa 14,7 prosenttia, energiaklusterissa 8,1 prosenttia, ICT- ja elektroniikkaklusterissa 2,6 prosenttia ja kaivannaisalalla ja kemianteollisuudessa 2,0 prosenttia. Henkilöstömäärä laski metsä- ja puuklusterissa 2,6 prosenttia, biotaloudessa 1,7 prosenttia, elintarvikeklusterissa 1,2 prosenttia ja matkailuklusterissa henkilöstömäärä 1,0 prosenttia vuoden takaisesta.

Tuoreimmat Kainuun kärkitoimialojen suhdannetiedot liikevaihdon ja henkilöstömäärien osalta ulottuvat elokuulle 2023 saakka. Heinä-elokuussa positiivisia kasvulukuja sekä liikevaihdossa että henkilöstömäärissä oli metalli- ja matkailuklusterissa sekä kaivannaistoiminnassa ja kemianteollisuudessa.

 

Vuosi 2022 oli ennätysvuosi

Myös vuoden 2022 suhdannetiedot ovat tarkentuneet. Vuonna 2022 Kainuun kärkitoimialat tahkoivat monin paikoin ennätyksiä erityisesti liikevaihdon osalta. Kainuun kärkitoimialojen (matkailu, teknologiateollisuus, biotalous sekä kaivannaisala ja kemianteollisuus) yhteenlaskettu liikevaihto nousi yli 2 miljardiin euroon (kasvua 29 %) ja henkilöstömäärä 7848 henkilöön (kasvu 5,8 %). Luvut ovat tarkentuneet ylöspäin edellisestä katsauksesta.

Kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi Kainuussa vuonna 2022 15,7 prosenttia ja henkilöstömäärä 1,2 prosenttia.

 

Kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi kaikissa kunnissa vuonna 2022

Kaikkien toimialojen (TOL A-X) liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Kainuun kuntien alueella oli suhteellisen positiivista vuonna 2022. Tarkentuneiden tietojen mukaan liikevaihdon muutos oli Hyrynsalmella yli 87 prosenttia, Suomussalmella lähes 34 prosenttia ja Sotkamossa yli 26 prosenttia. Myös muissa kunnissa nähtiin hyviä kasvulukuja. Henkilöstömäärät kasvoivat kaikissa muissa kunnissa, paitsi Paltamossa ja Ristijärvellä. Eniten kasvua oli Hyrynsalmella.

Vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuolikkaalla liikevaihto kasvoi puolessa kunnista, eniten Ristijärvellä. Henkilöstömäärät kasvoivat Puolankaa ja Paltamoa lukuun ottamatta kaikissa muissa kunnissa.

 

Tutustu lisää suhdannetietoihin ja aluetalouden tilastoihin Kainuun liiton tilastosivuilla:

Kärkitoimialojen suhdanteet

Aluetalouden tilastoja