Kainuun skenaariot 2045

Kainuun skenaariot 2045 on päivitetty. Tutustu skenaarioihin ja skenaariopolkuihin tällä sivustolla.

Kainuun tilannekuvawebinaari 24.2.25

Kainuun tilannekuvawebinaarin esitykset löydät tältä Kuiskintaa sivustolta.

Tilastot ja tilannekuva –  ennakoinnin tukijalka

Ennakointi- ja seurantatietoa, tilastoja ja tilannekuvaa Kainuusta löydät Kainuun liiton Tilastot -sivustolta.

Siirry tilastotietoihin tästä!

Kainuun skenaariot 2045

Kainuun skenaariot on päivitetty loppuvuoden 2024 ja kevään 2025 aikana osana maakuntaohjelman ja -suunnitelman valmistelutyötä.

Tutustu tästä neljään eri skenaarioon tiivistetyssä muodossa:

Kainuun skenaariotiivistys 2045 (pdf)

Tästä pääset tarkastelemaan skenaariopolkuja vuodesta 2025 vuoteen 2045:

Kainuun skenaariopolut 2045 (pdf)

 

Ennakointi ja seuranta Kainuussa

Maakunnallista ennakointia koordinoi Kainuun liitto. Kainuussa toimii ennakointi- ja seurantaryhmä, joka tuottaa ja kokoaa arviointi- ja seurantatietoa maakuntaohjelman toimeenpanosta ja toimintaympäristön muutoksista ennakoivalla otteella. Ryhmä tuottaa kerran vuodessa tilannekuvaraportin ja on keskeisessä roolissa Kainuun yhteisen, vuorovaikutteisen ja jatkuvan tilannekuvan ylläpitämisessä.

Kainuun ennakointi- ja seurantaryhmään kuuluu jäseniä Kainuun liitosta, Kainuun ELY-keskuksesta, kunnista, Kainuun yrittäjistä, Kainuun hyvinvointialueelta ja oppilaitoksista (KAMK, KAO, KYK, Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos). Ryhmää koordinoi ja koollekutsujana toimii Kainuun liitto. Ennakointi- ja seurantatyön rakennetta on kuvattu oheisessa kaaviossa.

Kainuun liitto ylläpitää tilasto- ja tilannekuvasivustoa Tilastot sekä tätä ennakoinnin Kuiskintaa -sivustoa, joka toimii yhteisenä alustana Kainuun ennakoinnin ja seurannan ajankohtaisille katsauksille.

Klikkaa kuva isommaksi kuvan oikeasta yläkulmasta kolmesta pisteestä.

 

Ennakoinnin ja seurannan vuosikello

 

Ennakoinnin ja seurannan 5-vuotissykli

 

Kainuun ennakointimalli

Kainuun ennakointimallia on uudistettu ja terävöitetty. Ennakointimalli sisältää mm. ennakoinnin viisivuotissyklin sekä ennakoinnin vuosikellon.

Tutustu ennakointimalliin tarkemmin tästä (pdf):

Kainuun ennakointimalli

Tilannekuvaprosessi Kainuussa

Maakunnallisen yhteistyön pohjana on yhteinen jaettu tilannekuva ja ymmärrys Kainuun tilanteesta. Kainuun liitto vastaa ja koordinoi tilannekuvan laatimista. Tilannekuvan vahvistaa maakuntahallitus. Tilannekuvaan perustuvat kehittämistavoitteet ohjaavat yhteistyötä ja edunvalvontaa. Tilannekuvan muuttuessa tavoitteita täytyy pystyä nopeastikin tarkentamaan. Nopea reagointi taas edellyttää avointa tiedonkulkua ja luottamusta, jota yhteiset onnistumiset vahvistavat.

Oheisessa kaaviossa on kuvattu Kainuun tilannekuvaprosessia. Oleellisimmat Kainuun ennakoinnin ja seurannan tietolähteet ja -tuotokset on kuvattu kohdassa ’Tietopohja ja aineistot’.

Ennakointi- ja seurantatietoa käsitellään ja tulkitaan sekä tilannekuvaa rakennetaan vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä erilaisissa foorumeissa, kokouksissa ja tilaisuuksissa. Näitä ovat ennakointi- ja seurantaryhmän lisäksi muun muassa kuntakierrokset ja Business Kainuu -verkosto ja kärkitoimialojen foorumit kuten Metsäklusteri, Kainuun matkailufoorumi, Kainuun kulttuurimatkailuverkosto ja Kaivannaisstrategian ohjausryhmä sekä tietoliikenneasioissa maakunnallinen laajakaistaryhmä. Myös teknologiateollisuuden eri toimialat (ICT, datakeskusala ja metalliala) pohtivat kehittämisen kysymyksiä aika ajoin omina ryhminään.

Vuorovaikutteisesta Kainuun tilannekuvasta nousee tärkeimmät nostot ja toimintasuositukset päätöksien ja kehittämisen tueksi ja pohjaksi. Tiedolla johtamista tapahtuu kaikissa tilannekuvan rakentamisen ja hyödyntämisen vaiheissa. Sitoutuminen tiedolla johtamiseen, yhteistyöhön ja määrätietoiseen kehittämiseen on tärkeää.

 

Klikkaa kuva isommaksi kuvan oikeasta yläkulmasta kolmesta pisteestä.

Ajankohtaista kainuulaisessa ennakoinnissa

Kainuun skenaariot 2045

Miltä Kainuu näyttää vuonna 2045? Onko Kainuu Kukoistava kasvukeskus, Elpyvä kotiseutu, Muutosvoiman maakunta vai kenties Kulttuurin ja teknologian harmonian...

Lisää sosiaalisessa mediassa

Lisätietoja